Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Ελεύθερος με όρους ο 38χρονος λιμενικός για την διακίνηση μεταναστών

Υπέρ της πρότασης της κας Ανακρίτριας Ρόδου τάχθηκε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου για τον 38χρονο λιμενικό και τον 27χρονο Αλβανό, συγκατηγορούμενό του στην υπόθεση διακίνησης μεταναστών που εξιχνιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο νησί.

Όπως αναφέρει το rodiaki.gr, oι δύο άνδρες με το σχετικό βούλευμα που εκδόθηκε χθες, αφήνονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους ενώ στον λιμενικό έχει επιβληθεί και εγγυοδοσία ποσού 2.000 ευρώ.

Όπως είναι γνωστό, οι δύο άνδρες απολογήθηκαν στις 24 Σεπτεμβρίου 2021, ωστόσο υπήρξε διαφωνία μεταξύ της ανακρίτριας και της εισαγγελέως για το αν έπρεπε να κριθούν προσωρινά κρατούμενοι ή να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Συγκεκριμένα, η κα Εισαγγελέας ζήτησε την προσωρινή κράτηση των δύο ανδρών (του Έλληνα και του αλλοδαπού Αλβανικής καταγωγής) ενώ η κα Ανακρίτρια ζήτησε να αφεθούν ελεύθεροι με την καταβολή εγγυοδοσίας ποσού 2.000 ευρώ έκαστος και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής τους δύο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.

Η διαφωνία αυτή «λύθηκε» με βούλευμα που εκδόθηκε χθες το μεσημέρι από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου, το οποίο και τάχθηκε υπέρ της πρότασης της κας Ανακρίτριας και έτσι και οι δύο άνδρες αφήνονται ελεύθεροι με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής τους δύο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, ενώ τους επιβλήθηκε και εγγυοδοσία ποσού 2.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι στην ίδια υπόθεση κατηγορείται και 38χρονος Παλαιστίνιος ο οποίος μετά την απολογία του, την ίδια ημέρα με τους συγκατηγορούμενούς του, κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και πήρε τον δρόμο για τις φυλακές.

Τον 38χρονο Παλαιστίνιο και τον 27χρονο Αλβανό εκπροσωπεί η δικηγόρος κα Μαρία Κρικοπούλου, ενώ τον 38χρονο λιμενικό οι δικηγόροι κ.κ. Μάνος Τεχνίτης και Άκης Δημητριάδης.

Υπενθυμίζεται πως εκτός από τους τρεις άνδρες, στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί περιλαμβάνεται και ένας ακόμα αλλοδαπός από την Παλαιστίνη ο οποίος μάλιστα φέρεται ως ο «αρχηγός» της οργάνωσης, ωστόσο διαφεύγει τη σύλληψη και αναζητείται.

Ο «αρχηγός», σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, φέρεται να συνεννοούνταν με τους συγκατηγορούμενούς του, όταν αποβιβάζονται μετανάστες από την Τουρκία σε απομακρυσμένες παραλίες της Ρόδου, προκειμένου να μεταβούν αυτοκίνητα για την παραλαβή τους και στη συνέχεια για τη μεταφορά τους σε καταλύματα στην πόλη του νησιού μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσης φέρονταν να φρόντιζε για την προμήθεια εγγράφων στους μετανάστες προκειμένου με αυτά να ταξιδέψουν σε διάφορους προορισμούς.

Μάλιστα, σύμφωνα με την αστυνομία, ο 38χρονος Παλαιστίνιος που συνελήφθη ήταν αυτός που φρόντιζε για την εύρεση των καταλυμάτων που θα φιλοξενούσαν τους μετανάστες αλλά και αυτός που ταξίδευε στην Αθήνα για να παραλάβει τα ταξιδιωτικά έγγραφα τα οποία και τους έδιδε.

Ο 38χρονος Παλαιστίνιος εκτός από την αμοιβή του φέρεται να ελάμβανε από τον φερόμενο ως «αρχηγό» το χρηματικό ποσό των 50 ευρώ για κάθε μετανάστη που κατάφερνε να ταξιδέψει. Ο ίδιος φέρεται να χειριζόταν και τα χρήματα που δίνονταν στους συγκατηγορούμενούς του.

Σε ό,τι αφορά τον 27χρονο Αλβανό φέρεται ως ο οδηγός του οχήματος που μετέφερε τους μετανάστες, ενώ στην ίδια υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και ο 38χρονος Έλληνας που υπηρετεί σε λιμενική υπηρεσία. Ο τελευταίος κατηγορείται – σύμφωνα και με την κατάθεση που έχει δώσει ο 38χρονος Παλαιστίνιος συγκατηγορούμενός του- ότι παρακολουθούσε διακριτικά τη μεταφορά των μεταναστών έτσι ώστε να αποφεύγονται οι έλεγχοι.

Η εξιχνίαση της υπόθεσης έγινε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου οι οποίοι και είχαν στη διάθεσή τους ότι βραδινές ώρες στις 20 Σεπτεμβρίου 2021 ο 38χρονος Παλαιστίνιος επρόκειτο να ταξιδέψει αεροπορικώς από τη Ρόδο για την Αθήνα.

Οι αστυνομικοί τον εντόπισαν και τον προσήγαγαν στην υπηρεσία όπου από την προανάκριση που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι ο 38χρονος Παλαιστίνιος είχε λάβει στις 20 Σεπτεμβρίου αλλά και επτά ημέρες νωρίτερα από τον «αρχηγό» το συνολικό ποσό των 2.000 ευρώ για τη διευθέτηση των πληρωμών των τελευταίων ημερών.

Από τα χρήματα αυτά ο 38χρονος φέρεται να έλαβε 300 ευρώ, και να έδωσε στον 38χρονο Έλληνα 450 ευρώ, εκ των οποίων τα 150 ευρώ ήταν για μεταφορά που έγινε στις 17 Σεπτεμβρίου 2021 και τα 300 ευρώ για μεταφορά που έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου 2021. Με τα υπόλοιπα χρήματα πλήρωσε τα καταλύματα που διέμεναν οι μετανάστες.
Στη συνέχεια ο Παλαιστίνιος οδήγησε τους αστυνομικούς σε πανσιόν στην Παλιά Πόλη όπου διέμεναν 45 μετανάστες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...