Κοινωνία

Τοπαλούδης: «Κάθε ρούχο της Ελένης είναι ένα κομμάτι τη ψυχής μας»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης «She's gone» (Για ένα αδειανό πουκάμισο), που συνδιοργανώνουν η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Οι θεατές είδαν στην έκθεση τα ρούχα με μία ετικέτα στην οποία αναγραφόταν το όνομα του θύματος, η ημερομηνία, ο τρόπος και το όργανο δολοφονίας, την ποινή του δικαστηρίου και τον ένοχο, εφόσον έχει βρεθεί.

Μέσα σε αυτά τα ρούχα υπήρχε και ένα λευκό πουκάμισο, με ένα μαύρο παντελόνι, τα οποία ανήκαν στην αδικοχαμένη Ελένη Τοπαλούδη. Με αφορμή τη διεθνή έκθεση, μίλησε στο Newsbomb.gr, ο πατέρα της Ελένης, κύριος Γιάννης Τοπαλούδης, για τα ρούχα που φορούσε η κόρη του πριν τις 28 Νοεμβρίου του 2018, ημέρα που βιάστηκε στη Ρόδο και δολοφονήθηκε βάναυσα από τους δύο δολοφόνους της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ήμασταν θετικοί από την πρώτη στιγμή που ενημερωθήκαμε να στείλουμε τα ρούχα της Ελένης, διότι θέλαμε να ευαισθητοποιηθούν όσοι επισκεφτούν την έκθεση. Πρέπει να σταθούμε όλοι αλληλέγγυοι, σε αυτό το φλέγον κοινωνικό ζήτημα της βίας κατά των γυναικών. Πρωτίστως, όμως, οι θεσμοθετιμένοι φορείς πρέπει να κάνουν κάτι άμεσα, για την κοινωνία μας και τα παιδιά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr, o κ. Τοπαλούδης.

Ο πατέρας της Ελένης συνέχισε εξηγώντας το γιατί επέλεξαν, μαζί με τη σύζυγό του, το συγκεκριμένο ρούχο και τι σήμαινε αυτό για την ίδια «Επιλέξαμε το συγκεκριμένο ρούχο διότι άρεσε πολύ στην Ελένη, το φορούσε σε αρκετές εκδηλώσεις. Ωστόσο, κάθε ρούχο της και κάθε αντικείμενό της είναι ένα κομμάτι της ψυχής μας, γι' αυτό και ήταν τόσο δύσκολο για εμάς να βάλουμε αυτό το ρούχο στο δέμα, ήταν σαν να αποχωριζόμαστε ένα κομμάτι του εαυτού μας», τόνισε.

Η έκθεση πραγματοποιείται εδώ και τέσσερα χρόνια κυρίως στο Ισραήλ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η έκθεση αποτελείται από ρούχα που φορούσαν δολοφονημένες γυναίκες. Ένα πράσινο μπλουζάκι, ένα παλτό από ψεύτικη γούνα, ένα μακρύ κεντημένο φόρεμα, ένα τζιν παντελόνι, ένα τυχερό φούτερ φορεμένο πριν από κάθε διαγώνισμα, ένα τοπ και ένα σακάκι αγορασμένα ειδικά για γάμο... Τα ρούχα αυτά είναι σιωπηλές μαρτυρίες από ζωές γυναικών γεμάτες νόημα, ελπίδες και όνειρα, που αφαιρέθηκαν απότομα και βίαια. Κρατούν μέσα τους ιστορίες απουσίας, θλίψης και ορφάνιας.

Στο ηχητικό μέρος της έκθεσης ακούγονται νανουρίσματα, τραγουδισμένα από γυναίκες σε διάφορες γλώσσες, εβραϊκά, αραβικά, αμχαρικά, ρωσικά, περσικά, ρουμανικά, μαροκινά αραβικά, γερμανικά και ελληνικά, ως ένας ύστατος φόρος τιμής σε όλες τις γυναίκες θύματα της βίας.

Η έκθεση πραγματοποιείται εδώ και τέσσερα χρόνια κυρίως στο Ισραήλ. Έχει παρουσιαστεί επίσης στη Γενεύη και τη Βιέννη, ενώ αυτή την περίοδο θα είναι ανοικτή για το κοινό στην Αθήνα με ελεύθερη είσοδο και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στην Ουάσινγκτον. Η Κέρεν υπολογίζει ότι μέχρι στιγμής περίπου 500.000 την έχουν επισκεφθεί.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...