Κοινωνία

Φαρμακείο διακοπών: Και τα self-test στη λίστα - Τι πρέπει να περιλαμβάνει

Mαζί με τα παυσίπονα, τα αντιπυρετικά αλλά και τα φάρμακα για την πίεση, την καρδιά και τη χοληστερίνη, οι ταξιδιώτες φέτος προμηθεύονται και self-test για τον κορονοϊό ώστε, σε περίπτωση που χρειαστεί, να μπορούν να διαπιστώσουν εάν νοσούν από COVID-19.

Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), το φαρμακείο με τα είδη πρώτης βοήθειας για τις ημέρες των διακοπών πρέπει να είναι μικρό και περιεκτικό και να μην τοποθετείται μέσα στη βαλίτσα, ώστε οι πολίτες να έχουν εύκολη πρόσβαση ανά πάσα στιγμή.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης επισημαίνει: «Φέτος καταγράφεται αύξηση στην αγορά self-test από πολίτες που έρχονται στο φαρμακείο και τα προμηθεύονται πριν αναχωρήσουν για τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Παρά τη χαλάρωση των μέτρων, πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να είναι σε ετοιμότητα και σε περίπτωση που δεν αποφύγουν τον συγχρωτισμό, να γνωρίζουν άμεσα αν έχουν κολλήσει κορωνοϊό».

Παράλληλα, συμβουλεύει ότι «οι εκδρομείς πρέπει να εφοδιαστούν με παυσίπονα και αντιπυρετικά χάπια, ενώ όσοι είναι χρόνιοι πάσχοντες οφείλουν να φροντίσουν να έχουν μαζί τους τα φάρμακα που απαιτεί η θεραπευτική αγωγή τους. Επιπλέον οι ταξιδιώτες πρέπει να προμηθευτούν ένα καλό εντομοαπωθητικό, μία αντιισταμινική κρέμα και τζελ ή stick για τα τσιμπήματα από μέλισσες ή από μέδουσες, η εμφάνιση των οποίων φέτος έχει προκαλέσει αρκετά προβλήματα ή από επαφή με φυτά. Επίσης να έχουν αντηλιακό και καταπραϋντική κρέμα για τα ηλιακά εγκαύματα. Δεν ξεχνάμε ποτέ να εφαρμόζουμε το αντηλιακό σε πρόσωπο και σώμα επαναλαμβάνοντας συχνά τη διαδικασία».

Σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη, «από το φαρμακείο των διακοπών δεν πρέπει να λείπουν βαμβάκι, οξυζενέ, ιώδιο, αποστειρωμένες γάζες, υποαλλεργικοί αυτοκόλλητοι μικροεπίδεσμοι υποαλλεργικές αυτοκόλλητες ταινίες, αντιβιοτική σκόνη και αλοιφή για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση πιθανών τραυματισμών. Επίσης οφθαλμικές σταγόνες για τον ερεθισμό από τη θάλασσα ή το νερό της πισίνας και τσιμπιδάκι φρυδιών το οποίο ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση αγκαθιών από αχινούς ή κεντρί μέλισσας».

Η αλλαγή περιβάλλοντος την περίοδο των διακοπών μπορεί να προκαλέσει και διαταραχές στο γαστρεντερολογικό. Για το λόγο αυτό, όπως τονίζει ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Γιώργος Κιοσές, «πριν την αναχώρησή τους οι ταξιδιώτες μπορούν να συμβουλευτούν τον φαρμακοποιό τους και να εφοδιαστούν με τα κατάλληλα σκευάσματα ώστε να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, εμετό, δυσπεψία και πόνο. Επιπλέον για όσους αισθάνονται ζάλη ή ναυτία σε κάποιο μεγάλο ή δύσκολο ταξίδι, μπορούν να ζητήσουν από τον φαρμακοποιό τους χάπια ή τσίχλες για την αντιμετώπισή τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτούν, όμως, και η μεταφορά και η αποθήκευση των φαρμάκων. «Όσα χρειάζονται ψυγείο πρέπει να μεταφέρονται είτε σε ισοθερμική τσάντα είτε σε τσάντα στην οποία έχουν τοποθετηθεί παγοκύστες. Όταν οι ταξιδιώτες φτάσουν στον προορισμό τους, πρέπει να τα βάλουν σε ψυγείο. Συνήθως όλα τα φάρμακα χρειάζονται φύλαξη σε ειδικές συνθήκες με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 25 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε καμία περίπτωση δεν τα αφήνουμε εκτεθειμένα στον ήλιο και τη ζέστη είτε στην παραλία είτε μέσα στο αυτοκίνητο», επισημαίνει ο κ. Κιοσές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...