Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: Ένα «νεκροταφείο» τρένων μια ανάσα από την πόλη

Λίγη ώρα από το κέντρο στη Θεσσαλονίκη μπορεί να βρει κανείς ένα γιγάντιο «νεκροταφείο» τρένων. Ταξίδεψαν για χρόνια. Μετέφεραν χιλιάδες επιβάτες σε ολόκληρη την Ελλάδα και την Ευρώπη. Κουβάλησαν τόνους εμπορευμάτων. Κάθε σιδηροδρομικό βαγόνι και μια ιστορία. Σήμερα χάνονται σαν φαντάσματα μέσα σε φυλλωσιές δέντρων παρατημένα σε μία απόκοσμη εικόνα.

Η πλειοψηφία του εγκαταλελειμμένου σιδηροδρομικού υλικού που φτάνει περίπου στα 2000 βαγόνια και κλινάμαξες είναι πλέον στην κατοχή της ΓΑΙΟΣΕ, η οποία θα προχωρήσει στην απομάκρυνση τους.

Τα πρώτα 900 βαγόνια αναμένεται να απομακρυνθούν άμεσα ενώ ήδη έχουν εντοπιστεί ακόμα 900 σε ολόκληρη τη χώρα για τα οποία θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το θρυλικό Όριεντ Εξπρές

Ανάμεσα στα εγκαταλελειμμένα βαγόνια έχουν ήδη εντοπιστεί και απομακρυνθεί κλινάμαξες με ξεχωριστή ιστορική αξία, όπως το βαγόνι εστιατόριο που ανήκε στο ξακουστό Όριεντ Εξπρές.

Το θρυλικό βαγόνι εστιατόριο ανακαινίσθηκε με σεβασμό στην ιστορία του από εξιδεικευμένους τεχνίτες και απέκτησε την αρχική του μορφή. Η διοίκηση του ΟΣΕ έχει παράλληλα ξεκινήσει την διαδικασία αποκατάστασης ιστορικών τρένων και βαγονιών, τα οποία θα τοποθετηθούν στο νέο σιδηροδρομικό μουσείο στον Πειραιά.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ