Κοινωνία

ΓΣΕΕ: Άνοιξε αυλαία το 38ο συνέδριο, υπό τη... σκιά της τραγωδίας των Τεμπών

Με ενός λεπτού σιγή και ένα ηπειρώτικο μοιρολόι στους ήχους του κλαρίνου που προκάλεσε ρίγη συγκίνησης ξεκίνησε απόψε στο ξενοδοχείο «ΑΠΟΛΛΩΝ», στο Καβούρι, το 38ο συνέδριο της ΓΣΕΕ με κεντρικό σύνθημα «Θέλουμε απαντήσεις για να μην ξαναζήσει η χώρα τέτοιες τραγωδίες».

Λόγω της δυσμενούς συγκυρίας, ο πολιτικός κόσμος της χώρας δεν εκπροσωπήθηκε στην τελετή έναρξης όπως στα προηγούμενα συνέδρια ενώ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που απέχει από κάθε δημόσια εκδήλωση έστειλε επιστολή στην οποία αναφέρει: «Εκφράζω τη λύπη μου που λόγω των έκτακτων συνθηκών δε μπόρεσα να ανταποκριθώ στην πρόσκληση της ΓΣΕΕ. Πολλά έχουν αλλάξει από το πρώτο συνέδριο της ΓΣΕΕ το 1918. Αλλά το αίτημα για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης παραμένει διαρκές και ισχυρό. Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει σημαίνουσα αποστολή και ευθύνη για τη δημοκρατία μας».

Ανάμεσα στους επίσημους προσκεκλημένους είναι εκπρόσωποι των συνδικάτων της Ουκρανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην ομιλία του ο απερχόμενος πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος απαίτησε « να χυθεί άπλετο φως στα αίτια του δυστυχήματος στα Τέμπη και να αποδοθούν ευθύνες» ενώ προανήγγειλε ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου θα εξαγγελθούν απεργιακές κινητοποιήσεις.

«Δεν έχουμε έτοιμες λύσεις, δεν έχουμε εύκολες απαντήσεις» επεσήμανε ο κ. Παναγόπουλος και πρόσθεσε: «Θα συμβάλλουμε εμείς στα συνδικάτα με τις έρευνες και τις προτάσεις μας ώστε, αν υπάρξει πραγματικό πνεύμα συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων, των φορέων της κοινωνίας των πολιτών, της δικαιοσύνης, των επιστημονικών φορέων και όσων θα εμπλακούν, ώστε και δικαιοσύνη να αποδοθεί και να εξασφαλιστεί ότι τέτοιες τραγωδίες δεν θα επαναληφθούν. Είναι αδιανόητο να παρουσιαστούν επαναλήψεις φαινόμενων του παρελθόντος, δηλ. αδιαφάνεια, συγκαλύψεις, μεταθέσεις ευθυνών και καθυστερήσεις που οδηγούν στη λήθη».

«Μετά τη σχεδόν 13ετή κρίση, η εργασία έχει υποστεί τα πάνδεινα: μειώσεις μισθών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και αποδόμηση του εργατικού δικαίου, περιορισμό των μισθωτών που απολαμβάνουν συλλογική προστασία και κυρίως ανεργία που ειδικά στους νέους έχουμε το θλιβερό προνόμιο να είμαστε οι πρωταθλητές στην Ευρώπη».

«Ούτε ένα νόμος υπέρ των εργαζομένων και των ανέργων. Εκατοντάδες υπέρ των εργοδοτών που αυξάνουν τα κέρδη τους σε βάρος των μισθωτών χωρίς ωστόσο να κατευθύνουν ούτε κάτι ελάχιστο προς αναπτυξιακές επενδύσεις».

«Ζητάμε και αγωνιζόμαστε για ένα ΝΕΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ που ασφαλώς δεν αίρει την αντιπαλότητα των τάξεων, αλλά ρυθμίζει στις σύγχρονες συνθήκες ένα πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων που δικαιώνουν προσδοκίες για μια κοινωνική και αναπτυξιακή προοπτική».

Στο τέλος της τελετής έναρξης ακούστηκαν τραγούδια από την ορχήστρα του Λάκη Χαλκιά.

Την ίδια ώρα, οι πολιτικο-συνδισκαλιστικές φιλίες και οι συγκυρίες έχουν αλλάξει και το κλίμα δεν προμηνύει αντιπαραθέσεις όπως αυτές που έλαβαν χώρα στο προηγούμενο συνέδριο ανάμεσα στην ΠΑΣΚΕ και το ΠΑΜΕ , όταν οι συνδικαλιστές πιάστηκαν στα χέρια και το συνέδριο δεν έγινε δυνατόν να συνεχιστεί.

Η ταυτότητα του συνεδρίου

Το 38ο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας διεξάγεται με τη συμμετοχή περίπου 400 συνέδρων, οι οποίοι καλύπτουν 120 δευτεροβάθμιες οργανώσεις (Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα). Κάθε σύνεδρος εκπροσωπεί 1000 συνδικαλισμένους-ψηφίσαντες εργαζόμενους σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Στο Συνέδριο, θα πραγματοποιηθούν απολογισμός και προγραμματισμός δράσης και την Κυριακή θα εκλεγούν τα νέα όργανα της Συνομοσπονδίας (Διοικητικό Συμβούλιο, Εξελεγκτική Επιτροπή και Γενικό Συμβούλιο).

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...