isis
Κοινωνία

Τι έγινε με τους Τζιχαντιστές του ISIS στη χώρα μας- Μιλούν μέσα από τις φυλακές

Επτά μέλη του ISISκρατούνται σε φυλακές της Ελλάδας, με τους περισσότερους να αποδέχονται τη συμμετοχή τους στην οργάνωση, αλλά να υποστηρίζουν ωστόσο ότι μπήκαν σε αυτήν αναγκαστικά με απειλές και ότι οι ίδιοι δεν έχουν συμμετάσχει σε δολοφονίες.

Κάποιοι εξ αυτών, δύο Ιρακινοί και έναν Σύρος, μίλησαν για την δική τους εκδοχή.

Ο Ιρακινός Ραμαντάν Αντνάν συνελήφθη το 2021 σε διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας όπου έμενε με τη σύζυγο και τα τρία τους παιδιά κατηγορούμενος για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος.

«Με υποχρέωσαν δεν είχα άλλη επιλογή» δηλώνει τονίζοντας πως δεν πολέμησε αλλά υπηρέτησε σε ένα μυστικό στρατόπεδο εκεί

«Υποχρέωναν τον κόσμο και απείλησαν να σκοτώσουν την οικογένειά μου, τι μπορούσα να κάνω;» διερωτάται. 

Ο 35χρονος Αντνάν ,όπως και αρκετοί ακόμα υπήκοοι Ιράκ και Συρίας, συνελήφθη στην Ελλάδα με την κατηγορία ότι την περίοδο 2014 – 2016 πολέμησε στις τάξεις των τζιχαντιστών του ISIS. 

Η δίκη του ολοκληρώθηκε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα, με το δικαστήριο να αποφαίνεται ότι συμμετείχε στην οργάνωση, όχι όμως και στις δολοφονίες που του αποδίδονταν.

«Ποτέ δεν έκανα κακό σε κανένα, ζούσα με τη μεγάλη οικογένειά μου και ποτέ δεν έκανα κακό σε κανέναν» δηλώνει.

Οι κατηγορίες εις βάρος του απαγγέλθηκαν βάσει ενός βίντεο που κυκλοφορούσε σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες του εξωτερικού.  Καταδικάστησε σε 9 χρόνια φυλάκιση. 

«Αυτό το βίντεο, εάν δεις καταλαβαίνεις αμέσως  ότι είναι προπαγανδιστικό βίντεο, γιατί δεν είναι αυθεντικό. Πήραν φωτογραφίες από άλλο σημείο, από άλλη χρονική περίοδο. Τι είναι αυτό; Εγώ είμαι το θύμα σ' αυτό το βίντεο» συνοψίζει.

«Είναι αποδυναμωμένες οι κατηγορίες λόγω του γεγονότος ότι υποθέσεις εκδικάζονται στην Ελλάδα και περιγράφουν πραγματικά περιστατικά μιας εμπόλεμης κατάστασης, μιας άλλης χώρας και πριν από δέκα χρόνια» αναφέρει από πλευρά του ο συνήγορός του, Νικόλας Αλετράς.

Σε ακόμη δυσμενέστεερη θέση βρέθηκε ο 29χρονος Μάζεν Αλεϊάντα από τη Συρία

Συνελήφθη στο καμπ του Ελαιώνα τον Ιούνιο του 2021 με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε σφαγή αμάχων. Καταδικάστηκε σε πέντε φορές ισόβια.

«Βρισκόμουν εκί τη δεδομένη χρονική στιγμή όταν έφεραν τους ανθρώπους , τα θύματα. Ήμουν ήδη εκεί, όμως όπως φαίνεται και από τα βίντεο ούτε κρατούσα όπλο, ούτε χρησιμοποίησα όπλο» αναφέρει.

Ο Μάζεν αρνείται ότι συμμετείχε στις δολοφονίες και ισχυρίζεται πως και ο ίδιος αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα του κυνηγημένος από το Ισλαμικό Κράτος.

«Έσφαξαν, αποκεφάλισαν κάποιους θείους μου και απείλησαν με αποκεφαλισμό τον αδελφό μου και επειδή με έψαχναν και εμένα για αντίποινα αναγκάστηκα να φύγω για να γλιτώσω» περιγράφει υπογραμμίζοντας πως τους δύο μήνες που συμμετείχε στο Ισλαμικό Κράτος δεν έπιασε ποτέ στα χέρια του όπλο, ούτε στρατολογήθηκε όπως έγινε με τα υπόλοιπα μέλη.

Τα βιντεο με τις θηριωδίες που είχαν κατακλύσει το διαδικτυο, είναι αυτά που οδηγήσαν στις βαριές ποινές.

«Για να οδηγηθείς ας πούμε στην ποινή των ισοβίων ή σε πέντε φορές ισόβια θα πρέπει να έχεις ακράδαντα στοιχεία και αποδεικτικό υλικό για κάτι που επισύρει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης» παρατηρεί η Μαρία Αμμάρι, συνήγορος υπεράσπισης.

Για το ταμείο του ISIS κατηγορείται πως εργαζόταν ο 37χρονος Abdulsalam με καταγωγή από τη Ράκα.

«Όταν με πιάσανε και στο δικαστήριο άκουσα από αστυνόμους να λένε ότι με έχουν βάλει για συλλέκτη» περιγράφει εξηγώντας πως συλλέκτης είναι είναι ένας άνθρωπος που παίρνει λεφτά και τα δίνει για τον ISIS.

Συνελήφθη την πρωτοχρονιά του 2022 στην Ομόνοια και στη δίκη του που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...