Κοινωνία

Σπ. Κίντζιος: Μύθοι και αλήθειες για την επισιτιστική κρίση

«Στον πρωτογενή τομέα, είτε αφορά την κίνηση, είτε τα λιπάσματα και τα άλλα αγρο-εφόδια, κλειδί είναι το ενεργειακό, προσθέτοντας ότι αν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης αγροτών - κτηνοτρόφων, τότε η κατάσταση θα επιβαρυνθεί περαιτέρω», επισημαίνει ο καθηγητής, Σπύρος Κίντζιος.

Ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπύρος Κίντζιος, σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 και στο δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη, εξηγεί γιατί η επισιτιστική κρίση προϋπήρχε του πολέμου στην Ουκρανία και με την εκδήλωση του, απλά επιταχύνθηκε μια κατάσταση ειδικά στο θέμα των σιτηρών και του ηλιέλαιου, που οδηγεί σε ελλείψεις και αυξήσεις, αλλά η κερδοσκοπία που εμφανίζεται αυτή τη στιγμή και στην εσωτερική αγορά, δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση από αυτές τις ελλείψεις.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής, στον πρωτογενή τομέα, είτε αφορά την κίνηση, είτε τα λιπάσματα και τα άλλα αγρο-εφόδια, κλειδί είναι το ενεργειακό, προσθέτοντας ότι αν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης αγροτών – κτηνοτρόφων, τότε η κατάσταση θα επιβαρυνθεί περαιτέρω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επισημαίνει επίσης την ανάγκη ακόμη και «χθες» να υπάρξει εθνική στρατηγική αποθεμάτων, χρήση δημόσιας και ιδιωτικής γης που αν και καλλιεργήσιμη έχει πέσει σε αχρηστία.

Ο κ. Κίντζιος περιγράφει τους βασικούς άξονες που η Ελλάδα με σχέδιο πρέπει να κινηθεί άμεσα σε συγκεκριμένα αγροτικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, στα οποία η χώρα μπορεί να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού και να έχει επαρκεί διατροφικά πλεονάσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναφορικά με το διατροφικό πλεόνασμα και τον πρωτογενή τομέα, ο καθηγητής είπε πως το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο με συγκεκριμένη πολύ-επίπεδη ομάδα εδώ και δύο χρόνια, έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στους κρατικούς φορείς, που όμως μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει τις δέουσες απαντήσεις, αλλά ούτε έχει δει αρμόζουσες πολιτικές να εφαρμόζονται.

Στο ηχητικό αρχείο που ακολουθεί η αποκαλυπτική συνέντευξη του κ. Κίντζιου.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...