Κοινωνία

Εμβόλιο: Δεν θα είναι υποχρεωτική η τρίτη δόση -Διευκρινίσεις Πλεύρη

«Για την τρίτη αναμνηστική δόση, θα έχουμε και ανακοινώσεις το απόγευμα, με βάση τις εισηγήσεις της επιτροπής του εμβολιασμού, δεν υπάρχει θέμα υποχρεωτικότητας, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό», είπε ο κ. Πλεύρης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Με βάση τις μελέτες ψάχνουμε να δούμε ποιες κατηγορίες συστήνεται να γίνεται η τρίτη δόση. Ξεκινήσαμε από τους ανοσοκατασταλμένους, γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν τα αντισώματα που είναι απαραίτητα. Αυτό που εξετάζεται και θα σας πω σε γενικές γραμμές τις κατευθύνσεις, αλλά οι ανακοινώσεις θα γίνουν επίσημα. Αρχικά είναι το ηλικιακό κριτήριο, δηλαδή βρίσκονται σε πιο ευάλωτη ζώνη και πρέπει να έχουν μια καλύτερη οχύρωση και χρονικό πλαίσιο. Δηλαδή μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από τη δεύτερη δόση», συμπλήρωσε ο υπ. Υγείας.

«Ο FDA έχει δώσει κατευθύνσεις και για το ηλικιακό κριτήριο και για το χρονικό πλαίσιο, δεν το συστήνει αυτή τη στιγμή για τον γενικό πληθυσμό. Αντίστοιχα ο EMA, δεν το έχει εγκρίνει ακόμη. Υπάρχουν μια σειρά από χώρες της ΕΕ, που με βάση τις μελέτες και την επιστημονική τεκμηρίωση οδηγούνται με τα χαρακτηριστικά που σας είπα, σε ανοσοκατασταλμένα άτομα ή άτομα σε ευάλωτες ηλικιακές ομάδες. Αυτή θα είναι και η δική μας κατεύθυνση», σημείωσε.

«Σχετικά με την υποχρεωτικότητα ο Πρωθυπουργός είπε ότι δεν εξετάζεται κάτι άλλο αυτή τη στιγμή. Από εκεί και πέρα με βάση την πορεία του εμβολιασμού και την πορεία της πανδημίας, αλλά και τις εισηγήσεις της επιτροπής βιοηθικής θα εξεταστεί. Στην παρούσα φάση δεν τίθεται θέμα», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ