Κοινωνία

Κοζάνη: «Βράζουν» τα σχολεία με πάνω από 300 κρούσματα μεταξύ των μαθητών

Πιο συγκεκριμένα, από τις αρχές Νοεμβρίου, τα 301 από τα 433 παιδιά που έχουν μολυνθεί από κορονοϊό στη δυτική Μακεδονία, είναι στην Κοζάνη και αφορούν μικρά παιδιά και μαθητές στα σχολεία όλων των βαθμίδων. 

Από τις αρχές Νοεμβρίου, το 48,21% των ηλικιών 12 έως 17 ετών (ήτοι 108 μαθητές) στον δήμο Κοζάνης αυτή τη στιγμή νοσεί, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις ηλικίες 6 έως 11 βρίσκεται στο 38,84%, καθώς αυτή τη στιγμή 87 μαθητές έχουν προσβληθεί από τον ιό. Τα παιδιά ηλικίας μέχρι και 17 ετών στην Κοζάνη ανέρχονται στα 224, εκ των οποίων τα 11 είναι ηλικίας έως 3 ετών, 18 ηλικίας από 4 έως 5 ετών, 87 ηλικίας από 6 έως 11 ετών και 108 ηλικίας από 12 έως 17 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο οι γονείς

Οι γονείς πλέον φοβούνται αρκετά να στείλουν τα παιδιά στο σχολείο και έτσι μαθητές στην Κοζάνη μένουν εκτός της εκπαιδευτικής διαδικασίας είτε νοσούν είτε όχι. Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων στο GRTimes.gr, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κοζάνης, Ζήσης Ντούντας.

«Οι γονείς είναι επιφυλακτικοί και κάποιοι από αυτούς, φοβούνται και δε στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο», αναφέρει συγκεκριμένα, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν ακόμη και παιδιά της Γ’ Λυκείου, που λόγω Πανελληνίων, προσπαθούν να προφυλαχθούν».

Ο ίδιος, επιπλέον, επισημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο οποιοδήποτε σχολικό τμήμα να αναστείλει τη λειτουργία του, καθώς «χρειάζεται να νοσήσει το 50% ενός τμήματος, συν ένας μαθητής. Από το πρώτο κρούσμα της τάξης, λοιπόν, μέχρι και το μεσαίο, μεσολαβεί ένας αριθμός ημερών με αποτέλεσμα ο πρώτος νοσούντας να επιστρέφει. Έτσι, δε φτάνουμε στο 50% και δεν κλείνει κανένα τμήμα».

Σύμφωνα μάλιστα με την εκτίμηση του κ. Ντούντα, η συσσώρευση των μαθητών στα σχολεία και ο συνωστισμός στους διαδρόμους, επιφέρει τη διασπορά του κορονοϊού στη σχολική κοινότητα.

«Υπάρχουν σχολεία με πολλά παιδιά και τμήματα με 27 μαθητές. Εκεί είναι πιθανότερο να διαπιστωθεί συρροή», υπογραμμίζει ειδικότερα ο ίδιος, προσθέτοντας παράλληλα ότι «δυστυχώς οι εκπαιδευτικοί πρέπει κάθε μέρα να ελέγχουμε πιστοποιητικά και να επιβλέπουμε τα μέτρα, προκειμένου αυτά να τηρούνται απαρέγκλιτα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δήμαρχος Κοζάνης: «Διασπορά ανάλογη με εκείνη στην κοινότητα»

Μιλώντας στο GRTimes.gr, ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, σημειώνει ότι «υπάρχει ανησυχία γιατί έχουμε μία εκρηκτική αύξηση» και υπογραμμίζει ότι και πέρυσι κατά την ίδια περίοδο, η πόλη βίωνε ένα lockdown για τον ίδιο λόγο.

«Το ζήτημα του κορονοϊού στα σχολεία τακτοποιείται από την εκπαιδευτική κοινότητα», τόνισε, επιπλέον ο ίδιος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το πρωτόκολλο θα τηρηθεί «και θα κλείσουν και τμήματα, αν αυτό απαιτηθεί».

Διαψεύδει ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης της Δυτικής Μακεδονίας

Ωστόσο, ως «πολύ μικρό» χαρακτηρίζει τον αριθμό των νοσούντων μαθητών συγκριτικά με εκείνους που παρακολουθούν τα μαθήματα ο Περιφερειακός Διευθυντής εκπαίδευσης της Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Μαρδίρης.

Ο ίδιος διαψεύδει τα ποσοστά που προκύπτουν από τα στοιχεία της ΕΡΤ και αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή, νοσούν περίπου 120 μαθητές από τους σχεδόν 18.000 που φοιτούν στα σχολεία της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. «Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα», αναφέρει επιπλέον, καθώς «τα ποσοστά των νοσούντων μαθητών είναι μηδαμινά».

Αλλά συμμερίζεται τις ανησυχίες για τη διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα και τονίζει ότι χρειάζεται προσοχή, καθώς το πρωτόκολλο τηρείται κατά γράμμα στα σχολεία της περιοχής αλλά τονίζει ότι η διασπορά του κορονοϊού στα σχολεία προέρχεται από το οικείο περιβάλλον των παιδιών και όχι από την ίδια τη σχολική κοινότητα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ