Κοινωνία

ΑΠΘ: Εξιχνιάστηκε φόνος μετά από 7 χρόνια -Δύο μπουκάλια αποκάλυψαν τον δολοφόνο

Ήταν στις 19 Αυγούστου του 2015, όταν 40χρονη εντοπίστηκε ημιθανής, μέσα σε μια λίμνη αίματος μπροστά στο κτίριο της Βιβλιοθήκης της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Η γυναίκα διακομίστηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο φέροντας πολλαπλά τραύματα σε πρόσωπο και κεφάλι.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, η 40χρονη έφερε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κατάγματα που προκλήθηκαν από μπουνιές και κλοτσιές. Τα ίχνη από σόλες παπουτσιών που εντοπίστηκαν στο μέτωπό της έδειχναν ότι κάποιος την είχε χτυπήσει βίαια στο πρόσωπο, όταν ήταν πεσμένη στο έδαφος.

Παράλληλα, στο σώμα της εντοπίστηκαν ουλές από χρόνια ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών ουσιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι αστυνομικοί του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής, της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, που ανέλεβαν την υπόθεση, δεν μπορούσαν να την εξετάσουν, καθώς δεν είχε επικοινωνία με το περιβάλλον.

Τελικά, η γυναίκα κατέληξε στις 9 Οκτωβρίου του 2015, εξαιτίας ανακοπή, συνέπεια της βαριάς κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης.

Η σκηνή του εγκλήματος 

Όπως αναφέρει το GRTimes, στη σκηνή του εγκλήματος, δίπλα στο θύμα, είχε βρεθεί μια χάρτινη συσκευασία γάλακτος, πλήρης περιεχόμενου και λίγο πιο πέρα ένα σακίδιο πλάτης με αντικείμενα του θύματος και ένα γυάλινο μπουκάλι μπύρας. 

Τα αντικείμενα αυτά δεν ήταν πεταμένα, αλλά ήταν τοποθετημένα σε όρθια θέση πάνω σε πεζούλι και πολύ κοντά μεταξύ τους. Σε αυτοψία του χώρου βρέθηκε μέσα σε σακούλα σούπερ μάρκετ ένα ζευγάρι παπούτσια, έναν παντελόνι και ένα μπουφάν.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, στο γυάλινο μπουκάλι της μπύρας βρέθηκε τμήμα του δαχτυλικού αποτυπώματος του 46χρονου –σήμερα- κατηγορούμενου.

Μετά από ανάλυση DNA διαπιστώθηκε ότι στο ίδιο μπουκάλι μπύρας υπήρχε και μίγμα βιολογικών υλικών του θύματος και ενός αγνώστου ατόμου. Γενετικό υλικό του θύματος βρέθηκε και στη συσκευασία του γάλακτος. 

Την ίδια ώρα, στα νύχια του θύματος εντοπίστηκε βιολογικό υλικό ενός άγνωστου άνδρα που δεν ταυτιζόταν με αυτό που βρέθηκε στο μπουκάλι της μπύρας.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, από την εργαστηριακή εξέταση προέκυψε ότι τα πελματικά εντυπώματα στο πρόσωπο του θύματος ταίριαζαν με τα πέλματα των κατασχεθέντων παπουτσιών που βρέθηκε μέσα στη σακούλα του σουπερμάρκετ. Δεν προέκυψε όμως σύνδεση με τον δράστη.

Από την αστυνομική προανάκριση διαπιστώθηκε ότι ο κατηγορούμενος ήταν σεσημασμένος και είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών, αλλοδαπών και για επικίνδυνες σωματικές βλάβες. 

Τον Ιανουάριο του 2014 είχε αποφυλακιστεί από τις φυλακές Γρεβενών και έκτοτε παρουσιαζόταν στο Τμήμα Ασφαλείας Έδεσσας μέχρι τις 4 Αυγούστου 2015, λίγες μέρες πριν από το έγκλημα.

Ο κατηγορούμενος, όπως διαπιστώθηκε κατά την αναζήτησή του, σύχναζε στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. 

Από μαρτυρίες από τους φύλακες του πανεπιστημίου προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος διέμενε ως άστεγος σχεδόν καθημερινά, στο κτίριο της σχολής και  ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις είχε επιτεθεί φραστικά σε φύλακες που προσπάθησαν να τον απομακρύνουν από τον χώρο. Ένας από τους μάρτυρες κατέθεσε ότι τον Μάιο του 2015 είχε δει τον κατηγορούμενο μαζί με το θύμα, εντός της Πολυτεχνικής Σχολής.

Οι εργαζόμενοι της ιδιωτικής εταιρίας φύλαξης του πανεπιστημίου κατέθεσαν με βεβαιότητα ότι δεν είχαν ξαναδεί τον άνδρα μετά το έγκλημα.

Μέσω της Interpol, διαπιστώθηκε ότι ο κατηγορούμενος είχε εισέλθει παράνομα στην Αλβανία, το Σεπτέμβριο του 2015, και διέμενε στο χωριό απ’ όπου κατάγεται.

Κοινή παρουσία θύματος και δράστη

Από την αξιολόγηση των ευρημάτων εξήχθησαν τα εξής συμπεράσματα: Η άμεση σύνδεση των δύο μπουκαλιών (μπύρας και γάλακτος) με το έγκλημα γιατί ήταν σε πολύ κοντινή απόσταση με το θύμα, τοποθετημένα σε όρθια θέση και με ημιτελές περιεχόμενο. Η κοινή παρουσία θύματος και κατηγορούμενου, καθώς στο μπουκάλι γάλακτος βρέθηκε DNA του θύματος και στο μπουκάλι της μπύρας βρέθηκε δακτυλικό αποτύπωμα του κατηγορούμενου και ανιχνεύτηκε επίσης βιολογικό υλικό του θύματος.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, σοβαρές ενδείξεις ενοχής του 46χρονου για την ανθρωποκτονία της 40χρονης αποτελούν τα εξής: Η εξαφάνιση του κατηγορούμενου αμέσως μετά την ημερομηνία τέλεσης του εγκλήματος από τα σημεία όπου σύχναζε και είχε μια αδιάλειπτη και συνεχή παρουσία για μεγάλο χρονικό διάστημα (Πολυτεχνική Σχολή) , σε συνδυασμό με την παραβίαση του περιοριστικού όρου της εμφάνισης στο Τ.Α. Έδεσσας (όπου παρουσιαζόταν κανονικά προγενέστερα) παράνομη είσοδο του και παρατεταμένη παραμονή του στην Αλβανία.

Έκδοση του κατηγορούμενου

Μετά την αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού και τις καταθέσεις μαρτύρων, στις 15 Φεβρουαρίου 2016 έγινε αναφορά του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης. Ασκήθηκε ποινική δίωξη εις βάρος του Αλβανού για ανθρωποκτονία με πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση ενώ εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από την ανακρίτρια. 

Τελικά, ο κατηγορούμενος εντοπίστηκε και συνελήφθη στην Ιταλία, ενώ εκδόθηκε στη χώρα μας για να δικαστεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...