Κοινωνία

«Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο» με μποτιλιαρίσματα στους κύριους οδικούς άξονες....

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι Έλληνες τίμησαν με το… αυτοκίνητό τους την Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο με την συντριπτική πλειοψηφία των βασικών αστικών οδικών αξόνων να είναι μποτιλιαρισμένοι!

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα «Χωρίς Αυτοκίνητο» ξεκίνησε αρχικά στη Γαλλία το 1998 ενώ σε πανευρωπαϊκή κλίμακα καθιερώθηκε με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2000. Στον εορτασμό συμμετέχουν πόλεις της Ευρώπης και του Καναδά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάθε χρόνο οι αρχές πολλών πόλεων κλείνουν το κέντρο για τα αυτοκίνητα με στόχο να ενθαρρύνουν τους πολίτες να κινηθούν δίχως αυτά, να περπατήσουν περισσότερο, να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μεταφοράς ή το ποδήλατό τους. Κάποιες πόλεις μεταθέτουν την ημέρα σε Κυριακή για να αποφύγουν οι κάτοικοί της την ταλαιπωρία. Η Λάρισα και η Κατερίνη, για παράδειγμα, γιόρτασαν την Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο, την περασμένη Κυριακή 19 του Σεπτέμβρη.

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν πάνω από 5 εκατ. αυτοκίνητα και 2,5 εκατ. φορτηγά στους δρόμους. Σύμφωνα με τα στοιχεία αντιστοιχούν 489 αυτοκίνητα για 1.000 κατοίκους στη χώρα μας επιβαρύνοντας κατά 80% την ατμοσφαιρική ρύπανση, ειδικά τους θερμούς μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της περιβαλλοντικών οργανώσεων, την πρωτιά σε υψηλά επίπεδα μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα κρατά η Θεσσαλονίκη, δεύτερη είναι η Αθήνα και ακολουθούν Λάρισα και Πάτρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως αναφέρουν μελέτες του τμήματος Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών αν τα μέσα επίπεδα των μικροσωματιδίων στην Αθήνα ήταν κάτω από 20 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, αντί των 52,12 που είναι τώρα, θα είχαμε 5.066 λιγότερους θανάτους κάθε χρόνο.

Παράλληλα μια τέτοια μείωση θα αύξανε το προσδόκιμο ζωής σχεδόν κατά ένα χρόνο για κάθε κάτοικο της Αθήνας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...