Κοινωνία

ΕΟΦ: Μειώθηκαν τα φάρμακα σε έλλειψη – Αυτή είναι η νέα λίστα

Σύμφωνα με τον νέο επικαιροποιημένο κατάλογο του ΕΟΦ για τα φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη, η λίστα είναι μειωμένη κατά περισσότερους από 20 κωδικούς. Πρόκειται κυρίως για φάρμακα για την αντιμετώπιση χρονίων παθήσεων, ενώ ανάμεσα σε αυτά, περιλαμβάνονται και νοσοκομειακά σκευάσματα, αλλά και ορισμένα εμβόλια.

Οι ελλείψεις αυτές επιμένουν, καθώς πρόκειται κυρίως για σκευάσματα που έχουν εξαφανιστεί παγκοσμίως. Αντίθετα βελτίωση στη διαθεσιμότητα υπάρχει στα φάρμακα για την αντιμετώπιση των εποχικών λοιμώξεων (αντιπυρετικά, αντιβηχικά, εισπνεόμενα), τα οποία έχουν αποκατασταθεί σε σημαντικό βαθμό.

Αυτό υποστηρίζει στο iatropedia.gr o πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Το πρόβλημα που υπήρχε στα φάρμακα πρώτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων, δηλαδή οι ελλείψεις παρακεταμόλης κλπ. έχει βελτιωθεί. Στις υπόλοιπες κατηγορίες που βρίσκονται σε παγκόσμια έλλειψη υπάρχει πάντα πρόβλημα. Έχουμε έλλειψη σε λιγότερους κωδικούς σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά πάντα υπάρχει το πρόβλημα. Ο χθεσινός επικαιροποιημένος κατάλογος που δημοσιεύθηκε από τον ΕΟΦ δείχνει ήδη ότι υπάρχει μια βελτίωση και σε αυτό», σημειώνει ο κ. Φιλίππου.

Όπως προκύπτει από τον νέο κατάλογο, από τα 156 φάρμακα σε έλλειψη τον προηγούμενο μήνα, αυτόν τον μήνα τα ελλειπτικά σκευάσματα μειώθηκαν στα 135. Μεταξύ αυτών είναι αντιυπερτασικά, αντιβιώσεις, συγκεκριμένα εισπνεόμενα εταιρειών εισαγωγής, αναλγητικά, βενζοδιαζεπίνες, αντισυλληπτικά κ.α.

Στον κατάλογο παρατίθενται και εναλλακτικές λύσεις υποκατάστασης, ενώ σε περίπου 50 κωδικούς που δεν υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης από γενόσημο, αναφέρεται ότι αναζητούνται για εισαγωγή από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ