Κοινωνία

Την κλιματική αλλαγή ερμηνεύει το Απολιθωμένο Δάσος Μυτιλήνης

Το απολιθωμένο Δάσος της Μυτιλήνης και τα ευρήματα που βλέπουν το φως μέσα από τις συστηματικές ανασκαφές και τη μελέτη των απολιθωμάτων της χλωρίδας και της πανίδας τους αποτελούν δείκτες των κλιματικών αλλαγών του παρελθόντος. Και έχουν ιδιαίτερη σημασία σήμερα για την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την κλιματική αλλαγή.

Αυτό τόνισε σήμερα Παρασκευή, το απόγευμα, ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Μυτιλήνης εγκαινιάζοντας τη μεγάλη έκθεση του Απολιθωμένου Δάσους, με τίτλο «Κατανοώντας την κλιματική αλλαγή μέσα από το Απολιθωμένο Δάσος Μυτιλήνης», στην Αυστρία, στο νέο Κέντρο Ενημέρωσης του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Karawanken/Karavanke, στα σύνορα Αυστρίας με Σλοβενία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πρωτότυπη έκθεση «Κατανοώντας την κλιματική αλλαγή μέσα από το Απολιθωμένο Δάσος Μυτιλήνης» δομείται με κεντρικά εκθέματα απολιθωμένους κορμούς σεκόιας, πεύκων, βαλανιδιάς και κανελόδενδρων από το απολιθωμένο δάσος. Οι σεκόιες είναι τα μεγαλύτερα δένδρα που «έζησαν» στη γη και αποτελούν δείκτες ηπειρωτικού κλίματος που επικρατούσε στην Αιγηίδα χέρσο (Ελλάδα και Μικρά Ασία αποτελούσαν μια ενιαία χερσαία περιοχή) πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Στη Μυτιλήνη από τις ανασκαφές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους έχουν έρθει στο φως εντυπωσιακά ευρήματα απολιθωμένων δέντρων σεκόιας, τα οποία αποτελούν μοναδικά στοιχεία του κλίματος την εποχή εκείνη.

Παράλληλα στην έκθεση παρουσιάζονται σημαντικότατα και εντυπωσιακά απολιθώματα από τις πρόσφατες ανασκαφές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καθώς και πληροφορίες για το δεινοθήριο της Μυτιλήνης και τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους.

Στόχος της έκθεσης είναι η γνωριμία του κοινού με τα μοναδικής επιστημονικής αξίας απολιθώματα του Απολιθωμένου Δάσους που αποτελούν δείκτες των κλιματικών αλλαγών του παρελθόντος.

«Το αρχείο των απολιθωμάτων που αποκαλύπτεται στο νησί παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την κατανόηση των μεγάλων κλιματικών μεταβολών που έλαβαν χώρα αλλά και των επιπτώσεών τους στα οικοσυστήματα που τεκμηριώνονται από την παρουσία συγκεκριμένων ειδών που έχουν εξαφανισθεί ή δεν εμφανίζονται πλέον στον Ελληνικό και τον ευρύτερο Μεσογειακό χώρο» τόνισε ο κ. Ζούρος.

Η έκθεση περιλαμβάνει τέσσερις κύριες ενότητες, οι οποίες επικεντρώνονται στο Απολιθωμένο Δάσος και τα στοιχεία που μας παρέχει για την κλιματική αλλαγή. Η πρώτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην κλιματική αλλαγή και τη σχέση της με το γεωλογικό χρόνο. Η δεύτερη μεγάλη ενότητα της έκθεσης είναι αφιερωμένη στο Απολιθωμένο Δάσος και τα φυτικά απολιθώματα που έχουν αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια. Η τρίτη ενότητα της έκθεσης είναι αφιερωμένη στο Δεινοθήριο της Λέσβου και τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους. Η τέταρτη ενότητα είναι αφιερωμένη στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, τονίζοντας τις δράσεις τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και του διασυνοριακού Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Karawanken/Karavanke της Αυστρίας και της Σλοβενίας. Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν 14 δήμαρχοι όλων των δήμων της περιοχής του Γεωπάρκου, εκπρόσωποι των Οργανισμών Προστασίας Περιβάλλοντος της Αυστρίας και της Σλοβενίας, εκπρόσωποι της τοπικής κυβέρνησης της Καρίνθιας, εκπρόσωποι των Γεωλογικών Ινστιτούτων της Αυστρίας και της Σλοβενίας, πολλοί εκπρόσωποι συνεργαζόμενων φορέων και πλήθος κόσμου, οι οποίοι εκφράστηκαν με τα θερμότερα λόγια για την παρουσίαση της έκθεσης και τα μοναδικά εκθέματα του Απολιθωμένου Δάσους που παρουσιάζονται στο αυστριακό κοινό.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων υπογράφηκε πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των δύο Γεωπάρκων Λέσβου και Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Karawanken/Karavanke στα πλαίσια του οποίου θα πραγματοποιηθούν ανταλλαγές πολιτιστικών εκδηλώσεων, επισκέψεις σχολείων και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, και κοινές δράσεις προώθησης και προβολής της γεωλογικής κληρονομιάς των δύο περιοχών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ