Κοινωνία

Θωμαΐδης- Κορονοϊός: Αποκλιμάκωση μετά τις 20 Αυγούστου

«Καμπανάκι» έκρουσε μιλώντας στο Newsbomb.gr ο Νίκος Θωμαΐδης, αναφορικά με το νέο κύμα κορονοϊού στο οποίο τόσο η Ελλάδα όσο και η υπόλοιπη Ευρώπη έχει ξεκινήσει να εισέρχεται.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ εξήγησε ότι είμαστε εν μέσω της έξαρσης δυο νέων παραλλαγών της μετάλλαξης Όμικρον της ΒΑ4 και της ΒΑ5 οι οποίες είναι περίπου 10% πιο μεταδοτικές από τις προηγούμενες και οι οποίες δημιουργούν επαναμολύνσεις, ακόμα και σε αυτούς που έχουν μολυνθεί από την Όμικρον 2 (ακόμα και πριν από τρεις μήνες).

«Με βάση την εικόνα που έχουμε στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες στο εξωτερικό φαίνεται ότι υπάρχει ξεκάθαρα ένας νέος κύκλος διάδοσης ο οποίος θα κορυφωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου», τόνισε ο κ. Θωμαΐδης.

Ο καθηγητής έκανε αναδρομή στο περσινό καλοκαίρι εξηγώντας ότι χρονικά και εκείνη η έξαρση είχε ξεκινήσει την ίδια εποχή, όμως με κυρίαρχη μετάλλαξη την «Δέλτα». «Πέρσι να σας θυμίσω είχε γίνει κάτι ανάλογο με την μετάλλαξη Δέλτα. Στο τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου είχε ξεκινήσει η διάδοση της Δέλτα. Υπήρχε μια κορύφωση το πρώτο δεκαήμερο με την έλευση των τουριστών και το τέλος των σχολικών δραστηριοτήτων και μετά υπήρχε άλλη μια μικρή κορύφωση μέσα στον Αύγουστο που ήταν λόγω των δικών μας διακοπών», ανέφερε χαρακτηριστικά

Αναφορικά με την αποκλιμάκωση ο ίδιος υπογράμμισε ότι αναμένεται μετά τις 20 Αυγούστου, ενώ θα ήταν καλό αυτό το διάστημα να επιστρέψει το μέτρο της μάσκας ως σύσταση, «είναι πλέον το μόνο προστατευτικό μέτρο που έχουμε», ανέφερε.

 

Οι νέες μεταλλάξεις ξεπερνούν την ανοσία εμβολιασμού και νόσησης

Για τις δυο νέες μεταλλάξεις οι οποίες είναι κυρίαρχες αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, μίλησε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αυτές, αναφέροντας πως ξεπερνούν εύκολα την ανοσία τόσο του εμβολιασμού όσο και της νόσησης. «Σε επίπεδο μόλυνσης είναι πλέον σαν να μην έχουμε ανοσία. Ο λόγος που σταματήσαμε τα προηγούμενα κύματα ήταν η διενέργεια πολλών τεστ».

«Οι δυο μεταλλάξεις έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή στα νέα κρούσματα ξεπερνώντας το 65%. Έχουμε μεγάλη ανάπτυξη σε αυτές τις δυο μεταλλάξεις οι οποίες είναι οι πλέον μεταδοτικότερες (30% πιο μεταδοτική από την Όμικρον) και ξεπερνάνε την ανοσία σε μεγάλο ποσοστό. Δηλαδή και τους εμβολιασμένους με τρεις δόσεις ακόμα και και όσους νόσησαν από την Όμικρον 2 η οποία είναι η πιο κοντά γενετικά μετάλλαξη».

Όλο και πιο κοντά στην τέταρτη δόση

Το επιτελείου του υπουργείου Υγείας από την πλευρά του διαμηνύει πως μέχρι στιγμής και με τα δεδομένα που υπάρχουν δεν εξετάζεται μέχρι στιγμής το ενδεχόμενο λήψης ή επαναφοράς μέτρων, εντός του καλοκαιριού, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων θεωρούταν -κατά την τουριστική περίοδο- «αναμενόμενη».

Αντίθετα, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα, από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εάν αυτή η αύξηση των κρουσμάτων επισπεύσει, μια τέταρτη δόση εμβολίου για τις πιο ευάλωτες ομάδες και συγκεκριμένα για τους πολίτες άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση η εισήγηση αναμένεται να αφορά τους άνω των 50 ετών και όχι τον γενικό πληθυσμό. Σε κάθε περίπτωση, όπως ισχύει και για τον εμβολιασμό με τέταρτη δόση στους άνω των 60 ετών που έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο, η απόφαση θα αφορά σύσταση και όχι υποχρεωτικότητα.

Άλλωστε, γι' αυτό το θέμα τοποθετήθηκε χθες και ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τονίζοντας πως υπάρχει ανοικτό ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα να κάνουν προαιρετικά την τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό και οι πολίτες που είναι κάτω των εξήντα ετών μετά από συνεννόηση με το γιατρό τους.

Επιστημονική «κόντρα» Μαγιορκίνη - Παυλάκη

Την ίδια ώρα επιστημονική κόντρα, μέσω των social media, έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Γκίκα Μαγιορκίνη και τον Γιώργο Παυλάκη για το έκτο κύμα κορονοϊού.

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, σε σχετική ανάρτησή του ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να μιλάμε για ένα έκτο κύμα αλλά και μια «ταλάντωση».

«Η κλασική χρήση του όρου «επιδημικό κύμα» φαίνεται ότι έχει αποτύχει παταγωδώς να περιγράψει την επιδημικότητα του ιού στην Ελλάδα. Και έτσι φτάσαμε να μιλάμε για «6 κύματα» ενώ άλλες χώρες δεν έχουν φτάσει ακόμα στο «4ο κύμα». Όταν προσπαθείς να δεις στο διάγραμμα των διαγνώσεων στην Ελλάδα που ξεκινάει και που τελειώνει ένα κύμα, εκεί αποτυγχάνει ακόμα πιο πολύ….

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί η κινητικότητα του ιού επηρεάζεται από συμπεριφορικές και άλλες μεταβολές, παραθέτω ένα σχετικό πρόσφατο άρθρο στο αγαπημένο PNAS που εξηγεί γιατί η «κυματοειδής» μορφή αποτυγχάνει….

Αυτά τα φαινόμενα ενώ είναι γνωστά πολλά χρόνια στην επιδημιολογία των ιογενών λοιμώξεων, φαίνεται ότι δεν έχουν περάσει ακόμα σε όσους ασχολήθηκαν πιο πρόσφατα ή ευκαιριακά με το αντικείμενο. Κάποιοι μαθηματικοί επιδημιολόγοι το βλέπουν τελείως επιφανειακά και προτείνουν τον όρο «κύμα» με βάση τον ενεργό αριθμό αναπαραγωγής, ορισμός με τον οποίο διαφωνώ ριζικά. Κανονικά ο όρος «κύμα» θα πρέπει να περιγράφει βαθιές αλλαγές στην βιολογία και επιδημιολογία του παθογόνου που περιλαμβάνουν ανοσογονικότητα, μεταδοτικότητα και παθογένεια. Όταν αυτά δεν είναι ξεκάθαρα είναι πιο σωστό να χρησιμοποιείται ο όρος oscillation (ταλάντωση) ο οποίος αναβαθμίζεται σε wave (κύμα) όταν πλέον υπάρχει ξεκάθαρη επιδημιολογική μεταβολή.

Μετά την έλευση της Όμικρον αυτές οι βαθιές αλλαγές δεν είναι τόσο ξεκάθαρες όπως π.χ. ήταν με την έλευση της Άλφα, της Δέλτα και της Όμικρον όπου είδαμε μεγάλες μεταβολές στην συμπεριφορά του ιού» ανέφερε στην ανάρτησή του ο καθηγητής.

 

Η τοποθέτηση του κ. Μαγιορκίνη σχολιάστηκε με αιχμηρό τρόπο από τον καθηγητή, επικεφαλής του κλάδου εμβολίων του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο των ΗΠΑ, κ. Γιώργο Παυλάκη, ο οποίος σχολίασε από την δική του πλευρά το κατά πόσο είμαστε μπροστά σε ένα κύμα ή μία ταλάντωση.

«Θεωρώ τον «ταλαντισμό» ανώτερη κατάκτηση της Ελληνικής διανόησης, ισοδύναμο με τους «Θεσμούς». Σκεφτείτε το, Τρόικα=κακοί, Θεσμοί=Σεβαστοί. Έτσι επίσης, Επιδημικά κύματα, τσουναμια, Διασωληνωσεις=Πολύ κακά και απειλητικά, Ταλαντισμοι=ανώδυνοι, ή και πολύ ευχάριστοι.

Brilliant!! Αξίζει πράγματι σεβασμό, αναγνώριση και βραβείο» σχολίασε ο κ. Παυλάκης.

 

Συναγερμός και στην Ευρώπη

Η νέα θερινή έκρηξη κρουσμάτων έχει προκαλέσει την ίδια ώρα συναγερμό στην Ευρώπη.

Όπως σημειώνει ο Guardian τα στοιχεία από το Our World in Data δείχνουν ότι ο κυλιόμενος αριθμός νέων κρουσμάτων σε επτά ημέρες ανά εκατομμύριο κατοίκους βρίσκεται σε φάση αύξησης σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ολλανδία και η Δανία.

Σε πιο δύσκολη κατάσταση φαίνεται να είναι η Πορτογαλία με τα νέα κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους να είναι στα 2.043 με τον αριθμό αυτό στις αρχές Ιουνίου να βρίσκεται ακόμα υψηλότερα στα επίπεδα των 2.868 κρουσμάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Στη Γαλλία ο ίδιος αριθμός έχει αυξηθεί από τα 224 κρούσματα στις 13 Ιουνίου στα 920. «Η πανδημία επιταχύνεται ξανά παρά τον καλό καιρό» σημείωσε ο ειδικός στις λοιμώξεις Μπέντζαμιν Νταβίντο. «Οι υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 είναι 10% έως 15% πιο μεταδοτικές και αυτό είναι που δίνει ώθηση στον ιό» πρόσθεσε ο ίδιος προειδοποιώντας ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία μπορεί να γίνει «πολύ δύσκολη» μεσοπρόθεσμα για τα νοσοκομεία της Γαλλίας. Σύμφωνα με τον Γάλλο ειδικό τα νοσοκομεία θα μπορούσαν να γεμίσουν το καλοκαίρι εκτός και αν όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και όσοι είναι άνω των 60 ετών κάνουν την τέταρτη δόση του εμβολιασμού το συντομότερο δυνατόν.

Τα στοιχεία για τη Γαλλία δείχνουν αύξηση 27% στον αριθμό των απλών εισαγωγών στα νοσοκομεία και αύξηση 17% στον αριθμό των εισαγωγών στις ΜΕΘ την τελευταία εβδομάδα με μόνο το 29% των άνω των 60 ετών να έχουν κάνει την τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό.

Στη Γερμανία ο κυλιόμενος επταήμερος δείκτης είναι στα 715 κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκων με την αύξηση να είναι συνεχής και σταθερή σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου οπότε ήταν στα 324 κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκων. Για «θερινό κύμα» του κορονοϊού έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ καλώντας σε τέταρτη δόση εμβολιασμού αλλά και χρήση μάσκας ειδικά σε κλειστούς χώρους. Πρόσφατα, δε, η ιατρική ένωση BÄK κάλεσε την κυβέρνηση να είναι έτοιμη για ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνα ζητώντας να υπάρξουν σχέδια προκειμένου τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά και τα νοσοκομεία να λειτουργούν κανονικά.

Ο Guardian αναφέρεται και στην Ελλάδα όπου ο υπό εξέταση δείκτης έχει ανέλθει στα 681 ανά εκατομμύριο κατοίκων την τελευταία εβδομάδα σε σχέση με τα 377 στις 13 Ιουνίου κάνοντας αναφορά στις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας ότι τα κρούσματα μπορεί να αυξηθούν περισσότερο χωρίς, όμως, να αναμένεται αύξηση στις εισαγωγές στις ΜΕΘ ή τους θανάτους

Παρόμοια εικόνα και στην Ιταλία με τα κρούσματα να έχουν αυξηθεί στα 549 ανά εκατομμύριο κατοίκων από 354 στις αρχές Ιουνίου με το εθνικό ίδρυμα υγείας της χώρας να σημειώνει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων καταγράφει αύξηση για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα και μόνο μια από τις 21 περιφέρειες να θεωρείται ότι βρίσκεται στην κατηγορία χαμηλού κινδύνου. Δεκατέσσερις βρίσκονται στην κατηγορία μέσου κινδύνου και έξι στην κατηγορία του υψηλού κινδύνου λόγω του αριθμού των κρουσμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Δεν πρέπει να χαλαρώνουμε τις άμυνες μας, πρέπει να προετοιμαστούμε για δυσμενείς συνθήκες το φθινόπωρο και δεν βλέπω να γίνεται τίποτα από τα δύο» δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του ιταλικού εθνικού ιδρύματος υγείας, Βάλτερ Ρικιάρντι.

Στην Ολλανδία τα κρούσματα αυξάνονται εδώ και τρεις εβδομάδα με το εθνικό ίδρυμα υγείας της χώρας RIVM να υποστηρίζει ότι οφείλεται στην υποπαραλλαγή Όμικρον 4 και 5 ενώ στη Δανία οι δύο μεγαλύτερες εργοδοτικές οργανώσεις κάλεσαν τους πολίτες να επιστρέψουν στην εφαρμογή των βασικών μέτρων κατά του κορονοϊού με τον υπουργό Υγείας, Ερνστ Κούιπερς να προειδοποιεί ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για εκατομμύρια μολύνσεις το φθινόπωρο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ