Κοινωνία

Εύβοια: Προσφυγή στο ΣτΕ για ακύρωση της απόφασης λειτουργίας 10 αιολικών πάρκων

Είκοσι σωματεία περιβαλλοντικού σκοπού και τριάντα πολίτες ζητούν να ακυρωθεί η από 4.11.2021 απόφαση του γενικού διευθυντή περιβαλλοντικής πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος με την οποία τροποποιήθηκε υπουργική απόφαση του 2015 με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία δέκα Αιολικών Πάρκων από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ, συνολικής ισχύος 180 MW σε διάφορες τοποθεσίες του Δήμου Καρύστου.

Σημειώνεται, ότι η απόφαση του 2015 έχει τροποποιηθεί και πάλι κατά τα έτη 2016, 2017 και 2019. Στις 25.10.2019 τα αιολικά πάρκα έλαβαν άδειες εγκατάστασης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και στις 21.1.2021 εκδόθηκαν βεβαιώσεις παραγωγού στο όνομα της εν λόγω εταιρείας, στις οποίες αναφέρεται ότι τα δέκα αιολικά πάρκα αποτελούν τμήμα ενός ενιαίου έργου αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 225 MW, οι οποίοι χωροθετούνται στην Εύβοια και θα συνδεθούν μέσω ανεξάρτητης διασύνδεσης υψηλής τάσης στο σύστημα της ηπειρωτικής χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το έργο έχει υπαχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις του νόμου 4608/2019.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται να:

  • Εγκατασταθούν 10 αιολικά πάρκα και 60 ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 180 MW,
  • Ανοιχθεί οδικό δίκτυο 29,5 χ.λ.μ.,
  • Εγκατασταθεί υπόγειο δίκτυο μέσης τάσης 56 χ.λ.μ.,
  • Κατασκευαστούν 3 υποσταθμοί υψηλής τάσης,
  • Υπόγειο δίκτυο ρεύματος υψηλής τάσης 150MW μήκους 16 χ.λ.μ. και αντίστοιχο εναέριο μήκους 2,6 χ.λ.μ.,
  • Υποθαλάσσιο δίκτυο υψηλής τάσης μήκους 69 χ.λ.μ. περίπου,
  • Υπόγειο δίκτυο εναλλασσόμενου ρεύματος υψηλής τάσης επί οδοποιίας μήκους 1,2 χ.λ.μ. και
  • Λειτουργία 10 εργοταξιακών χώρων, εγκατάσταση 19 συγκροτημάτων παραγωγής σκυροδέματος και κινητή μονάδα επεξεργασίας προϊόντων εκσκαφής.

Στην προσφυγή αναφέρεται ότι τα επίμαχα έργα παραβιάζουν τις αρχές της πρόληψης και της προφύλαξης για την προστασία του περιβάλλοντος σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο που πηγάζουν από το άρθρο 191 της ΣΛΕΕ και το άρθρο 24 του Συντάγματος.

Επιπλέον, υποστηρίζεται ότι τα αιολικά πάρκα θα κατασκευαστούν (όρος Όχη, κάμπος Καρύστου, ακρωτήρι Καφηρεύς, κ.λπ.) σε ζώνες προστασίας από το πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας Natura 2000, χωρίς τις δέουσες εγγυήσεις, πολύ μάλιστα όταν τα λαμβανόμενα μέτρα είναι ελλιπή.


 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...