Κοινωνία

Λιανεμπόριο: Τι γίνεται με την τήρηση των μέτρων

Καθώς η Κυβέρνηση έχει υποχρεώσει από τον Νοέμβριο κιόλας τα καταστήματα του λιανεμπορίου να τηρούν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας κατά του κορονοϊού, πολλά από αυτά φαίνεται να μην ακολουθούνται κατά γράμμα.

Όλοι οι εργαζόμενοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες και παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους υποχρεούνται σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου δύο (2) φορές την εβδομάδα με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κοροναϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια.

Κατά την είσοδό τους στον χώρο εργασίας του οφείλουν να υποδεικνύουν το ανάλογο πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους καθώς και να θερμομετρώνται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν θερμομετρούν τους υπαλλήλους

Ανησυχία προκαλεί σε εργαζόμενους εμπορικού καταστήματος όπου υπάλληλος αναφέρει χαρακτηριστικά πως… «Μας βάζουν μέσα χωρίς να γίνεται καμία θερμομέτρηση..»

… « Έχω δει συναδέλφους να μπαίνουν στον χώρο εργασίας ενώ τα ψηφιακά εργαλεία δεν αναγνώριζαν τα rapid Tests.» Θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνον τη δική μας υγεία αλλά και των πελατών, καθώς υπάρχουν παντού σημάνσεις όπου αναφέρουν πως θερμομετρώνται, πέραν των εργαζομένων, και οι πελάτες. Κάτι που δεν τηρείται καθημερινά….» αναφέρει ο Παναγιώτης.

Απόκρυψη Κρουσμάτων – Δεν ενημερώνονται οι εργαζόμενοι

Ο Παναγιώτης, υπάλληλος καταστήματος μεγάλου εμπορικού κέντρου, χαρακτηριστικά μας αναφέρει πως ουδέποτε ενημερώθηκαν οι υπάλληλοι για τα ενεργά κρούσματα ούτως ώστε να προβούν σε ανάλογο εργαστηριακό έλεγχο. … « Από τις απουσίες των συναδέλφων μας καταλαβαίναμε πως δεν επρόκειτο για αδιαθεσίες αλλά για περιστατικά COVID-19, με αποτέλεσμα να μεταφέρουμε τον ιό στο περιβάλλον μας…. ‘

Εφτασα στο σημείο να ρωτήσω φύλακα του εμπορικού κέντρου εάν το εν λόγω εμπορικό έχει υποβληθεί ποτέ σε έλεγχο του ΕΟΔΥ και η απάντηση που πήρα ήταν ¨όχι , δεν τολμούν¨..»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι απειλές

Την εργοδοτική αυθαιρεσία σε βάρος της δημόσιας υγείας αποτυπώνουν οι καταγγελίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Εν μέσω μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, φαίνεται ότι υπάρχουν εργοδότες που ζητούν από τους εργαζόμενους να προσέρχονται στη δουλειά παρά το γεγονός ότι έχουν νοσήσει από κοροναϊό.

«Αν δεν έχει βγει το αποτέλεσμα του rapid test, είσαι υποχρεωμένος να πας για δουλειά. Ακόμα και αν έχεις εμφανή συμπτώματα, αλλιώς ξέρεις ότι η ημέρα που θα απολυθείς, είτε νοσήσεις τελικά είτε όχι, δεν είναι μακριά…» .

«Το αποτέλεσμα είναι ότι σε πολλά μαγαζιά δουλεύουμε ο ένας κυριολεκτικά δίπλα στον άλλο, σε αίθουσες και υπόγεια που δεν κλιματίζονται ή έχουν ακόμα και χαλασμένα κλιματιστικά. Μαθαίνουμε ότι ο συνάδελφός μας νόσησε μόνο αν επικοινωνήσει ο ίδιος μαζί μας. Τότε μαθαίνουμε ότι είχε ενημερώσει σχεδόν μια εβδομάδα νωρίτερα τον προϊστάμενο ότι είχε συμπτώματα Covid, αλλά τον υποχρέωναν να έρθει στη δουλειά κανονικά..»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ