Κοινωνία

Δημόσιο: Τα 9 κριτήρια της νέας αξιολόγησης – Πότε προβλέπεται απόλυση

Σε αλλαγές στη διαδικασία αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών καθώς με το νέο σύστημα καταργείται η λογική της βαθμολογίας και δίνεται έμφαση σε εννέα δεξιότητες προβλέποντας και ποινή απόλυσης.

«Το ισχύον σύστημα είναι βαρύ, δαπανηρό και χρονοβόρο και δεν μας δίνει κανένα αποτέλεσμα. Γι’ αυτό καθίσταται αναγκαία η μεταρρύθμιση» εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, παρουσιάζοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία σήμερα το 97% των υπαλλήλων αξιολογούνται τουλάχιστον πολύ επαρκείς, με βαθμολογία άνω του 75/100, ενώ το ποσοστό των άριστων αξιολογήσεων ξεπερνά το 50%.

Βάσει του νομοσχεδίου που βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι την ερχόμενη Τρίτη με στόχο να ψηφιστεί στις αρχές Ιουνίου οι περίπου 200.000 δημόσιοι υπάλληλοι που υπόκεινται στην αξιολόγηση από τον Ιανουάριο του 2023 θα κρίνονται στις εξής δεξιότητες:

  • ομαδικότητα,
  • ηγετικότητα,
  • επαγγελματισμό και ακεραιότητα,
  • προσανατολισμό στο αποτέλεσμα,
  • οργάνωση και προγραμματισμό,
  • προσανατολισμό στον πολίτη,
  • προσαρμοστικότητα,
  • διαχείριση γνώσης και
  • επίλυση προβλημάτων και δημιουργικότητα.

Όπως διευκρίνισε ο Μάκης Βορίδης, η αξιολόγηση των δεξιοτήτων θα γίνει με τον… κανόνα «3-3-3», δηλαδή θα ελεγχθούν οι τρεις δεξιότητες στις οποίες ο υπάλληλος έχει πολύ καλή επίδοση, τρεις στις οποίες χρήζει βελτίωσης και τρεις όπου η επίδοσή του είναι μέτρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κι ενώ ένας «κακός» υπάλληλος, ύστερα από τέσσερα… φάουλ αξιολόγησης, με ειδικώς μνημονευόμενα πραγματικά γεγονότα, μπορεί να δει την πόρτα της εξόδου, ένας «εξαιρετικός» συνάδελφός του μπορεί να επιβραβευθεί, καθώς η αξιολόγηση πρόκειται να λειτουργήσει ως στοιχείο για την περαιτέρω εξέλιξή του στην επιλογή προϊσταμένων.

Ειδικά για τους προϊστάμενους η βαθμολόγηση δεν καταργείται αλλά η αποτύπωση του επιπέδου δεξιοτήτων βαθμολογείται από 1 έως 5 και λαμβάνεται σε ποσοστό 40% στη συνολική αξιολόγηση. Η επίτευξη των στόχων θα βαθμολογείται με 50% κι ένα 10% θα είναι η αξιολόγηση του προϊσταμένου από τους υφιστάμενούς του. Μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών, η αξιολόγηση των υφισταμένων θα γίνεται επώνυμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...