Κοινωνία

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο-Θανάτωση χιμπατζή: «Έγκλημα χωρίς λογική»-Συνεχίζονται οι έρευνες

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μπήκε τέλος στη ζωή του χιμπατζή που βγήκε εκτός του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου μετά την προανάκριση που ξεκίνησε από το αστυνομικό τμήμα Σπάτων-Αρτέμιδας για την υπόθεση.

Σήμερα, Δευτέρα (27/06) ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας, την αρμόδια υπάλληλο του γραφείου Διεθνών Συμβάσεων (Διαχειριστική Αρχή «Cites» Αττικής) της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών και υπάλληλο του Δασαρχείου Πεντέλης θα μεταβεί στις εγκαταστάσεις του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, προκειμένου να προβούν σε έλεγχο όλων των νομιμοποιητικών εγγράφων κατοχής των ειδών της αγρίας πανίδας, που φιλοξενούνται σε αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είχε προηγηθεί επιστολή του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά, προς το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και τον Ιδρυτή του Ζαν Ζακ Λεσουέρ ζητώντας πλήρη και άμεση ενημέρωση:

  • για την προέλευση των συγκεκριμένων ζώων.
  • για την αλληλεπίδραση μεταξύ τους, τη λειτουργία τους ως ομάδα και την επάρκεια χώρων.
  • για τον τρόπο που διασφαλίζεται η διαφυγή των ζώων στον χώρο των επισκεπτών.
  • για τη διασφάλιση της ασφάλειας των επισκεπτών στις ακραίες περιπτώσεις διαφυγής.
  • για την αναγκαιότητα εφαρμογής του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική θανάτωση του ζώου.

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Η αντίδραση της ειδικής γραμματέως για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς

Από την πλευρά της η ειδική γραμματέας για την Προστασία των Ζώων Συντροφίας, Μάρσα Δημοπουλου, σε ανάρτησή της στο Facebook κάνει λόγο για «ένα έγκλημα χωρίς λογική».

Στην ίδια ανάρτηση η κυρία Δημοπούλου κάνει λόγο για «ανικανότητα της Διοίκησης του πάρκου» και για «αναποτελεσματικότητα του σχεδίου διαχείρισης κρίσεων του πάρκου».

«Η πλημμελής φροντίδα των φροντιστών και κυρίως της διοίκησης του πάρκου που είχε ως αποτέλεσμα να καταφέρει το πρωτεύον να βγει από τη φυλακή του και λόγο της ανεπάρκειας των αρμοδίων να θανατωθεί» συμπληρώνει στην ανάρτησή της για τη θανάτωση του χιμπατζή η κυρία Δημοπουλου.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις που έδωσαν στην αστυνομία οι υπεύθυνοι του πάρκου, ο χιμπατζής κατάφερε και πήδηξε τα ηλεκτροφόρα καλώδια της ψηλής περίφραξης του πάρκου, καθώς τον καταδίωκαν άλλα αρσενικά και βγήκε στα χωράφια έξω από τον χώρο του πάρκου.

Κατά τις ίδιες καταθέσεις οι φροντιστές επιχείρησαν να τον προσεγγίσουν, με σκοπό αρχικά να τον ακινητοποιήσουν με όπλο που έφερε βέλος με αναισθητικό, αλλά αυτό δεν στάθηκε δυνατό, γι' αυτό αποφασίστηκε να θανατωθεί, με το σκεπτικό ότι αποτελούσε απειλή για τους εργαζόμενους ή πολίτες στην περιοχή. Την απόφαση εκτέλεσε ο 29χρονος φροντιστής, ο οποίος πυροβόλησε τον Μπαζού με καραμπίνα, με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει.

Ο 29χρονος, πάντως, αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή του εισαγγελέως ζώων, ο οποίος ενημερώθηκε από την Αστυνομία και ζήτησε να του αποσταλεί το προανακριτικό υλικό, αφού ολοκληρωθεί η δικογραφία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ