Κοινωνία

Μενίδι - Θάνατος Μάριου: Το δημόσιο λέει "όχι" στην αποζημίωση

Την απόρριψη της έφεσης που άσκησε κατά της πρωτόδικης απόφασης για το χαμό του 11χρονου Μάριου από αδέσποτη σφαίρα στον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου του, ζήτησε η οικογένεια του, ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθήνας, σύμφωνα με το news247.

γράφει η Αντωνία Ξυνού

Οι γονείς του μαθητή που έφυγε το 2017, βρέθηκαν στα δικαστήρια όπου συζητήθηκε η έφεση που έχει ασκήσει το ελληνικό Δημόσιο επιδικάζοντας αποζημίωση ύψους 490.000 ευρώ στην οικογένεια του, για ψυχική οδύνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Το ελληνικό Δημόσιο επέλεξε δυστυχώς για μία ακόμη φορά να μη σταθεί δίπλα στους πολίτες του αλλά απέναντι τους. Έχουμε την πεποίθηση ότι η ελληνική δικαιοσύνη, θα πράξει αυτό που παρέλειψε να κάνει το ελληνικό Δημόσιο και θα επικυρώσει με απόφαση του διοικητικού εφετείου της σκέψης και τις παραδοχές του διοικητικού πρωτοδικείου και θα δικαιώσει την οικογένειά του μικρού Μάριου» σχολίασε ο πληρεξούσιος δικηγόρος της οικογένειας, Θεοδ. Μαντάς.

Μάλιστα, εκτός από την απόρριψη της έφεσηςζητήθηκε να προσκομιστεί η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με την οποία κρίθηκε - με πλειοψηφία μόλις 6-5 - ότι δεν παραιτείται το Δημόσιο της έφεσης. Η απόφαση αυτή εκδόθηκε μετά από σχετικό αίτημα της οικογένειας προς το ΝΣΚ, ζητώντας να παραιτηθεί από την έφεσή του το Δημόσιο και εκείνοι αντιστοίχως από τους τόκους και το 10% του επιδικασθέντος κεφαλαίου.

Από την πλευρά του, το Δημόσιο ζήτησε να απορριφθεί στο σύνολο της η αίτηση της οικογένειας του Μάριου, τονίζοντας ότι δεν φέρει ευθύνη για το θάνατο του 11χρονου. Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες.

Το ιστορικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήταν 21:25 στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών κατά τη διάρκεια σχολικής εκδήλωσης, όταν ο 11χρονος Μάριος περίμενε την έναρξη του θεατρικού μέρους της εκδήλωσης, μαζί με τους συμμαθητές του, ενώ λίγο πιο πέρα βρισκόταν η μητέρα του, η οποία ήταν και δασκάλα του σχολείου. Από τη μία στιγμή στην άλλη, το παιδί έπεσε αναίσθητο στο προαύλιο του σχολείου, αιμορραγώντας από το πίσω μέρος του κεφαλιού του. Μέσω ΕΚΑΒ, μεταφέρθηκε στο ΓΝΑ «Αγία Σοφία», όπου και κατέληξε στις 22:23, ενώ από την έκθεση νεκροψίας - νεκροτομής προέκυψε ότι ο θάνατος του παιδιού προήλθε από βολίδα όπλου, που του είχε προκαλέσει ωστική βλάβη στον εγκέφαλο.

Η οικογένεια στις 25.4.2018 κατέθεσε αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας αποζημίωση λόγω ψυχικής οδύνης, επιρρίπτοντας ευθύνες στο τελευταίο για την εγκληματική παραμέληση επί μακρό χρονικό διάστημα της περιοχής του Μενιδίου, αν και γνώριζαν πολύ καλά την αυξημένη εγκληματικότητα της περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έτσι, το Διοικητικό Πρωτοδικείο με την υπ’ αριθμ. Α1465/2020 απόφαση του, έχει επιδικάσει συνολικά χρηματική ικανοποίηση 490.000 ευρώ στην οικογένεια, και συγκεκριμένα 130.000 ευρώ σε κάθε ένα από τους γονείς, 80.000,00 στην αδερφή, 50.000 σε κάθε ένα από δύο γιαγιάδες και ένα παππού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ