Κοινωνία

Airbnb: Ο κίνδυνος έξτρα φόρου για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Με στόχο να εντοπιστούν όσοι κρύβουν από την Εφορία τα πραγματικά εισοδήματα που εισπράττουν από την εκμίσθωση των ακινήτων τους, η ΑΑΔΕ προγραμματίζει εκτεταμένες διασταυρώσεις στα μισθώματα των βραχυχρόνιων μισθώσεων με τα στοιχεία που θα εμφανίσουν οι φορολογούμενοι στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν φέτος.

Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν εντάξει τα ακίνητά τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, έχουν προθεσμία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 για να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, για το έτος 2022. Μέχρι την ίδια ημερομηνία, θα πρέπει να διορθώσουν τυχόν λάθη που έχουν γίνει στις προσωρινές δηλώσεις.

Τα στοιχεία αυτά, θα βρεθούν στο στόχαστρο των φορο-ελεγκτών και θα διασταυρωθούν με τα δεδομένα που θα λάβει η ΑΑΔΕ από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO όπως προβλέπεται στο πρωτόκολλο συνεργασίας που έχουν υπογράψει. Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) τότε αποστέλλονται στις Δ.Ο.Υ. τα στοιχεία των ακινήτων και των «Διαχειριστών» και οι φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με κυρώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν πρόστιμα τα οποία ξεκινούν από 5.000 και μπορεί να φθάσουν έως 20.000 ευρώ.

Οριστικοποίηση δηλώσεων

Επίσης, όσοι δεν διορθώσουν και δεν οριστικοποιήσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2023 τις αρχικές δηλώσεις κινδυνεύουν να φορολογηθούν στο 100% των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί με τις αρχικές δηλώσεις ακόμα και εάν δεν είναι οι ίδιοι ο τελικός δικαιούχος όλων των εισπράξεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η οριστικοποίηση του Μητρώου Βραχυχρόνιας Διαμονής έχει σχέση με την υποχρέωση του Διαχειριστή Ακινήτου να επιμερίσει το εισόδημα που αποκτήθηκε από το σύνολο των Βραχυχρόνιων Δηλώσεων Διαμονής που έχουν υποβληθεί σε έκαστο φορολογικό έτος, στον ίδιο και στους πιθανούς δικαιούχους εισοδήματος.

Η οριστικοποίηση του Μητρώου μπορεί να γίνει έως και την 28η Φεβρουαρίου του έτους υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος προκειμένου να προσδιοριστεί το φορολογητέο εισόδημα ανά δικαιούχο εισοδήματος. Μέχρι την οριστικοποίηση ο Διαχειριστής Ακινήτου μπορεί να διορθώνει λανθασμένες καταχωρήσεις και να τροποποιεί στοιχεία (λοιποί δικαιούχοι εισοδήματος, ποσοστά εισοδήματος κ.λπ.) χωρίς να αλλάζει ο Αριθμός Μητρώου Ακινήτων (Α.Μ.Α.) και χωρίς να υπάρχει πρόστιμο εκπροθέσμου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...