Κοινωνία

Λέσβος - Σάρα Μαρντίνι: Αποσύρθηκαν οι κατηγορίες κατασκοπείας κατά των κατηγορούμενων

Στην απόσυρση μέρους των πλημμεληματικών κατηγοριών για την υπόθεση Σάρα Μαρντίνι προχώρησε το Τριμελές Εφετείο Λέσβου.

Η απόσυρση αφορά στα πλημμελήματα της κατασκοπείας, της πλαστογραφίας και της παράνομης ακρόασης ραδιοσυχνοτήτων.

Η εκδίκαση των συγκεκριμένων αδικημάτων είχε προχωρήσει έπειτα από πέντε χρόνια λόγω κινδύνου παραγραφής τους και έπειτα από σειρά αναβολών.

Εκκρεμεί ακόμα η έρευνα για τις κακουργηματικές κατηγορίες κατά των 24 (μεταξύ άλλων σύσταση και υποστήριξη εγκληματικής οργάνωσης, διακίνηση μεταναστών, απάτη).

Οι κατηγορίες

Οι 24 διασώστες και εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις για το μεταναστευτικό κατηγορούνταν για σωρεία αδικημάτων, όπως κατασκοπεία, παραβίαση των νόμων περί κρατικών μυστικών, δημιουργία εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία και άλλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους ήταν η Σάρα Μαρντίνι, Σύρια πρόσφυγας που μαζί με την αδερφή της έγιναν διάσημες από την ταινία «The Swimmers» στο Netflix.

Η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Μυτιλήνης ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη, έπειτα από τέσσερα χρόνια αναβολών. Όλοι οι συνήγοροι είχαν κάνει ενστάσεις ακυρότητας του κλητηρίου και της προδικασίας, καθώς υπήρχαν πολλά νομικά λάθη.

Ύπατη Αρμοστεία ζητεί να αποσυρθούν οι κατηγορίες

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Ανθρώπου ζήτησε από την ελληνική δικαιοσύνη να αποσύρει όλες τις κατηγορίες σε βάρος μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων που προσφέρουν βοήθεια σε μετανάστες και των οποίων η δίκη διεξάγεται αυτή τη στιγμή στη Λέσβο, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Αυτού του είδους η δίκη είναι αληθινά ανησυχητική, επειδή ποινικοποιεί τις πράξεις που σώζουν τη ζωή ανθρώπων», υποστήριξε η Λιζ Τρόσελ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

«Η διάσωση ζωών και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας δεν θα έπρεπε να ποινικοποιούνται ποτέ. Τέτοιες δράσεις αποτελούν απλούστατα ανθρωπιστική επιταγή και ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε η εκπρόσωπος της Ύπατης αρμοστείας.

Η ίδια σχολίασε επίσης πως η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει φόβους μήπως η νομοθεσία σε αριθμό ευρωπαϊκών χωρών «χρησιμοποιηθεί για την ποινικοποίηση τόσο των μεταναστών όσο και αυτών που τους βοηθούν», ενώ πρόσθεσε πως «η μάχη εναντίον της διακίνησης ανθρώπων βασίζεται σε τελική ανάλυση στη βελτίωση των ασφαλών οδών για τη νόμιμη μετανάστευση».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ