Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Κορονοϊός – Νέα μέτρα: Παράταση για μια εβδομάδα «έδειξε» ο Πλεύρης

Την παράταση των μέτρων για μια εβδομάδα έδειξε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης λίγες ώρες πριν την συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων.

«Από τη μια βλέπουμε αποκλιμάκωση των κρουσμάτων που έρχεται σε μικρότερο χρονικό διάστημα που φαίνεται ότι η κορύφωση της μεταλλαξης Όμικρον σε νωρίτερο στάδιο αλλά επειδή στο ΕΣΥ υπάρχει πίεση και από τη Δέλτα συνεπώς είναι λογικό προκειμένου να παρακολουθήσουμε την πορεία της πανδημίας, να υπάρξει παράταση των μέτρων. Υπάρχει μια συνολική συναντίληψη σε όλους τους επιστήμονες να κλείσουμε 20-25 ημέρες με τα μέτρα και άρα αν αποφασιστεί παράταση θα είναι για μια εβδομάδα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Παράλληλα ο Θάνος Πλεύρης προανήγγειλε το επόμενο διάστημα προκήρυξη για 4.000 μόνιμες θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού «όπου θα υπάρχει μια αξιολόγηση των ατόμων που ήταν στο ΕΣΥ τώρα και άρα θα μπορέσει το μεγαλύτερο τμήμα των νοσηλευτών που είναι τώρα επικουρικό να γίνει μόνιμο»

Ο Θάνος Πλεύρης ρωτήθηκε και για την τύχη των εργαζομένων στα νοσοκομεία που δεν έχουν εμβολιαστεί αποκαλύπτοντας ότι η πρόταση του υπουργείου Υγείας είναι η υποχρεωτικότητα για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού στον συγκεκριμένο κλάδο να είναι σε μόνιμη βάση και όποιος δεν τον ολοκληρώσει δεν θα μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες στο ΕΣΥ.

«Αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας, είναι όμως μια συνολική κυβερνητική απόφαση. Η εισήγησή μου είναι αυτή. Τον Φεβρουάριο θα ξεκαθαρίσει το θέμα» συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.

Σήμερα αναμένεται η εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για το αν θα πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα από την προσεχή Δευτέρα ή αν η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας επιτάσσει να υπάρξει παράταση για μια εβδομάδα είτε του συνόλου είτε μέρος των μέτρων που ισχύουν μέχρι σήμερα.

Οι δεκάδες νεκροί που ανακοινώνονται καθημερινά τις τελευταίες μέρες, με την ταυτόχρονη αύξηση των νοσηλειών, αποδεικνύουν ότι η πανδημία είναι εδώ και κάνουν τους επιστήμονες να είναι σκεπτικοί για το κατά πόσο θα ήταν τώρα η κατάλληλη ώρα να αρθούν τα μέτρα, τα οποία ισχύουν μέχρι την προσεχή Κυριακή 24/1.

Έτσι, φαίνεται ότι η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, στη σημερινή συνεδρίαση που θα αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, παρότι είναι ικανοποιημένη από την τάση αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων, πιθανότατα δεν θα βιαστεί στην παρούσα φάση ως προς τη χαλάρωση των μέτρων, υπό τη «σκιά» της αύξησης των σκληρών δεικτών, που συνεχίζουν να πιέζουν το ΕΣΥ.

Γιατί προβληματίζονται οι ειδικοί

Αυτό που φαίνεται να προβληματίζει τους ειδικούς είναι οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες της πανδημίας που αφορούν τις νοσηλείες, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, τον αριθμό των θανάτων, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων παρουσιάζει μια αποκλιμάκωση σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα των προηγούμενων εβδομάδων.

Μολονότι οι ειδικοί γνωρίζουν ότι η εικόνα για τους δείκτες αυτούς είναι αποτύπωμα της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί όταν τα κρούσματα ήταν της τάξης των 40.000-50.000, εντούτοις προβληματίζονται για το ενδεχόμενο η μετάλλαξη Όμικρον να κάνει μια νέα «έκρηξη» που τελικά θα οδηγήσει αργότερα σε νέα επιβάρυνση του συστήματος υγείας και γι’ αυτό στα μέλη της επιτροπής εμφανίζονται να είναι αρκετοί αυτοί που εισηγούνται να υπάρξει μια παράταση των μέτρων για άλλη μια εβδομάδα.

Yπενθυμίζεται ότι μόνο χθες, Τρίτη, ανακοινώθηκε ο θάνατος 106 συνανθρώπων μας από κορονοϊό με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από την πανδημία μέχρι στιγμής τον Ιανουάριο να ανέρχεται σε 1.407.

Προσεκτικά βήματα για να μην έχουμε πισωγυρίσματα στην πανδημία

Εξάλλου, όπως ανέφεραν πηγές στο iefimerida.gr, αυτή η εικόνα της αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων θα μπορούσε πολύ γρήγορα να αντιστραφεί, εξαιτίας της μεγάλης μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Όμικρον, αν δεν παραμείνουμε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Το θετικό στην όλη υπόθεση, όπως σημείωσαν οι ίδιες πηγές, είναι ότι τα μέτρα δείχνουν να αποδίδουν «καρπούς», ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν είναι το τέλος της διαδρομής.

«Νωρίς για τροποποιήσεις στα μέτρα»

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια ενός μέλους της επιτροπής: «Προσωπική μου άποψη είναι ότι είναι λίγο νωρίς να κάνουμε τροποποιήσεις στα μέτρα. Δεν θα το επιχειρούσα. Κάποιος πιο γενναίος ίσως από μένα».

Ακόμη δύο μέλη της επιτροπής σχολίασαν ότι η παράταση των μέτρων θεωρείται επιβεβλημένη λόγω των επιδημιολογικών συνθηκών. Όλοι τους θεωρούν ότι καλό θα ήταν να υπάρξει παράταση για δύο ακόμη εβδομάδες, ώστε να σταθεροποιηθεί η εικόνα της αποκλιμάκωσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τα προγνωστικά μοντέλα, σημαντική κάμψη της πανδημίας αναμένεται από τον Φεβρουάριο και μετά.

Γιατί προβληματίζει ενδεχόμενη επαναφορά της μουσικής στην εστίαση

Ένα μέτρο, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί εντόνως στη σημερινή σύσκεψη των ειδικών και για το οποίο υπάρχουν πιέσεις, είναι το ζήτημα της επαναφοράς της μουσικής στην εστίαση.

Αν και το θέμα φαίνεται απλό, οι ειδικοί εκφράζουν τον προβληματισμό τους, καθώς η επαναφορά της μουσικής μπορεί να οδηγήσει στο άνοιγμα των μεγάλων κέντρων διασκέδασης, αυξάνοντας τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ίδια στιγμή, τα υπόλοιπα μέτρα το πιθανότερο είναι να παραμείνουν ως έχουν και πιο συγκεκριμένα: ο περιορισμός για αυστηρά καθήμενους πελάτες στα καταστήματα εστίασης, ο περιορισμός στα 6 άτομα ανά τραπέζι, η χρήση της μάσκας και το ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 12:00 τα μεσάνυχτα.

«Θα σταθμίσουμε τα μεγέθη της πανδημίας και θα αποφασίσουμε»

Σημειώνεται ότι στο θέμα των μέτρων αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας ότι τα μέτρα απέδωσαν και ότι αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται αυστηροποίησή τους, παρά το γεγονός ότι η πρόκληση της εμβολιαστικής κάλυψης είναι διαρκής.

Όσον αφορά στη χαλάρωση των μέτρων, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «θα συνεδριάσει η Επιτροπή, θα σταθμίσει τα μεγέθη της πανδημίας και τη γενικότερη επιρροή που μπορεί να έχουν αντανακλαστικά οι αποφάσεις της σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση που είμαστε τώρα στην πανδημία. Θα ακούσουμε τους ειδικούς και θα δούμε αν θα πάμε σε μία περαιτέρω παράταση ή σε κάποια χαλάρωση των μέτρων. Θα ακούσουμε τους ειδικούς και θα πούμε κι εμείς τη γνώμη μας».

Τέλος, σχολίασε ότι η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να υπάρχει, γιατί παρά το γεγονός ότι η «Όμικρον» είναι η επικρατούσα μετάλλαξη παραμένει παράλληλα και η «Δέλτα», που οδηγεί σε βαριές νοσήσεις και διασωληνώσεις.

«Δυστυχώς, το 85% των ανθρώπων που φθάνουν εκεί είναι ανεμβολίαστοι και οδηγούμαστε στα αυξημένα νούμερα απωλειών. Προφανώς και μας ανησυχεί και είναι κάτι που οφείλει να το συμπεριλάβει κανείς στα κριτήρια με τα οποία θα λάβει τις όποιες αποφάσεις», κατέληξε.

Βατόπουλος: Γι' αυτό έχουμε τόσους νεκρούς

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μεταξύ άλλων, αναφορικά με τον αριθμό των θανάτων, έκανε λόγο για ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα, τονίζοντας ότι μπορεί να οφείλεται στην εργασιακή εξουθένωση του προσωπικού των νοσοκομείων και στο ότι πολλοί ασθενείς δεν πάνε εγκαίρως στα νοσοκομεία γιατί φοβούνται.

Ωστόσο, σημείωσε ότι ήδη διερευνάται και θα υπάρξει κάποια εξήγηση γιατί στην Ελλάδα είναι πιο πολύ από τις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

ΠΟΥ: Επικίνδυνος ο κορoνοϊός ακόμα κι όταν εξελιχθεί σε ενδημική μορφή

Τέλος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), από τη μεριά του, προειδοποίησε ότι το γεγονός και μόνον ότι η πανδημία θα εισέλθει κάποια στιγμή σε ενδημικό στάδιο δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν θα συνεχίσει να είναι επικίνδυνος.

«Οι άνθρωποι μιλάνε για πανδημία ενάντια σε ενδημική νόσο, αλλά η ενδημική ελονοσία σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ο HIV είναι ενδημικός, η ενδημική βία είναι μέσα στις πόλεις μας», είπε ο επικεφαλής αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, δρ. Μάικλ Ράιαν, κατά τη διάρκεια διαδικτυακού πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

«Ενδημικό από μόνο του δεν σημαίνει ότι είναι καλό. Ενδημικό απλώς σημαίνει ότι είναι εδώ για πάντα», είπε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Οι Τούρκοι κατασκεύασαν τον πανίσχυρο κινητήρα TEI-TF6000 -Το μαχητικό αεροσκάφος της TF-X & τα UAV Kızılelma και Anka-3 αποκτούν τεράστιες δυνατότητες (Bίντεο)

Η εξοπλιστική προσπάθεια της Τουρκίας δεν περιορίζεται σε παραγωγή νέων οπλικών συστημάτων, αλλά επεκτείνεται και στην...