Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Πανελλαδική διάσταση λαμβάνει η απεργία για την τραγωδία στα Τέμπη

Νεότερη ενημέρωση 

Την πρυτανεία του ΕΚΠΑ κατέλαβαν νωρίτερα το πρωί φοιτητικοί σύλλογοι, οι οποίοι συμμετέχουν στη μαζική απεργιακή συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας.

Εκεί, οι φοιτητές κρέμασαν πανό και καλούσαν τον κόσμο στις σημερινές κινητοποιήσεις.

«Στάχτη να γίνεις κόσμε γερασμένε… και να το ξέρεις, θα βγούμε νικητές. Θα σας ανατρέψουμε!» ανέφεραν κάποια από τα πανό διαμαρτυρίας έξω από το ΕΚΠΑ.


 

Αρχικό κείμενο

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται σήμερα η χώρα, καθώς συνεχίζονται και κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις με αφορμή το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι.

Απροσπέλαστο είναι αυτή την ώρα το κέντρο της Αθήνας, λόγω των συλλαλητηρίων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων σε όλη την χώρα για την τραγωδία στα Τέμπη.

Ήδη στο κέντρο έχει συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου προκειμένου να συμμετάσχει στην κινητοποίηση.

Οι διαδηλωτές κρατούν πλακάτ με συνθήματα έξω από τα Προπύλαια. Στο σημερινό συλλαλητήριο συμμετέχουν χιλιάδες διαδηλωτές, ενώ δυναμική είναι και η παρουσία της ελληνικής αστυνομίας. Μέχρι και αυτή την ώρα έχουν γίνει 14 προσαγωγές από τις Αρχές. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος ξεκίνησε στις 12:30, την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ στα Προπύλαια.

Ακινητοποιημένα είναι σήμερα λεωφορεία, τρόλεϊ, τρένα και προαστιακός. Για τη διευκόλυνση των διαδηλωτών, οι συρμοί του μετρό θα κινηθούν 12 με 6 το απόγευμα. Ηλεκτρικός και τραμ θα κυκλοφορήσουν 11 με 5.

Με εντολή της αστυνομίας πάντως οι σταθμοί «ΣΥΝΤΑΓΜΑ», «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ», «ΟΜΟΝΟΙΑ», «ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ» και «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» θα παραμείνουν κλειστοί.

Στην σημερινή κινητοποίηση συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στην Υγεία, την Παιδεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις εφορίες, τις πολεοδομίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας έχει προχωρήσει η ΕΛΑΣ, λόγω των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων και πορειών διαμαρτυρίας προς την Βουλή, που θα πραγματοποιήσουν συνδικάτα και εργατικά κέντρα.

Ειδικότερα έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας από τους στύλους του Ολυμπίου Διός, στη Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος της Σέκερη, στην οδό Πανεπιστήμιου και στην οδό Σταδίου.

Δεμένα και τα πλοία στα λιμάνια. 

Τη στήριξή της στην πανεργατική απεργία εξέφρασε η ΓΣΕΕ, και προανήγγειλε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις για το προσεχές χρονικό διάστημα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν προσωρινά τα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, τις ώρες των συγκεντρώσεων.

Τη σημερινή απεργία έχουν κηρύξει η ΑΔΕΔΥ σε πανελλαδικό επίπεδο, τα μεγαλύτερα Εργατικά Κέντρα (μεταξύ αυτών Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηρακλείου, Λάρισας, Ιωαννίνων κ.ά.), ομοσπονδίες και σωματεία.

Η απεργία πραγματοποιείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, με αίτημα να μην υπάρχει συγκάλυψη των ευθυνών, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και με διεκδίκηση μέτρων για την ασφάλεια στις μετακινήσεις.

Σε εξέλιξη τα συλλαλητήρια - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από το κέντρο της Αθήνας

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη συγκέντρωση – «Το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί»

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 57 ανθρώπους.

Σύμφωνα με το thestival.gr στην κινητοποίηση συμμετέχουν μέλη συνδικάτων και σωματείων εργαζομένων της πόλης, φοιτητικών συλλόγων, μαθητές, εκπαιδευτικοί και άλλες συλλογικότητες.

Πολλοί από τους διαμαρτυρόμενους κρατούν πανό και πλακάτ με διαφορά μηνύματα: «Εσείς μετράτε κέρδη ή ζημιές και εμείς ανθρώπινες ζωές» και «Η οργή να γίνει αγώνας. Όχι άλλο έγκλημα», γράφουν μεταξύ άλλων.

Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση ζητούν δικαίωση για τις αθώες ψυχές των 57 επιβατών που βρήκαν φρικτό θάνατο το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου στα Τέμπη. «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί», φωνάζουν.

Σε δηλώσεις του, ο βουλευτής του ΚΚΕ στη Β’ Θεσσαλονίκης Λεωνίδας Στολτίδης ανέφερε ότι οι ευθύνες για το δυστύχημα στα Τέμπη βαραίνουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ25 αλλά και Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας την τιμωρία τους.

Από την πλευρά του, ο Λάμπρος Παπανικόπουλος, μέλος του φοιτητικού Συλλόγου Πληροφορικής, τόνισε: «Η θλίψη και η οργή που υπάρχει στους φοιτητές της χώρας θα μετατραπεί σε ανατροπή. Το χτύπημα στη νεολαία δεν θα περάσει. Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξουν νεκροί συμφοιτητές μας λόγω αδυναμιών στις μεταφορές».

Μερικοί διαδηλωτές κρατούν στα χέρια τους μαύρα μπαλόνια σε ένδειξη πένθους για τους νεκρούς στα Τέμπη.

Σε λίγη ώρα αναμένεται να ακολουθήσει πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Mεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στην Καρδίτσα

Με μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση που βρίσκεται σε εξέλιξη, συνοδεύτηκε η απεργία της Τετάρτης 8 Μαρτίου στην Καρδίτσα, για την εθνική τραγωδία των Τεμπών.

Στην κεντρική πλατεία της πόλης βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των φορέων αλλά και στην προσωπική τους ανάγκη να διαμαρτυρηθούν για το σιδηροδρομικό δυστύχημα και τους λόγους που επέτρεψαν να συμβεί.

Στον χώρο της συγκέντρωσης υπάρχει και ένας μικρός αριθμός τρακτέρ, πάνω στην πλατεία, προς την πλευρά της Υψηλάντου, ενώ πολλές δεκάδες πανό βρίσκονται στα χέρια του πλήθους. Επίσης οι μαθητές πολλών σχολείων έχουν σπεύσει και συμμετέχουν στην κινητοποίηση.

Ομιλίες έγιναν από τον πρόεδρο του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ κ. Ταξιάρχη και τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου κ. Καπράνα, ενώ θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί εκπροσώπων φορέων.

Θα ακολουθήσει πορεία προς τον σιδηροδρομικό σταθμό.

Μεγάλη συμμετοχή των νέων στη συγκέντρωση στη Λάρισα

Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιείται την Τετάρτη στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας.

Πλήθος πολιτών, με μπροστάρη τη νεολαία, διατρανώνει την οργή και τον θυμό για την τραγωδία των Τεμπών, ενώ ζητά απόδοση ευθυνών και παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.

Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα πριν την εκκίνηση της συγκέντρωσης:

Μυτιλήνη: Πλημμύρισε από κόσμο η πλατεία Σαπφούς στη διαμαρτυρία

«Στέρεψαν τα δάκρυα και έγιναν οργή. Η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί» ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν στην πλατεία Σαπφούς η οποία πλημμύρισε σήμερα το πρωί από  νέους, μαθητές, φοιτητές, πολίτες κάθε ηλικίας,  που αψηφώντας τις καιρικές συνθήκες, έδωσαν δυναμικό παρών στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την τραγωδία στα Τέμπη.

Ακόμη και εν μέσω έντονης βροχής, ο κόσμος παρέμενε στην πλατεία Σαπφούς με ομπρέλες ανοιχτές και τις φωνές δυνατές:

«Όλων των νεκρών είμαστε φωνή, αυτό το έγκλημα δεν θα συγκαλυφθεί» φώναζαν νέα παιδιά που κρατούσαν λουλούδια.

Ακολούθησε πορεία προς την Περιφέρεια και από εκεί προς την πλατεία Κυπρίων Πατριωτών και μέσω της αγοράς προς τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

 

 

 

Βόλος: Βίντεο από την πορεία διαμαρτυρίας, με πανό και οργισμένα συνθήματα για τους νεκρούς στα Τέμπη

Ο Βόλος «παρέλυσε» το πρωί στη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη…

«Δικά τους τα κέρδη, δικοί μας οι νεκροί» φωνάζουν οι φοιτητές του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, που αυτή την ώρα είναι συγκεντρωμένοι στο κτίριο “Παπαστράτου”, για να ξεκινήσει μεγάλη πορεία προς τον ΟΣΕ. Η πορεία των φοιτητών θα ενωθεί με αυτή των φορέων που ξεκινά σε λίγη ώρα στην κεντρική πλατεία του Αγίου Νικολάου.

 

Οι φοιτητές που έχουν συγκεντρωθεί είναι χιλιάδες. Όργανα, πανό, πλακάτ. “Μας σκότωσαν την Δήμητρα” φωνάζουν εν χορώ. “Η νέα γενιά δεν συγχωρεί, οι νεκροί μας δεν είναι λάθη” γράφουν τα πανό τους.

“Ολων των νεκρών θα γίνουμε φωνή” φωνάζουν με οργή, αγανάκτηση, θυμό, πόνο για τα θύματα ενός σιδηροδρομικού δυστυχήματος που δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί. «Στέρεψαν τα δάκρυα και έγιναν οργή. Η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί», έγραψε ένα άλλο πλακάτ, που το κρατούσαν φοιτητές.

Νάουσα: Μεγάλη κινητοποίηση μαθητών και πολιτών 

Πορεία οργής με κεντρικό σύνθημα «Το έγκλημα στα τρένα δεν θα ξεχαστεί, να μην συγκαλυφθεί», πραγματοποίησαν πριν από λίγο μαθητές, δάσκαλοι, καθηγητές, πολίτες, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αγρότες κλπ στους κεντρικούς δρόμους της Νάουσας. 

Χαρακτηριστική εικόνα με τους μαθητές να κρατούν πανό και πλακάτ που έγραφαν: «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή, μαθητές Νάουσας», «ήταν κακιά η (χ)ώρα», «δεν ήταν ατύχημα ήταν δολοφονία», «πάρε με όταν φτάσεις», «ποτέ ξανά».

Μεγάλη κινητοποίηση των πολιτών αυτήν την ώρα και στο Αγρίνιο

Μεγάλη η συγκέντρωση στο Αγρίνιο που εντάσσεται πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης που προχωρούν Ομοσπονδίες, συνδικάτα και εργατικά σωματεία σε όλη τη χώρα, όπως και η ΑΔΕΔΥ, για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Ο όγκος της συγκέντρωσης, σαφώς αποτυπώνει και την απαίτηση της κοινωνίας για άπλετο φως στα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών και απόδοσης ευθυνών.
 

Την συγκέντρωση στο Αγρίνιο διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο (ΠΑΜΕ) και σχετικά καλέσματα τις προηγούμενες ημέρες έχουν γίνει από πολλούς συλλόγους και σωματεία που εντάσσονται στη δύναμη του. Αξιοσημείωτη στη συγκέντρωση ήταν η παρουσία μαθητών και φοιτητών, με πλήθος κόσμου να δίνει το «παρών» στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου.
 

Ομιλητές τόνισαν πως το σύνθημα «στο έγκλημα αυτό καμία ανοχή, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή» που αυτές τις μέρες ακούγεται από τα στόματα χιλιάδων μαθητών, φοιτητών, γονιών και εργαζομένων είναι σύνθημα όλου του λαού και αποτυπώνει το χρέος που υπάρχει ώστε να μη συγκαλυφθεί τίποτα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ