Κοινωνία

Καλάβρυτα: Ανατριχιαστικές οι μαρτυρίες από την επιχείρηση εντοπισμού των τριών αναρριχητών

Μετά από πολύωρες έρευνες, το μεσημέρι της Κυριακής εντοπίστηκαν οι σοροί των τριών αναρριχητών στην περιοχή Ύδατα της Στυγός, κοντά στο χιονοδρομικό των Καλαβρύτων. Νεκροί βρέθηκαν ο Αθανάσιος Σωτηρόπουλος, μορφή του ορειβατικού κινήματος στην Πάτρα, ο Ιωάννης Τορέλλι, μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Πατρών και ο Παναγιώτης Πέκος προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Κορινθίας, όλοι κάτοικοι εν ζωή Πατρών.

Oι τρεις άνδρες, ηλικίας από 50 έως 55 ετών ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου με τα πόδια από την περιοχή του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων. Στόχος τους, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ήταν να φθάσουν στην παγωμένη ορθοπλαγιά από την περιοχή «Μαυρολίμνη» και στη συνέχεια να αναρριχηθούν σε παγοκαταρράκτη και να επιστρέψουν. Επρόκειτο για μια γνώριμη για εκείνους διαδρομή.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο πάρκινγκ του Χιονοδρομικού, υπάλληλοι εντόπισαν το αυτοκίνητο τους, ωστόσο οι 3 αναρριχητές δεν είχαν δώσει κανένα ίχνος ζωής. Αμέσως σήμανε συναγερμός και άρχισαν οι αναζητήσεις. Το ένα από τα κινητά καλούσε από την πρώτη στιγμή, μέχρι που «έκλεισε» το πρωί της Κυριακής.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πυροσβεστικής η επιχείρηση μεταφοράς των σορών τους, οι οποίες αρχικά μεταφέρθηκαν στο χωριό Μεσορούγγι Ακράτας και στη συνέχεια στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών. Τα ακριβή αίτια του θανάτου των τριών αναρριχητών θα προσδιορίσει η ιατροδικαστική εξέταση.

Το κόκκινο κράνος και τα ίχνη χιονοστιβάδας

Ελικόπτερο που συμμετείχε στις έρευνες εντόπισε ένα κόκκινο κράνος και ένα μπλε μπουφάν, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται ότι πρόκειται για τον εξοπλισμό των αγνοούμενων. Αμέσως, δόθηκε σήμα στις επίγειες ορειβατικές δυνάμεις να προσεγγίσουν το σημείο, όπου και βρήκαν τους τρεις μέχρι τότε αγνοούμενους.

Η σορός του πρώτου θύματος παρελήθφη από το ερπυστριοφόρο της 6ης ΕΜΑΚ Πάτρας, όπως αναφέρει το pelop.gr, λίγο πριν τις 11 το βράδυ της Κυριακής (06.02.2022). Τραγικές φιγούρες οι συγγενείς των θυμάτων που περίμεναν στο χωριό Μεσορούγγι Ακράτας. 

Από γη και αέρος, όπως μεταδίδει το pelop.gr, διαπιστώθηκαν ίχνη χιονοστιβάδας πολύ μεγάλου μεγέθους, στη βάση της ορθοπλαγιάς στα ύδατα της Στυγός, 2χλμ. του Χιονοδρομικού. Πιθανότατα, η συγκεκριμένη χιονοστιβάδα να παρέσυρε τους αναρριχητές, οδηγώντας τους στον θάνατο.

Δεκάδες διασώστες και αναρριχητές στην επιχείρηση

Περισσότερα από 30 άτομα μεταξύ των οποίων 10 στελέχη της ορειβατικής ομάδας διάσωσης της 6ης ΕΜΑΚ, οδηγοί βουνού φίλοι των αναρριχητών, προσωπικό του χιονοδρομικού κέντρου και μέλη εθελοντικών ομάδων, συμμετείχαν στην επιχείρηση μεταφοράς των σορών των τριών ορειβατών. Διαδικασία που όπως ανέφεραν πηγές στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ήταν ιδιαιτέρως δύσκολη και επικίνδυνη για την ασφάλεια των διασωστών.

Ο όγκος του χιονιού και η ομίχλη, δυσκόλευε τη βατότητα στο σημείο, ενώ υπήρχε ο κίνδυνος πρόκλησης νέων χιονοστιβάδων. Οι διασώστες μεταφέρονταν από το ερπυστριοφόρο όχημα της ΕΜΑΚ και σύμφωνα με πληροφορίες, από το σημείο που αφήνονταν απαιτούνταν τουλάχιστον 5 ώρες πεζοπορίας για να φθάσουν στην περιοχή που βρίσκονταν οι νεκροί αναρριχητές.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, μετά την εύρεση των αναρριχητών ανέφερε «Οι φόβοι για τη χιονοστιβάδα στα ύδατα της Στυγός 2 χλμ. μακριά από τις εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού δυστυχώς επαληθεύτηκαν. Πενθούμε για τους αγαπημένους φίλους. Τα θερμά μας συλλυπητήρια».

Προσέγγιση από δύο σημεία

Δύο ταυτόχρονες έρευνες από διαφορετικά σημεία προσέγγισης πραγματοποιήθηκαν στον Χελμό. Διασωστικές ομάδες αναζητούσαν τους αναρριχητές ακολουθώντας τη διαδρομή τους με αφετηρία το χιονοδρομικό κέντρο, αλλά και από την κοινότητα Μεσορουγγίου, όπου η πρόσβαση ήταν φαινομενικά ευκολότερη και τελικά μέσω αυτής της οδού βρέθηκαν.

Επικεφαλής των ερευνών, ήταν ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαβρύτων αντιπύραρχος Αναστάσιος Καναβός και ο διοικητής της 6ης ΕΜΑΚ Πάτρας, επιπυραγός Θεόδωρος Φιλιππόπουλος, υπό την καθοδήγηση του συντονιστή επιχειρήσεων πυροσβεστικών υπηρεσιών, υποστράτηγο Νίκο Ρουμελιώτη.

Στην επιχείρηση μεταφοράς έλαβαν μέρος, 23 πυροσβέστες με εννέα οχήματα, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαβρύτων και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο. Ακράτας, η Ο.Ο.Ε.Δ. (Ορειβατική Ομάδα Έρευνας – Διάσωσης) της 6ης ΕΜΑΚ με ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα, ομάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ένα ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Συνδρομή παρείχαν, 12 μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ), οκτώ εθελοντές ως οδηγοί βουνού και ως ορειβάτες, δύο ελικόπτερα του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.), δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και ασθενοφόρα του Ε.Κ.Α.Β.

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας με τους συγγενείς 

 Τραγικές φιγούρες οι συγγενείς των θυμάτων που περίμεναν στο χωριό Μεσορούγγι Ακράτας. Οι σύζυγοι και οι στενοί συγγενείς των άτυχων ορειβατών προσεύχονταν για ένα θαύμα στα Καλάβρυτα που όμως δεν έγινε. Το απόγευμα της Κυριακής (06.02.2022) ενημερώθηκαν ότι οι άνθρωποί τους είναι νεκροί και τους περίμεναν στο χωριό που θα μεταφερθούν οι σοροί τους.

Δείτε βίντεο από την στιγμή που φθάνουν οι διασώστες:

 

Δείτε φωτογραφίες:

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...