Κοινωνία

Μίκης Θεοδωράκης: Πώς θα γίνει το λαϊκό προσκύνημα - Την Πέμπτη η ταφή στα Χανιά

Την Πέμπτη τελικά θα γίνει η ταφή του Μίκη Θεοδωράκη στα Χανιά της Κρήτης, όπως ήταν άλλωστε και η τελευταία επιθυμία.
Από αύριο Δευτέρα έως τη Τετάρτη θα ξεκινήσει το λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών.

Πιο συγκεκριμένα, από αύριο έως και τη Τετάρτη θα τεθεί η σορός του σε λαϊκό Προσκύνημα. Τη Δευτέρα από τις 15:00-19:00, Τρίτη 10:00-19:00, Τετάρτη 10:00-14.00. Την τελευταία ημέρα, στις 15:00 θα πραγματοποιηθεί, στον ίδιο χώρο, τελετή αποχαιρετισμού, κατά την διάρκεια της οποίας θα εκφωνηθούν επικήδειοι.
Αμέσως μετά θα ξεκινήσει το τελευταίο ταξίδι του οικουμενικού συνθέτη με προορισμό τον Γαλατά Χανίων όπου την Πέμπτη θα ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία και θα πραγματοποιηθεί η ταφή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Η τελική αυτή απόφαση, βάζει τέλος και στην ενδοοικογενειακή διαμάχη που είχε ξεσπάσει μεταξύ των συγγενών του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη. Για να γίνει σεβαστή η τελευταία του επιθυμία, να ταφεί πλάι στον αδερφό του, χρειάστηκε και η επέμβαση της Δικαιοσύνης.

Στο παρελθόν είχε δηλώσει επανειλημμένα πως, όταν έρθει η ώρα, θα πάει να συναντήσει τους γονείς και τον αδελφό του, στο κοιμητήριο του Γαλατά όπου υπάρχει οικογενειακός τάφος. Μάλιστα είχε ενημερώσει με επιστολές στον γ.γ. Γραμματέα του ΚΚΕ, στενούς συνεργάτες αλλά και τον δήμαρχο Χανίων το 2013. Είχε ζητήσει μάλιστα, να ενημερωθεί ο εν ενεργεία δήμαρχος όταν έρθει η ώρα. Όπως και έγινε. Την Κυριακή το βράδυ ο σημερινός δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης μίλησε για το ζήτημα στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αντίρρηση της Μαργαρίτας

Με την επιθυμία του όμως δεν συμφωνούσε η κόρη του , Μαργαρίτα Θεοδωράκη η οποία, όπως έγινε γνωστό τις τελευταίες ημέρες, προτιμούσε να γίνει η ταφή του πατέρα της στο Βραχάτι Κορινθίας, όπου βρίσκεται το εξοχικό της οικογένειας, προκειμένου να βρίσκεται κοντά και να μπορεί να επισκέπτεται συχνά το μνήμα του.

Τις αντιρρήσεις αυτές τις γνώριζε ο Μίκης Θεοδωράκης και γι΄ αυτό είχε φροντίσει να εξασφαλίσει και νομικά πως η τελευταία του επιθυμία θα πραγματοποιηθεί.

Το αναμφισβήτητα βαρύ και ιερό συνάμα αυτό καθήκον ήταν που οδήγησε στην προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών προς την οικογένεια του συνθέτη να μην προβούν σε οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την ταφή του μέχρι και αύριο οπότε αναμένεται να συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα.

Την σχετική αίτηση καθέτεσε, σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιώργος Αγοραστάκης, συνοδεύοντάς τη με σειρά εγγράφων τα οποία αποδείκνυαν τις επιθυμίες του εκλιπόντος.

Η κίνηση αυτή φαίνεται πως εξόργισε την Μαργαρίτα Θεοδωράκη.
Παρόλα αυτά ο αδελφός της Γιώργος Θεοδωράκης και οι γιοι της έσπευσαν να περιφρουρήσουν την τελευταία επιθυμία του αγαπημένου τους Μίκη Θεοδωράκη αλλά και να πείσουν την Μαργαρίτα να συνταχθεί.

Στο ίδιο πνεύμα και οι δύο εγγονοί του,  Αλέξανδρος και Άγγελος Θεοδωράκης Παπαγγελίδης επιβεβαίωσαν πως θα γίνει σεβαστή η επιθυμία του αγαπημένου τους παππού και ζήτησαν να απ΄ όλους σεβαστό το πένθος της οικογένειάς τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ