Κοινωνία

Χρυσή Αυγή: Αίτημα να αποφυλακιστούν καταθέτουν 19 πρώην και νυν μέλη της

Η καταδίκη της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής τον Οκτώβριο του 2020 ως εγκληματική οργάνωση υπήρξε μια ιστορική απόφαση. Τώρα, όμως, οι δράστες τόσων και τόσων εγκληματικών ενεργειών από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν μέχρι τις επιθέσεις σε μετανάστες, συνδικαλιστές και αριστερούς, έχουν οδηγηθεί σε «μπαράζ» αιτημάτων αποφυλακίσεων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Realnews και της Άννας Κανδύλη, συνολικά 35 αιτήματα αποφυλάκισης έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα στο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών από 19 καταδικασμένους για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής.

Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν προχωρήσει σε τέτοια αιτήματα είναι και πρώην βουλευτές. Μέχρι τώρα, το δικαστήριο έχει αποδεχθεί τέσσερα από αυτά τα αιτήματα αποφυλάκισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι αναφέρουν στις αιτήσεις τους

Στις αιτήσεις τους οι περισσότεροι από τους πρώην και νυν Χρυσαυγίτες ζητούν να βγουν από τη φυλακή αφού επικαλούνται λόγους υγείας των ίδιων ή συγγενών τους και οικονομικά προβλήματα των ίδιων ή μελών της οικογένειάς τους λόγω της δικής τους απουσίας από το σπίτι τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, έχοντας επικοινωνήσει με δικαστικές και νομικές πηγές, το αμέσως επόμενο διάστημα μπορεί να υπάρξει ακόμα και σειρά αποφυλακίσεων καταδικασμένων μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο λόγος είναι ότι, εκτός από την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής, αλλά και άτομα που ενεπλάκησαν, κυρίως, στη δολοφονία Φύσσα, οι υπόλοιποι έχουν καταδικαστεί σε ποινές που δεν ξεπερνούν τα επτά έτη κάθειρξης.

Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα συμπληρώνουν τον χρόνο που απαιτείται για την υφ’ όρων απόλυση, δηλαδή για την αποφυλάκισή τους μετά την έκτιση των 2/5 της ποινής που τους επιβλήθηκε από το δικαστήριο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι δηλώνουν οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής

Η Realnews ζήτησε από τον Κώστα Παπαδάκη, εκ των δικηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας, να σχολιάσει τις εξελίξεις. «Οι αποφυλακίσεις είναι κυρίως απότοκες των χαμηλών ποινών, σε συνδυασμό με τον χρόνο προσωρινής κράτησης που επιβλήθηκαν σε μεσαία στελέχη της Χρυσής Αυγής και της υποτιμημένης αξιολόγησης της έντασης, έκτασης, επικινδυνότητας και διάρκειας της εγκληματικής τους δράσης, ιδίως για πρόσωπα με συντονιστικό και κατευθυντήριο ρόλο σε μεγάλες εδαφικές περιφέρειες και πολυάριθμες ομάδες ταγμάτων εφόδου».

Ο δικηγόρος, μάλιστα, τονίζει ότι οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής είχαν επισημάνει αυτόν τον κίνδυνο ήδη από τις ημέρες έκδοσης της απόφασης, ενώ αναφέρεται συγκεκριμένα στις χαμηλές ποινές για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ.

Στη συνέχεια ο κ. Παπαδάκης υπογραμμίζει ότι οι αποφυλακίσεις λειτουργούν ενθαρρυντικά για τα εναπομείναντα μέλη της Χρυσής Αυγής ή άλλων τέτοιων οργανώσεων.

Σε σχέση με τις αποφυλακίσεις, ο Κώστας Παπαδάκης, ανάμεσα σε άλλα, επισημαίνει ότι: «Οι αποφυλακίσεις αποτελούν αρμοδιότητα του Δικαστηρίου Εκτέλεσης Ποινών με βάση τον χρόνο έκτισης της ποινής και προσωρινής κράτησης, ευεργετικού υπολογισμού κ.λπ. και όχι του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών». 

Ποιοι πρώην βουλευτές έχουν κάνει αίτημα αποφυλάκισης

Επτά πρώην βουλευτές έχουν υποβάλει αίτημα αποφυλάκισης. Πρόκειται για τους:

  • Παναγιώτη Ηλιόπουλο
  • Αντώνη Γρέγο
  • Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση
  • Μιχάλη Αρβανίτη
  • Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο
  • Νίκο Μίχο
  • Γιάννη Λαγό

Ελεύθεροι έχουν αφεθεί μέχρι τώρα οι: Αρβανίτης, Αλεξόπουλος, Μίχος, ενώ άλλος Χρυσαυγίτης που έχει αποφυλακιστεί είναι ο Γιώργος Τσακανίκας, μέλος του τάγματος εφόδου στη Νίκαια.

Να σημειώσουμε ότι ο επικεφαλής του τάγματος εφόδου στη Νίκαια, Γιώργος Πατέλης είχε αποφασιστεί να αποφυλακιστεί τον Οκτώβριο, απόφαση όμως που την αναίρεσε ο Άρειος Πάγος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...