Κοινωνία

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η κατάργηση του ειδικού τιμολογίου ρεύματος για τους πολύτεκνους

Ειδικότερα, αντίθετη με τις συνταγματικές επιταγές κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η υπουργική απόφαση του 2018 βάσει της οποίας καταργήθηκε το ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας για τις πολύτεκνες οικογένειες. Με την επίμαχη υπουργική απόφαση οι πολύτεκνοι είχαν ενταχθεί στην ενιαία ρύθμιση εκπτώσεων του τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος για τα «ευάλωτα νοικοκυριά».

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης από το άρθρου 21 του Συντάγματος  απορρέει, ο «στοιχειώδης απαγορευτικός κανόνας, δεσμευτικός για τον κοινό νομοθέτη, σύμφωνα με τον οποίο δεν είναι συνταγματικώς ανεκτός ο περιορισμός ή η υποβάθμιση της παρεχόμενης στους πολυτέκνους ειδικής φροντίδας χωρίς αποχρώντα λόγο».

Τι αναφέρουν οι ανώτατοι δικαστές
Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τους Συμβούλους Επικρατείας, δεν είναι επιτρεπτό να ταυτίζεται η ειδική, κατά το Σύνταγμα, προστασία των πολύτεκνων οικογενειών με την πρόνοια της πολιτείας για τις οικονομικά ή κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Όπως σημειώνουν οι ανώτατοι δικαστές, «αντιβαίνει και ευθέως στις διατάξεις των παραγράφων 2 και 5 του άρθρου 21 του Συντάγματος, στο μέτρο που καταργεί το ισχύον κατά την έκδοσή της ειδικό τιμολόγιο οικιακής χρήσης για τις πολύτεκνες οικογένειες, εξομοιώνοντας την κατά τις διατάξεις του Συντάγματος ειδική προστασία των πολυτέκνων στο πλαίσιο της ασκούμενης δημογραφικής πολιτικής με τις λοιπές διακεκριμένες κατά το άρθρο αυτό του Συντάγματος περιπτώσεις άσκησης κοινωνικής πολιτικής χωρίς αποχρώντα λόγο».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ