Κοινωνία

Μίκης Θεοδωράκης:Το παρασκήνιο της συναίνεσης για την τελευταία επιθυμία του να ταφεί στον Γαλατά Χανίων

Αίσιο τέλος φαίνεται να λαμβάνει το αναπάντεχο θρίλερ που εξελισσόταν τα τελευταία 24ωρα σχετικά με την κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος έφυγε από τη ζωή το πρωί της Πέμπτης προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Μετά από διαρκείς συζητήσεις, διαφωνίες έντονες πιέσεις  αλλά και την επέμβαση της Δικαιοσύνης, ήρθε, έστω και με καθυστέρηση, η πολυαναμενόμενη συναίνεση και η τελευταία επιθυμία του  κορυφαίαυ Έλληνα συνθέτη να αναπαυθεί στο νεκροταφείο του Γαλατά Χανίων , όπου βρίσκεται ο τάφος των γονιών και του αδελφού του, θα πραγματοποιηθεί. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν πριν από λίγο και από την επίσημη ανακοίνωση του ΚΚΕ, ο αποχαιρετισμός του Μίκη Θεοδωράκη θα ξεκινήσει αύριο, στις 10 το πρωί, στην Μητρόπολη Αθηνών όπου θα τεθεί η σορός του σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα. Την Τετάρτη, στις 3 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί, στον ίδιο χώρο, τελετή αποχαιρετισμού, κατά την διάρκεια της οποίας θα εκφωνηθούν επικήδειοι ενώ αμέσως μετά θα ξεκινήσει το τελευταίο ταξίδι του οικουμενικού συνθέτη με προορισμό τον Γαλατά Χανίων όπου την Πέμπτη θα ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία και θα πραγματοποιηθεί η ταφή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το παραπάνω πρόγραμμα συνάδει απολύτως με τις επιθυμίες του εκλιπόντος ο οποίος είχε σχεδιάσει την «αποχώρησή» του από τα εγκόσμια μέχρι και την τελευταία της λεπτομέρεια. Ήταν εξάλλου άνθρωπος που δεν άφηνε τίποτα στην τύχη, ειδικά μάλιστα όταν επρόκειτο για σοβαρά θέματα. Στο παρελθόν είχε δηλώσει επανειλημμένα πως, όταν έρθει η ώρα, θα πάει να συναντήσει τους γονείς και τον αδελφό του, στο κοιμητήριο του Γαλατά όπου υπάρχει οικογενειακός τάφος. Με την επιθυμία του αυτή όμως δεν συμφωνούσε η Μαργαρίτα Θεοδωράκη η οποία, όπως έγινε γνωστό τις τελευταίες ημέρες, προτιμούσε να γίνει η ταφή του πατέρα της στο Βραχάτι Κορινθίας, όπου βρίσκεται το εξοχικό της οικογένειας, προκειμένου να βρίσκεται κοντά και να μπορεί να επισκέπτεται συχνά το μνήμα του. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα μία από τις προτάσεις της ήταν να ταφεί αρχικά ο Μίκης Θεοδωράκης στο Βραχάκι και να μεταφερθεί, μετά από κάποια χρόνια, η σορός του στα Χανιά.

Τις αντιρρήσεις αυτές τις γνώριζε ο Μίκης Θεοδωράκης και γι΄ αυτό φρόντισε να εξασφαλίσει και νομικά πως η τελευταία του επιθυμία θα πραγματοποιηθεί. Συγκεκριμένα είχε αφήσει τέσσερις συνολικά επίσημες επιστολές, στον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, στην πιστή του γραμματέα Ρένα Παρμενίδου, στον στενό του φίλο από την Κρήτη Γιώργο Αγοραστάκη και στον πρώην Δήμαρχο Χανίων Μανώλη Σκουλάκη, στις οποίες εξέφραζε με απόλυτη σαφήνεια πώς επιθυμεί να πραγματοποιηθεί η τελευταία «παράσταση» της επίγειας ζωής του. Είχε προετοιμάσει μάλιστα τους παραλήπτες πως ενδέχεται η επιθυμία αυτή να συναντήσει εμπόδια από μέλη της οικογένειας, γι’ αυτό και τους καλούσε να την περιφρουρήσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το αναμφισβήτητα βαρύ και ιερό συνάμα αυτό καθήκον ήταν που οδήγησε στην προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών προς την οικογένεια του συνθέτη να μην προβούν σε οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την ταφή του μέχρι και αύριο οπότε αναμένεται να συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα. Την σχετική αίτηση καθέτεσε, σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιώργος Αγοραστάκης, συνοδεύοντάς τη με σειρά εγγράφων τα οποία αποδείκνυαν τις επιθυμίες του εκλιπόντος.

Η κίνηση αυτή φαίνεται πως εξόργισε την Μαργαρίτα Θεοδωράκη η οποία ξέσπασε με μια ανάρτηση που δημοσίευσε το πρωί του Σαββάτου, στην προσωπική της σελίδα στο Facebook: «Με τσιμπούν και με ματώνουν αδυσώπητα τσιμπούρια. Μου ρουφούν το αίμα. Όμως η καρδιά μου είναι γεμάτη από το αίμα του πατέρα μου! Τι να καταφέρουν;».

Παρόλα αυτά ο αδελφός της Γιώργος Θεοδωράκης και οι γιοι της έσπευσαν να περιφρουρήσουν την τελευταία επιθυμία του αγαπημένου τους Μίκη Θεοδωράκη αλλά και να πείσουν την Μαργαρίτα να συνταχθεί με αυτό που αναμφισβήτητα είναι και το σωστό. «Θα σεβαστούμε την επιθυμία του με σιωπή και σεβασμό. Αυτό λένε και όλοι οι υπόλοιποι. Μας αρκεί ο πόνος που έχουμε» δήλωσε με νόημα ο Γιώργος Θεοδωράκης το βράδυ της Παρασκευής.

https://www.facebook.com/george.m.theodorakis/posts/4288029887949610

Στο ίδιο πνεύμα και οι δύο εγγονοί του,  Αλέξανδρος και Άγγελος Θεοδωράκης Παπαγγελίδης επιβεβαίωσαν πως θα γίνει σεβαστή η επιθυμία του αγαπημένου τους παππού και ζήτησαν να απ΄ όλους σεβαστό το πένθος της οικογένειάς τους.

https://www.facebook.com/kangelos.akonakos/posts/10224704828155618

«Ο παππούς μου μας δίδαξε το ελεύθερο πνεύμα, την αγάπη και το σεβασμό στον συνάνθρωπο. Ας σταθούμε στο ύψος τον περιστάσεων» έγραψε με νόημα στην ανάρτησή του ο Άγγελος Θεοδωράκης Παπαγγελίδης συνοψίζοντας, μέσα σε λίγες λέξεις, την ουσία και δείχνοντας το δρόμο που ο ίδιος ο Μίκης χάραξε με φωτεινά, ανεξίτηλα βήματα στον χάρτη της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας του 20ού αιώνα.

https://www.facebook.com/alexandros.papagelidis/posts/10225585545887203

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...