Κοινωνία

Εμπνευστής της τετραήμερης εργασίας: Μπορεί να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα

Τι σημαίνει η τετραήμερη εργασία για τις αποδοχές των εργαζομένων, εξήγησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο Άντριου Μπερνς, εμπνευσής της, λίγο πριν το μοντέλο αυτό «έρθει» και στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως είπε ο ίδιος: «Στην ουσία, το αποκαλούμε “κανόνα 100:80:100”. Δηλαδή, μισθός στο 100%, χρόνος εργασίας στο 80%, με την προϋπόθεση ότι η παραγωγικότητα είναι στο 100%. Εστιάζουμε λοιπόν στο να εργαζόμαστε με καλύτερο τρόπο, με πιο έξυπνο τρόπο, αντί να εργαζόμαστε περισσότερες ώρες».

Ο ίδιος είπε ακόμη, μεταξύ άλλων: «Η ιδέα υπήρχε πριν από την πανδημία. Στη δική μου εταιρεία την εφάρμοσα το 2018. Η πανδημία, ωστόσο, επιτάχυνε τη διαδικασία. Ξαφνικά, πρόεδροι εταιρειών και κυβερνήσεις ανά τον κόσμο συνειδητοποίησαν ότι μπορούμε να ενεργούμε διαφορετικά (…)

Διενεργούνται δοκιμές σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Στην κορυφή έχουμε εταιρείες από τους τομείς ηλεκτρονικών και αυτοκινητοβιομηχανίας. Αυτό υπερβαίνει σύνορα, πολιτισμούς και βιομηχανίες (…) Δεν υπάρχει αμφιβολία πως μπορεί να εφαρμοστεί το μοντέλο και στην Ελλάδα, όπως και σε κάθε χώρα του κόσμου. Προφανώς υπάρχουν διαφορές από χώρα σε χώρα, αναλόγως των πολιτισμικών διαφορών κι ευαισθησιών. Όμως, ναι, σίγουρα θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ