Κοινωνία

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ο σταθμός "Αγία Σοφία"-Πίσω στον 6ο μ.Χ. αιώνα (Βίντεο)

Δύο συντηρητές αρχαιοτήτων με μεθοδικότητα και υπομονή τοποθετούν τις αρχαίες πλάκες που ανασύρθηκαν από τα έγκατα της θεσσαλονικιώτικης γης και τις τοποθετούν όπως ακριβώς βρέθηκαν, δίπλα από τη μια είσοδο του σταθμού του μετρό Θεσσαλονίκης στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Εγνατίας. Μια μαρμάρινη κολόνα έχει πάρει ήδη τη θέση της, ενώ μία άλλη κείτεται περιμένοντας τη βάση που θα τοποθετηθεί.

Όλα αυτά γίνονται μπροστά στα μάτια των εκατοντάδων περαστικών που όμως λόγω των λαμαρινών και των διαχωριστικών που τοποθετήθηκαν δεν δίνουν και τόση σημασία στο έργο των συντηρητών και προφανώς δεν αντιλαμβάνονται ότι οι κολόνες και οι πλάκες που τοποθετούνται πάνω σε μια μεγάλη και πλατιά λωρίδα άμμου είναι μέρος μιας πλατείας που υπήρχε στην όψιμη ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο.

Ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό», Νίκος Ταχιάος, ξενάγησε το Sputnik στην επανατοποθέτηση των σημαντικών αρχαιοτήτων.

«Βρισκόμαστε στον σταθμό της Αγίας Σοφίας και συγκεκριμένα στη διασταύρωση της οδού Αγίας Σοφίας με την οδό Εγνατία, από τη πλευρά της θάλασσας. Αυτό που βλέπετε είναι το ξεκίνημα των διαμορφώσεων στο επίπεδο της συμβολής των οδών με την επάνοδο των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν. Επανήλθε λοιπόν στην περιοχή όπου βρέθηκε (σ.σ. κατά τις εργασίες εκσκαφής του σταθμού του μετρό) η συγκεκριμένη πλατεία του 6ου αιώνα η οποία βέβαια δεν βρέθηκε σε αυτή τη στάθμη, αλλά χαμηλότερα και επανατοποθετείται όχι στην αρχική θέση, αλλά υπέργεια γιατί δεν γινόταν διαφορετικά. Ήταν υποχρέωση της "Αττικό Μετρό" να την επαναφέρει και πλέον θα ξεκινήσουν και οι διαμορφώσεις του περιβάλλοντα χώρου» δήλωσε ο κ. Ταχιάου.

Ο δεύτερος αρχαιολογικός χώρος σταθμό της Αγίας Σοφίας

Ακριβώς στην απέναντι πλευρά, κάτω από ένα τεράστιο σκέπαστρο, βρίσκεται ένα μνημειακό σύνολο που καλύπτει μια μακρά περίοδο χρήσης μέχρι τα τέλη του 6ου - αρχές 7ου αιώνα. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως, μεταξύ άλλων, δύο πλατείες και δημόσια κτίρια. Ένα πηγάδι από το οποίο έπιναν νερό, είναι ορατό και καλοδιατηρημένο έως σήμερα όπως φαίνεται και στη φωτογραφία.

«Στον σταθμό της Αγίας Σοφίας θα υπάρχει κι ένας δεύτερος αρχαιολογικός χώρος, ένα ανοιχτό σκάμμα εμβαδού περίπου 1.500 μέτρων το οποίο θα επεκταθεί με μια μικρή ανασκαφή που θα γίνει μέσα στο προσεχές διάστημα, και θα υπάρχει ως αρχαιολογικός χώρος και καλυμμένος με ένα στέγαστρο» ανέφερε ο κ. Ταχιάου.

Στον χώρο αυτό εξάλλου βρέθηκε ένα πολύ σημαντικό εύρημα, ένα κρηναίο/νυμφαίο μνημειακών διαστάσεων της ύστερης αρχαιότητας το οποίο θα τοποθετηθεί και πάλι στη θέση του, όπως λέει στο Sputnik ο επιβλέπων του έργου, πολιτικός μηχανικός Νικόλαος Δένης.

Ο κ. Ταχιάος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ολοκλήρωση του σταθμού της Αγίας Σοφίας προχωρά πολύ γρήγορα και υπενθύμισε ότι ο σταθμός είναι τετραώροφος. Μάλιστα, ανέφερε ότι μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο, οι λαμαρίνες θα έχουν απομακρυνθεί από το σημείο και ο δρόμος θα αποδοθεί κανονικά στην κυκλοφορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταθμός Βενιζέλου

Ο σταθμός του μετρό στη Βενιζέλου αποτελεί το τελευταίο και μεγάλο είναι η αλήθεια «αγκάθι» του μετρό Θεσσαλονίκης καθώς υπήρξαν προσφυγές πολιτών, αρχαιολόγων και φορέων προκειμένου τα αρχαία να παραμείνουν in situ κατά την κατασκευή του σταθμού. Όμως μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ τα αρχαία θα αποσπαστούν και θα επανατοποθετηθούν με την ολοκλήρωση του έργου.

«Η επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων που έγινε στην Αγία Σοφία πέρα από το πρακτικό περιεχόμενο της, έχει κι έναν συμβολικό χαρακτήρα με την έννοια ότι επιβεβαιώνει ότι η πρόθεση της "Αττικό Μετρό" είναι ότι τα 132 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν για τις αρχαιολογικές έρευνες να έχουν έναν αντίκρισμα πολύ σοβαρό στην πόλη. Η πράξη αυτή επιβεβαιώνει ότι και η επάνοδος των αρχαιοτήτων στο σταθμό της Βενιζέλου είναι κάτι που πρέπει να θεωρείται και ασφαλές και βέβαιο. Στον σταθμό της Βενιζέλου θα έχουμε και μετρό και αρχαία» κατέληξε ο κ. Ταχιάος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ