Κοινωνία

Συνελήφθησαν γιατί εξέδιδαν άδειες με πλαστά πιστοποιητικά

Συγκεκριμένα, από 150 ευρώ έως 5.000 ευρώ λάμβαναν ένας ανθυπασπιστής του Λιμενικού Σώματος και ένας ιδιώτης, που εκτελούσε χρέη μεσάζοντα και συνελήφθησαν, από τους αστυνομικούς των εσωτερικών υποθέσεων, προκειμένου να εγγράφονται στο βιβλίο συγκεκριμένου Λιμενικού Τμήματος, σκάφη και μηχανές και να εκδίδονται οι οικείες άδειες εκτέλεσης πλόων, χωρίς όμως τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ή με πλαστά.

Οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ., στις 23/4/2021, πριν επτά μήνες δηλαδή, έλαβαν έγγραφη καταγγελία που φέρεται να είχε συντάξει «αγανακτισμένος πολίτης», χωρίς επιπλέον στοιχεία, για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Αμεσα ενημερώθηκε ο αντιεισαγγελέας εφετών, ο οποίος και διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί τα αδικήματα της δωροληψίας, δωροδοκίας, της ψευδούς βεβαίωσης και παράβασης καθήκοντος.

Ακολούθησε πολύμηνη έρευνα της υπηρεσίας, όπου τελικά συνελήφθησαν στις 11/11/2021, ο ανθυπασπιστής του Λιμενικού Σώματος για ψευδή βεβαίωση και παράβαση καθήκοντος, καθώς και ο ιδιώτης (Ι.Β.) για ψευδή βεβαίωση και ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλες διατάξεις .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα, αναζητήθηκε στα πλαίσια του αυτοφώρου, ακόμα ένα άτομο για ψευδή βεβαίωση, ωστόσο δεν εντοπίστηκε.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, πως κατά τον έλεγχο δικαιολογητικών που εκδόθηκαν στις 10/11/2021 από τον ανθυπασπιστή, για συγκεκριμένο σκάφος, διαπιστώθηκε ότι ο σχετικός φάκελος παρουσίαζε σοβαρές ελλείψεις.

Συγκεκριμένα απουσιάζουν παραστατικά αγοράς σκάφους και μηχανής, η βεβαίωση κατασκευαστή για τη μέγιστη συνεχή ιπποδύναμη της μηχανής και η βεβαίωση δήλωσης συμμόρφωσης σκάφους και μηχανής αντιστοίχως.

Ουσιαστικά εξέδωσε δημόσιο έγγραφο, προορισμένο για εξωτερική κυκλοφορία και κάθε νόμιμη χρήση, βεβαιώνοντάς ψευδώς ότι παρέλαβε τα νόμιμα δικαιολογητικά που απαιτούνταν για την έκδοση του επίμαχου δημοσίου εγγράφου , σε συνεργασία με τον δεύτερο συλληφθέντα.

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

14 σφραγίδες με επωνυμίες επιχειρήσεων εμπορίας εξωλέμβιων μηχανών και ναυτιλιακών ειδών,
μπλοκ τιμολογίων με εγγραφές σκαφών και μηχανών,
κενά φωτοαντίγραφα βεβαιώσεων συνεχόμενης αποδιδόμενης ισχύος μηχανών,
κενές βεβαιώσεις ναυπηγών,
κενές δηλώσεις συμμόρφωσης σκαφών αναψυχής,
φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής,
φωτοτυπία άδειας εκτέλεσης πλοών σκάφους κ.λπ. δικαιολογητικά,
πρωτότυπη άδεια εκτέλεσης πλοών σκάφους κ.λπ. δικαιολογητικά,
πιστόλι αερίου - κρότου, γεμιστήρα και αβολίδωτο φυσίγγιο.
Επίσης, σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε δύο Λιμενικά Τμήματα λήφθηκαν φωτοαντίγραφα πιστοποιητικών από 57 φακέλους λεμβολογίων και μικρών σκαφών, για περαιτέρω έλεγχο.

Το κατασχεθέν όπλο απεστάλη για εργαστηριακή εξέταση στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για ακόμα ένα άτομο που αναζητείται.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ