Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Έβρος: Σε ελληνικό έδαφος οι μετανάστες που βρίσκονταν σε νησίδα

Νεότερη ενημέρωση 

Στο Προανακριτικό Κέντρο Αλλοδαπών στον Έβρο μεταφέρθηκαν το βράδυ της Δευτέρας οι 38 μετανάστες που εντοπίστηκαν μέσα στην ελληνική επικράτεια, τέσσερα χιλιόμετρα νότια της τουρκικής νησίδας όπου είχαν εγκλωβιστεί για αρκετές μέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την παραμονή τους εκεί θα διενεργηθεί προανάκριση για τον χρόνο και τον τρόπο, αλλά και από ποιο σημείο πέρασαν στην ελληνική επικράτεια. Ακολούθως θα μεταφερθούν στο ΚΥΤ Φυλακίου προκειμένου να ακολουθηθούν οι διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης τους.

Τους 38 μετανάστες επισκέφθηκαν δύο διερμηνείες και τους ενημέρωσαν για τις διαδικασίες που θα υποβληθούν την Τρίτη αμέσως μετά την άφιξή τους στο ΚΥΤ. Παράλληλα τους δόθηκαν σάντουιτς, νερό και χυμοί φρούτων. Ακόμη οι πρόσφυγες εξετάστηκαν από νοσηλεύτρια του ΕΟΔΥ.

Προηγούμενη ενημέρωση

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης αναφέρει  ότι βρέθηκαν 4 χιλιόμετρα νοτιότερα της νησίδας μαζί με μια βάρκα που τους μετέφερε. Δηλώνουν Σύροι και είναι σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ μια έγκυος μεταφέρεται προληπτικά στο νοσοκομείο.

 

Αρχικό κείμενο

Μέσα στην ελληνική επικράτεια, τέσσερα χιλιόμετρα νότια της νησίδας που βρίσκεται στην τουρκική πλευρά, εντοπίστηκαν πριν οι 38  μετανάστες που είχαν εγκλωβιστεί τις προηγούμενες ημέρες σε νησίδα στον Έβρο εντός της τουρκικής επικράτειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr οι ελληνικές αρχές μόλις έγινε αντιληπτό ότι οι μετανάστες βρέθηκαν εντός της ελληνικής επικράτειας διασχίζοντας τον ποταμό, τους εντόπισαν μετά από συντονισμένη επιχείρηση.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες, σε ανακοινώσεις της η αστυνομία είχε επισημάνει ότι οι μετανάστες βρίσκονται πάνω σε νησίδα στο τουρκικό έδαφος. Για τον λόγο αυτό οι ελληνικές αρχές δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε καμία ενέργεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε δεύτερο χρόνο θα γίνει έρευνα για τον χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο πέρασαν στην ελληνική επικράτεια.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες οι μετανάστες -περί τα 38 άτομα- βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος, 4 χλμ νότια της νησίδας στην οποία είχαν εγκλωβιστεί και, όπως επισημαίνουν οι ελληνικές αρχές, ήταν στην τουρκική επικράτεια.

Το χρονικό της υπόθεσης

Για το θέμα είχε εκδώσει ανακοίνωση η ΕΛΑΣ ενώ είχε κάνει παρέμβαση και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, τονίζοντας πως μέχρι πρότινος η ομάδα των μεταναστών βρισκόταν σε τουρκικό έδαφος και οι τουρκικές αρχές είχαν ενημερωθεί δις από τις ελληνικές για να τους διασώσουν.

Ο υπουργός παρέπεμψε στην ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας η οποία, όπως λέει, έκανε αλλεπάλληλες έρευνες με κάθε τεχνικό μέσο στην περιοχή, χωρίς να εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία σε ελληνικό έδαφος και επιβεβαιώθηκε πως πρόκειται για σημείο εκτός ελληνικής επικράτειας. «Άμεσα η ΕΛΑΣ προέβη σε δύο ενημερώσεις των Τουρκικών αρχών» επισημαίνει.

Δείτε την ανάρτηση του κ. Μηταράκη:

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ