Βαλυράκης
Κοινωνία

Υπόθεση Βαλυράκη: Οι ψαράδες υπαίτιοι για τον τραυματισμό του - Ελεύθεροι υπό όρους

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής για την υπόθεση του Σήφη Βαλυράκη και τους ψαράδες, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Χαλκίδας «παραπέμπει στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Περιφέρειας του Εφετείου Ευβοίας τους κατηγορουμένους… για να δικαστούν ως υπαίτιοι του ότι: Την 24η.01.2021 και μεταξύ του χρονικού διαστήματος από ώρα 12.15 έως ώρα 12.30 περίπου στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας μεταξύ Πεζονησίου (Νησί των Ονείρων) και Αγίας Τριάδας, ενεργώντας με πρόθεση και από κοινού, ήτοι έχοντας κοινό δόλο και κατόπιν συναπόφασης με συγκλίνουσες ενέργειες και με κοινή δράση και ενώ βρίσκονταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, σκότωσαν άλλον…».

 

 

Οι δικαστικοί λειτουργοί περιγράφουν, επίσης, όσα συνέβησαν μεταξύ του Σήφη Βαλυράκη και των ψαράδων όταν τα σκάφη τους συναντήθηκαν στη θάλασσα, αναφέροντας ότι τα δύο αδέλφια τον χτύπησαν με κοντάρι και έπεσε στη θάλασσα με αποτέλεσμα να πνιγεί, ενώ δεχόταν και χτυπήματα από τα δύο σκάφη που περιστρέφονταν γύρω του σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους.

«Ενώ βρίσκονταν στην εκεί θαλάσσια περιοχή εντός του αλιευτικού σκάφους… προσέγγισαν τον Ιωσήφ Βαλυράκη, ο οποίος εκινείτο με το φουσκωτό σκάφος του, “ΜΙΝΑ” ΛΕ 1584, και, αφού παρεμπόδισαν την πορεία του, ενεργώντας επικίνδυνους ελιγμούς με το ως άνω αλιευτικό σκάφος γύρωθεν του φουσκωτού σκάφους του Ιωσήφ Βαλυράκη, διαπληκτίστηκαν έντονα μαζί του και στη συνέχεια, με τη χρήση ενός ξύλινου κονταριού, τον έπληξαν στο πάνω μέρος του κορμιού του τουλάχιστον δύο με τρεις φορές, με αποτέλεσμα αυτός να πέσει χωρίς τη θέλησή του στη θάλασσα ενδιάμεσα των δύο σκαφών και δεδομένης της εγγύτητας αυτών αλλά και της διαρκούς κίνησης (καθ’ όλη τη διάρκεια του διαπληκτισμού) τόσο του αλιευτικού σκάφους, όπως επίσης και του σκάφους του Ιωσήφ Βαλυράκη, το οποίο πλέον εκινείτο ακυβέρνητο, στοιχεία τα οποία καλώς γνώριζαν οι κατηγορούμενοι, ο Ιωσήφ Βαλυράκης ήλθε σε επαφή τόσο με την προπέλα του (εν κινήσει) αλιευτικού σκάφους όσο και με τις αμβλείες επιφάνειες αυτού αλλά και με τα υδροπτερύγιά του, που βρίσκονταν στην πρύμνη του, καθώς και με την προπέλα του δικού του σκάφους, το οποίο ακυβέρνητο ον πραγματοποιούσε αριστερόστροφες κυκλικές κινήσεις στην τροχιά της πορείας του οποίου βρέθηκε το σώμα του Ιωσήφ Βαλυράκη…».

Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν σοβαρά τραύματα στον πολιτικό από την Κρήτη, κυρίως στο κεφάλι. «Συνεπεία των βαρέων αυτών κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων και των κακώσεων της αριστερής πλάγιας τραχηλικής χώρας και συνεπακόλουθου πνιγμού εντός ύδατος επήλθε ο θάνατος του Ιωσήφ Βαλυράκη ως μόνης ενεργού αιτίας αποτέλεσμα το οποίο αφενός προέβλεψαν οι κατηγορούμενοι ως ενδεχόμενο και αφετέρου το αποδέχθηκαν», αναφέρεται στο βούλευμα σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες.

Ελεύθεροι με όρους

Οι δύο ψαράδες, που αρνούνται ότι συνάντησαν τον Σήφη Βαλυράκη το μοιραίο μεσημέρι και ότι έχουν την παραμικρή εμπλοκή στην υπόθεση, είχαν προφυλακιστεί για τον θάνατό του τον περασμένο Ιούνιο, αλλά λίγες εβδομάδες αργότερα πέτυχαν αντικατάσταση της προσωρινής τους κράτησης με περιοριστικούς όρους. Μετά την έκδοση του βουλεύματος που τους παραπέμπει στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, ο συνήγορός τους, Δημήτρης Καρβέλης, τους ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την υπόθεση για προσωπικούς λόγους.

Μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, ο γνωστός ποινικολόγος από τη Χαλκίδα υποστήριξε ότι οι δικαστικοί λειτουργοί που χειρίστηκαν την υπόθεση δέχθηκαν αφόρητες πιέσεις από πολιτικά πρόσωπα και ήταν αναμενόμενη η παραπομπή των ψαράδων σε δίκη.

Παράλληλα τους συμβούλεψε, όπως είπε, να καταθέσουν έφεση και αναίρεση κατά του βουλεύματος. Από την πλευρά τους οι δικηγόροι της οικογένειας Βαλυράκη κάνουν λόγο για δικαίωση του αγώνα των συγγενικών του προσώπων.

«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την ολοκλήρωση του σταδίου αυτού με τη διά βουλεύματος παραπομπή των κατηγορουμένων στο ακροατήριο για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και από κοινού, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Ταυτόχρονα, διατυπώνουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να αγρυπνούμε, μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη των υπαιτίων και την πλήρη διαλεύκανση όλων των περιστάσεων της δολοφονίας και της απόπειρας συγκάλυψής της, δηλαδή μέχρι την πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας και απόδοση δικαιοσύνης», επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και οι κ.κ. Λεμπέσης, Παπαδάκης και Φωτάκης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...