Κοινωνία

Χ. Φασουλάς: Δεν είναι παράδοξο η σεισμική έξαρση στο Αρκαλοχώρι

Τι λέει ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, κ. Χαράλαμπος Φασουλάς

Σύμφωνα με το Cretalive.gr, εδώ και μήνες το Αρκαλοχώρι, το Ηράκλειο και όχι μόνο, ζουν στους ρυθμούς του Εγκέλαδου. Ο πρωινός σεισμός των 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έσπειρε ξανά την ανησυχία.

Ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, κ. Χαράλαμπος Φασουλάς, αναφέρει στο Cretalive πως δεν είναι παράδοξο ούτε σπάνιο να έχουμε τέτοια σεισμική δραστηριότητα. «Πολλές φορές στο παρελθόν είδαμε σεισμική έξαρση σε περιοχές να διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα», αναφέρει.

Μπορεί να εκδηλώνεται με μικρούς σεισμούς μόνο, την δεκαετία του 1970, στο Καστέλι, είχαμε έξαρση μικροσεισμών, που δεν ξεπερνούσαν τα 3,5 με 4 ρίχτερ, για ένα διάστημα ως τριών μηνών, το φαινόμενο είναι καταγεγραμμένο στο βιβλιογραφία.

Ακόμα, μπορεί να καταλήξει σε μεγάλο σεισμό, μεγέθους 6 ρίχτερ. Μετά από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, είναι φυσιολογικό η μετασεισμική ακολουθία να διαρκεί μεγάλο διάστημα και αναμένεται να κρατήσει πολλούς μήνες.

Βλέπουμε ακόμα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατοίκους άλλων περιοχών της χώρας, όπως είναι η Κεφαλονιά, να δίνουν κουράγιο στους Αρκαλοχωρίτες καθώς και εκείνοι είχαν μάθει να κοιμούνται και να ξυπνούν με τον Εγκέλαδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο συγκεκριμένος σεισμός που στοίχισε την ζωή ενός ανθρώπου και προκάλεσε τόσες καταστροφές, «έπιασε» μία μεγάλη περιοχή, η οποία υπέστη καθίζηση, μετατοπίστηκε κατακόρυφα στην διάρκεια του σεισμού. Αυτό δημιουργεί ανακατατάξεις στα πετρώματα, τα οποία σπάνε σε μικρότερα κομμάτια προκειμένου να αποκτήσουν μία θέση ισορροπίας ξανά, ενεργοποιούνται μικρά ρήγματα και έχουμε μετασεισμούς διαρκώς.

Οι δορυφορικές εικόνες έδειξαν μετατόπιση που έφτανε τα 20 εκατοστά, επηρεάστηκε όλη η λεκάνη του Ηρακλείου και έχει δημιουργηθεί μία αστάθεια στα πετρώματα.

Ο κ. Φασουλάς αναφέρει πως μία τέτοια δραστηριότητα είναι απόλυτα φυσιολογικό να μας δίνει μετασεισμούς που δεν αποκλείεται να φτάσουν και τα 5 ρίχτερ.

Παλαιότερα, είδαμε στο Βόλο μετασεισμική δραστηριότητα επί δύο μήνες, χωρίς να έχουμε μεγάλο σεισμό, στα Γρεβενά, επίσης, ενώ, σε διεθνές επίπεδο, δεν είναι κάτι πρωτοφανές, τουναντίον.

«Διεθνώς, είναι συνηθισμένο για αυτού του τύπου τους σεισμούς, τους επιφανειακούς, με αυτά τα χαρακτηριστικά, όπου είδαμε μία μεγάλη περιοχή να βυθίζεται, να κάθεται κατακόρυφα, να έχουμε μετασεισμική ακολουθία που διαρκεί ως και τρεις μήνες. Όσο πιο μεγάλος είναι ο σεισμός, τόσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια αλλά και τα μεγέθη των σεισμών που έχουμε στη συνέχεια», εξηγεί.

Αυτή είναι και η διαφορά με τον σεισμό στην Κάτω Ζάκρο, ήταν εντελώς διαφορετικός, με μεγαλύτερο βάθος, άλλα χαρακτηριστικά, και δεν περιμέναμε πολλούς μετασεισμούς αλλά έναν της τάξης των 4 ρίχτερ, όπως και σημειώθηκε, τελικά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ