Κοινωνία

Μουσείο Ολοκαυτώματος: Τον Νοέμβριο ξεκινά η κατασκευή του

Το χρονοδιάγραμμα του έργου στη Θεσσαλονίκη μέχρι και την τελική φάση της ολοκλήρωσής του παρουσίασε ο Διευθύνων Σύµβουλος του Οµίλου «Σαµαράς & Συνεργάτες» Δηµήτριος Σαµαράς, που διαχειρίζεται και το πρότζεκτ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με θέμα «Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος – Οι προοπτικές ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας», η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Money Show Thessaloniki 2023.

Το Μουσείο, το οποίο ανήκει στην Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης θα ανεγερθεί σε οικόπεδο εμβαδού 3.166 τ.μ. και θα αποτελείται από έξι ορόφους και δύο επίπεδα υπόγειων χώρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θα καλύπτει συνολική επιφάνεια τα 9.000 τ.μ. με χώρους εκπαίδευσης, πολλαπλών χρήσεων και αναψυχής. Για την εξυπηρέτηση της οδικής πρόσβασης έχει οριστεί όμορο ακίνητο 2.500 τ.μ. για υπαίθριο χώρο στάθμευσης με 75 θέσεις οχημάτων καθώς και τριών λεωφορείων.

Το χρονοδιάγραμμα του έργου

Στόχος όλων των φορέων του έργου είναι η έκδοση της πρόεγκρισης της οικοδομικής άδειας που αποτελεί από τα πιο σημαντικά ορόσημα στην υλοποίηση του και έχει οριστεί να εκδοθεί μέχρι τα μέσα ή και το αργότερο τέλη Φεβρουαρίου.

Η οριστική μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο και ακολούθως, θα εκδοθεί η οριστική οικοδομική άδεια του Μουσείου ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημοπράτηση της κατασκευής του. Η ανάδειξη του γενικού εργολάβου και η έναρξη της κατασκευής του τοποθετείται τον Νοέμβριο του 2023 με στόχο την ολοκλήρωσή του στα τέλη του 2025.

Το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό στις αρχές του 2026 και η δημιουργία του, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σαμαράς, όχι μόνο θα αναβαθμίσει την περιοχή που έχασε 55.000 Εβραίους αλλά και θα τονώσει πολύ περισσότερο το επενδυτικό ενδιαφέρον δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη όλης της δυτικής περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Θα συμβάλλει στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως προορισμό ιστορικής μνήμης ενώ η δημιουργία του βόρεια του λιμανιού της πόλης και στη δυτική είσοδο είναι ουσιαστικής σημασίας καθώς εκεί επιβιβάζονταν χωρίς τη θέληση τους οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης και μεταφέρονταν στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς ενώ στο ίδιο σημείο προβλέπεται να δημιουργηθεί και το Πάρκο Μνήμης.

Σημειώνεται ότι το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα ανεγερθεί σε χώρο 10 στρεμμάτων γης που παραχώρησε ο δήμος Θεσσαλονίκης και καλύπτει πλήρως τις ανάγκες για την ανέγερσή του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...