Κοινωνία

Αυτοκίνητο: Τι θα συμβεί αν βάλετε μαγειρικό λάδι στον κινητήρα

Τα λιπαντικά για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης σχεδιάζονται ειδικά για τη συγκεκριμένη χρήση και εγγυώνται τη μακροζωία και την εύρυθμη λειτουργία του.

Λόγω των διαφορετικών πρόσθετων που χρησιμοποιεί, ο κάθε κατασκευαστής λιπαντικών συστήνει να μην αναμιγνύονται με λιπαντικά άλλου κατασκευαστή καθώς αυτό θα μειώσει σημαντικά την διάρκεια ζωής τους, ενώ ενδέχεται να προκαλέσει και φθορές στον κινητήρα του αυτοκινήτου σας.

Οι κατασκευαστές συνιστούν επίσης στους οδηγούς να μην αναμιγνύουν ούτε διαφορετικού τύπου λιπαντικά που ανήκουν στην γκάμα τους καθώς και σε αυτή την περίπτωση μειώνεται δραστικά ο κύκλος ζωής τους, ενώ μπορεί να προκληθεί βλάβη στον κινητήρα.

Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο στην περίπτωση που θέλει να αναμίξει κάποιος λιπαντικό που υπάρχει ήδη μέσα σε έναν κινητήρα με μαγειρικό λάδι καθώς τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά.

Σύμφωνα και με το video που ακολουθεί, ο ιδιοκτήτης ενός δίλιτρου diesel Peugeot 306 αποφάσισε να ρίξει πέντε λίτρα μαγειρικό λάδι στον κινητήρα του αυτοκινήτου του γιατί το χρειαζόταν απαραίτητα, ενώ δεν είχε μαζί του κανονικό λιπαντικό κινητήρα.

Το αποτέλεσμα που θα δείτε σίγουρα θα σας αποθαρρύνει από οποιαδήποτε παρόμοια σκέψη, πόσο μάλλον πράξη, αφού η επισκευή του κινητήρα πρέπει να κόστισε πολλά εκατοντάδες ευρώ στον ιδιοκτήτη του γαλλικού hatchback.

Να σημειωθεί πάντως ότι ένας κινητήρας εσωτερικής καύσης μπορεί να λειτουργήσει για μικρό χρονικό διάστημα με μαγειρικό λάδι, εφόσον έχει καθαριστεί εντελώς από το λιπαντικό που έφερε πριν και έχει αλλαχθεί επίσης και το φίλτρο του λαδιού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ