Κοινωνία

Δίκη για το Μάτι: Καταθέτει για δεύτερη μέρα ο εμπειρογνώμονας

Στο πόρισμά του σημειώνονται παραλείψεις τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς. Ο κ. Λιότσος έχει κατρηγορήσει δημόσια ανωτάτους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής ότι τον απείλησαν να μην δημοσιεύσει το πόρισμα που συνέταξε.

Η κατάθεσή του δεν έχει αρχίσει γιατί οι συνήγοροι υπεράσπισης έχουν διατυπώσει την ένσταση ότι στην πρώτη του κατάθεση την Τρίτη 14/2 ο πραγματογνώμονας ο κ. Λιότσιος διάβαζε από τις σημειώσεις του. Αυτό σύμφωνα με τους συνηγόρους δεν προβλέπεται στον κώδικα ποινικής δικονομίας και ζήτουν να μην ληφθεί υπόψιν η κατάθεση που έδωσε πριν δύο μέρες αλλά να απαντά μόνο σε ερωτήσεις, σύμφωνα με την ερτ. 

Μικρή διακοπή στη δική αυτήν την ώρα.

Η πρώτη κατάθεση του κ. Λιότσου – Τα τραγικά λάθη που οδήγησαν στην εκατόμβη νεκρών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα τραγικά λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία στο Μάτι ξεκίνησε να περιγράφει την Τρίτη 14/2 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο ο επιπυραγός Δημήτρης Λιότσος ο οποίος την επομένη της φονικής πυρκαγιάς είχε λάβει εντολή από την Εισαγγελία να ερευνήσει τις συνθήκες που οδήγησαν στον όλεθρο της 23ης Ιουλίου 2018.

Αναλύοντας και εξιστορώντας λεπτό προς λεπτό τα γεγονότα ο πραγματογνώμονας της Εισαγγελικής Αρχής, ξεδίπλωσε στο δικαστήριο μία σειρά παραλείψεων , μία αλυσίδα λαθών που το ένα πίσω από το άλλο έγιναν το θανατηφόρο ντόμινο που έπληξε το Μάτι.

Ο κ. Λιότσος μετά την παράδοση του πορίσματος του, είχε καταγγείλει ότι ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής τον είχε πιέσει και εν συνεχεία απειλήσει προκειμένου να μην καταλογίσει ευθύνες για την εκατόμβη νεκρών και αντί αυτού να γράψει “πέντε πραγματάκια: οι άνεμοι , η καύσιμη ύλη, δόμηση άναρχη, αυθαίρετη..”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για πρώτη φορά δημόσια, ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής ξεκίνησε να εκθέτει στο δικαστήριο τα ευρήματα του στα οποία στηρίχθηκε η έρευνα της Εισαγγελίας για τα αίτια της εθνικής τραγωδίας. Στην αίθουσα είχαν σπεύσει αρκετοί πολίτες που ήθελαν να ακούσουν την κατάθεση του αξιωματικού, ενώ και σήμερα το κρύο ήταν ιδιαίτερα έντονο καθώς η αίθουσα δεν διαθέτει θέρμανση.

Έχοντας μαζί του φορητό υπολογιστή και χρησιμοποιώντας την οθόνη που υπάρχει στην αίθουσα για την προβολή εγγράφων και φωτογραφιών, ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής έδωσε το στίγμα για το πως η φωτιά στην Ανατολική Αττική έγινε μία από τις φονικότερες σε παγκόσμιο επίπεδο. Αναλύοντας και εξιστορώντας λεπτό προς λεπτό τα γεγονότα ο πραγματογνώμονας ξεδίπλωσε μία σειρά παραλείψεων, μία αλυσίδα λαθών που το ένα πίσω από το άλλο έγιναν το θανατηφόρο ντόμινο που έπληξε το Μάτι

Ο κ. Λιότσος αφού άκουσε αμίλητος επί μιάμιση ώρα την πρόεδρο να διαβάζει τα συμπεράσματα του, για την φωτιά στο Μάτι αλλά και την φωτιά στην Κινέτα που είχε εκδηλωθεί νωρίτερα εκείνη την ημέρα, ξεκίνησε την κατάθεση του περιγράφοντας εκείνα που δεν έγιναν πριν να ξεσπάσει η φωτιά και εκείνα που δεν έγιναν όταν ξέσπασε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ