Κοινωνία

Μαθητές γύρισαν ταινία για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Από πέντε αυτοτελείς σκηνές που τοποθετούνται χρονικά σε διαφορετικές περιόδους και διαφορετικούς τόπους, αλλά έχουν όλες ως κοινό παρονομαστή τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, αποτελείται η ταινία μικρού μήκους που δημιούργησαν μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ’ Τάξης του Αριστοτελείου Κορινθιακού Εκπαιδευτηρίου, σύμφωνα με το pontosnews.gr.

Η πρώτη σκηνή βασίζεται στην Αιολική Γη του Ηλία Βενέζη, και έτσι κάπου ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, πλέοντας στα νερά του Αιγαίου, ανασυντίθενται η ευτυχισμένη ζωή των ηρώων και ο δραματικός ξεριζωμός.

Με τη δεύτερη σκηνή η αφήγηση πηγαίνει στις 27 Αυγούστου 1922 στη Σμύρνη, εκεί όπου ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος αρνείται να εγκαταλείψει το ποίμνιό του.

 

Σε μοτίβο αντίστροφης χρονολογικής μέτρησης, η τρίτη σκηνή παρουσιάζει με ρεαλισμό τις απάνθρωπες συνθήκες στα τάγματα εργασίας (αμελέ ταμπουρού).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην τέταρτη σκηνή, που αντλεί έμπνευση από την Έβδομη Σφραγίδα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, ο Έλληνας πρόσφυγας προκαλεί το θάνατο σε μία παρτίδα σκάκι με έπαθλο το δικαίωμα στη ζωή, προσδοκώντας ταυτόχρονα να σμίξει ξανά με την οικογένεια του.

Η ταινία μικρού μήκους ολοκληρώνεται με μια μυθοπλασία, η οποία πραγματεύεται την αγνή, ανιδιοτελή αγάπη και φιλία ανάμεσα σε δυο διαφορετικούς ανθρώπους, με διαφορετική καταγωγή, νοοτροπία και θρησκεία.

 

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στη Μονή Αγίου Γεωργίου στον Φενεό, στο εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου που βρίσκεται στο κέντρο της λίμνης Δόξα και στο Καλαμάκι Κορινθίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιδέα και το σενάριο είναι του δασκάλου Σταμάτη Γκούμα, ο οποίος συνυπογράφει τη σκηνοθεσία με τη συνάδελφό του Ειρήνη Μαυραγάνη. Τη μουσική επιμέλεια έκανε ο καθηγητής Σπύρος Παπανικόλας. Επεξεργασία ήχου και εικόνας: Γιάννης Ευθυμίου.

Να σημειωθεί ότι το φιλμ των μαθητών λαμβάνει μέρος σε πανελλήνιο και ευρωπαϊκό διαγωνισμό.

https://youtu.be/JFBjPukzQpc

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...