Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Εκκενώνεται το Ολυμπιακό Χωριό - Καλύτερη η κατάσταση στους Θρακομακεδόνες

Δραματικές ώρες ζουν οι κάτοικοι σε Θρακομακεδόνες και Βαρυμπόμπη, όπου από το μεσημέρι ξέσπασε πυρκαγιά. Ήδη, στη Βαρυμπόμπη και στον οικισμό Αδάμες, που έχουν εκκενωθεί, σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, παρά τις τεράστιες προσπάθειες της πυροσβεστικής. Λίγο πριν τις 20:00 το βράδυ η φωτιά επεκτεινόταν δυτικά του αεροδρομίου στο Τατόι και στο Ολυμπιακό Χωριό, ενώ καλύτερη ήταν η  εικόνα στους Θρακομακεδόνες. Μέσω του 112 οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα εκκένωσης και του Ολυμπιακού Χωριού. Πηγές από την πυροσβεστική σημειώνουν ότι σε όλη την περιοχή υπάρχουν πολλά και διάσπαρτα μέτωπα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν. 

Μάχη με την φωτιά από αέρος μέχρι τις 21:02

Τελευταίο φως της ημέρας είναι σήμερα στις 21:02. Τυπικά μέχρι εκείνη την ώρα πρέπει να έχουν προσγειωθεί τα αεροσκάφη της Πυροσβεστικής που επιχειρούσαν στην μεγάλη πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης.

Τα αεροσκάφη που συμμετείχαν σήμερα στην προσπάθεια κατάσβεσης επιχειρούσαν από το αεροδρόμιο της Σκύρου καθώς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στα αεροδρόμια της Αττικής που ξεπέρασε και τους 45 βαθμούς Κελσίου περί τις 15:00 ήταν απαγορευτικό να προσγειωθούν και να απογειωθούν από εκεί αεροσκάφη.

Ωστόσο, η θερμοκρασία κατά την διάρκεια της ημέρας σημείωσε μικρή πτώση, κάτι που επιτρέπει στα Canadair, εάν υπάρξει ανάγκη, να μπορέσουν να προσγειωθούν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Πολύ νωρίτερα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έδωσε εντολή εκκένωσης της περιοχής με μήνυμα στο 112 και ήδη οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την περιοχή. Παρά τις εντατικές προσπάθειες και το τείχος επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων, οι φλόγες τελικώς πέρασαν το ρεύμα της Χελιδονούς. 

Η φωτιά έχει εξαπλωθεί σε Θρακομακεδόνες, Τατόι και Ολυμπιακό Χωριό, όπου οι φλόγες έχουν φτάσει 150 μέτρα από το κολυμβητήριο 

Ύστερα από προειδοποιήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων, με εντολή του Περιφερειάρχη, κ. Γιώργου Πατούλη εκκενώθηκαν προληπτικά όλα τα σπίτια της περιοχής. Εκκλήσεις απευθύνουν στους κατοίκους να μεταφερθούν σε ασφαλή περιοχή. Μέχρι στιγμής, 6 ατομα με αναπνευστικά προβλήματα έχουν διακομισθεί στο Σισμανόγλειο και ένας πυροσβέστης με δύσπνοια στο 251. 
ες.

Οι φλόγες έχουν φτάσει έως τον πυροσβεστικό σταθμό του Ολυμπιακού Χωριού, μία ανάσα δηλάδη από τον κατοικημένο ιστό της πόλης, για την κατάσβεση των οποίων επιχειρούν εντατικά οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Σε εφαρμογή έχουν τεθεί επίσης όλα τα σχέδια πυροπροστασίας γύρω από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Συνεχώς πραγματοποιούνται ρίψεις νερού από πέντε αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα. Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα η φωτιά πέρασε στην πλατεία της Βαρυμπόμπης, με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν την περιοχή. Νωρίτερα, είχε δοθεί εντολή για εκκένωση του οικισμού Αδάμες. 

Με σειρήνες, δυνάμεις της αστυνομίας και της πυροσβεστικής καλούν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή. για προληπτικούς λόγους, καθώς οι φλόγες βρίσκονται μια ανάσα από τις αυλές σπιτιών, ενώ διασπαρτες εστίες φωτιάς υπάρχουν και σε δύσβατες περιοχές. Στην περιοχή εκδηλώνονται συνεχείς εκρήξεις, ενώ σχεδόν όλη η Βορειοανατολική Αττική καλήφθηκε από μαύρο σύννεφο καπνού. Στην περιοχή η κινητικότητα είναι έντονη. 

Παρά τις προσπάθειες, οι φλόγες έφτασαν ήδη στην πλατεία της Βαρυμπόμπης. Μέσα στον οικισμό καίγονται σπίτια. 

Στο σημείο επιχειρούν και ισχυρές επίγειες δυνάμεις, με πάνω από 350 πυροσβέστες και 70 οχήματα. Παράλληλα, επιχειρούν 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 70 οχήματα και το ΜΕΤΠΕ . 

Τις προσπάθειες συνδράμουν πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου των ΟΤΑ. 

Οι φλόγες στην Σχολή Ικάρων - «Μάχη» να μην εισβάλει στο στρατόπεδο Τατοΐου

Δραματικές ώρες από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη. Πλέον η φωτιά έχει φτάσει στο Τατόι και «γλύφει» τις μάντρες της Σχολής Ικάρων και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο του Τατοΐου.

Απομακρύνθηκαν σώοι οι περισσότεροι εγκλωβισμένοι

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια οι περισσότεροι από τους πολίτες στη Βαρυμπόμπη που είχαν αναφέρει εγκλωβισμό, ενώ επίσης όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, πέρασε ο κίνδυνος και για αστυνομικούς που είχαν παγιδευτεί μαζί με πυροσβέστες σε σημείο κοντά στην πυρκαγιά.

Όπως έγινε γνωστό επρόκειτο για μία ομάδα ΔΙΑΣ που βρίσκονταν μαζί με πυροσβέστες στο συγκεκριμένο σημείο όπου όμως εκτονώθηκε η κατάσταση και πλέον μπορούν να απομακρυνθούν χωρίς κίνδυνο. Επίσης, από τις 14 αναφορές για εγκλωβισμούς παραμένουν ακόμη τρεις σε εκκρεμότητα χωρίς ωστόσο να φαίνεται ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος.

Αυτή την ώρα αστυνομικοί ψάχνουν πόρτα- πόρτα για ανθρώπους που ενδεχομένως είχαν αρνηθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. 

Εκτάκτως στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων ο Μητσοτάκης

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι» αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, αναφορικά με την μεγάλη φωτιά στην Βαρυμπόμπη.

Επιστρέφει η Λίνα Μενδώνη

Επιπρόσθετα, στην Αθήνα επιστρέφει εκτάκτως η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη και της εγγύτητάς της στο τέως βασιλικό Κτήμα στο Τατόι. Η Λίνα Μενδώνη βρισκόταν στη Μύκονο, όπου θα εγκαινίαζε σήμερα στις 8.30 μμ. την έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου «Το Αρχιπέλαγος φλέγεται».

Σε τρίτο μήνυμα που έστειλε πριν λίγο το 112, οι κάτοικοι καλούν τους πολίτες εάν βρίσκονται στη Βαρυμπόμπη ή τις Αδάμες, να εκκενώσουν προς Θρακομακεδόνες για λόγους ασφαλείας. Μεγάλη είναι και η κινητοποίηση των τοπικών αρχών, που προσπαθούν πόρτα-πόρτα να επιτύχουν την εκκένωση. Εντολή για προληπτική εκκένωση δόθηκε και  για τους Θρακομακεδόνες.

Τα κύρια μέτωπα βρίσκονται στον οικισμό Αδάμες, που εκκενώνεται, στην Άνω Βαρυμπόμπη και το τρίτο στην περιοχή που βρίσκονται στους ιππικούς ομίλους, απ' όπου απομακρύνονται άλογα με ειδικά οχήματα.

Λόγω του σημείου, η Εθνική Οδός ανοίγει και κλείνει συνεχώς για προληπτικούς λόγους και στα δύο ρεύματα. Παράλληλα, η αστυνομία έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες εκκένωσης των εργοστασίων στη βιομηχανική ζώνη της περιοχής. Παράλληλα, λόγω των συνθηκών, καταργούνται οι αμαξοστοιχίες 56, 58 & 59 στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα, όπως και τα δρομολόγια Αθήνα – Χαλκίδα – Αθήνα. 

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο οποίος βρίσκεται σημείο.

Κοντά σε επιχειρήσεις οι φλόγες, έτοιμες για εκκένωση - Απειλή για μοναστήρι

Συναγερμός έχει σημάνει για τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις επιχειρήσεων που βρίσκονται στην περιοχή που μαίνεται η μεγάλη φωτιά. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η αστυνομία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε εκκένωση των συγκεκριμένων παραγωγικών βιομηχανικών εγκαταστάσεων, στις οποίες θα μείνει μόνο το προσωπικό, που είναι επιφορτισμένο με την πυρασφάλεια. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με μαρτυρίες μοναχών, οι φλόγες έχουν φτάσει πολύ κοντά σε μοναστήρι της περιοχής. 

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων: 1. Τατοΐου από Λ. Κύμης εώς την οδό Ερυθραίας 2. Ερυθραίας από το ύψος της γέφυρας Βαρυμπόμπης 3. Τατοΐου από οδό Πάρνηθος (Ιπποκράτειος Πολιτεία - Ταβέρνα Λάμπρος).

https://twitter.com/christosVer/status/1422519319238483974?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1422519319238483974%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fgreece%2Farticle%2F1148808%2Ffotia-tora-sti-varubobi-ekleise-i-athinon-lamias-kineitai-pros-vasilika-ktimata-minuma-apo-to-112-deite-video%2F

Μήνυμα από το 112

Μήνυμα προς τους πολίτες έστειλε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μέσω του 112, ζητώντας από όσους βρίσκονται στην περιοχή Βαρυμπόμπης ή Κρυονερίου «να κλείσουν όλες τις καμινάδες, παράθυρα και πόρτες, ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών». Το μήνυμα εστάλη λίγο αργότερα στην περιοχή Μορτερού, βόρεια του κόμβου Ερυθραίας.

 Βυθίσεις τάσης στο σύστημα ηλεκτροδότησης εξαιτίας ζημιάς από τη φωτιά

Εκτός λειτουργίας τέθηκε το μεσημέρι το κύκλωμα υπερυψηλής τάσης (400 κιλοβόλτ) Αχαρνών-Αγίου Στεφάνου εξαιτίας της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στη Βαρυμπόμπη. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, υπάρχουν μαρτυρίες ότι ακούστηκαν δύο ισχυρότατες εκρήξεις από υποσταθμό. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δήμαρχος Αχαρνών, εικάζεται πως από αυτές τις εκρήξεις μπορεί να ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά στη Βαρυμπόμπη.

Η εξέλιξη δυσχεραίνει περαιτέρω την κατάσταση στο σύστημα ηλεκτροδότησης και έχει προκαλέσει προς το παρόν βυθίσεις τάσης που γίνονται αντιληπτές στην Αττική. Οι υπεύθυνοι του ΑΔΜΗΕ βρίσκονται σε άμεση συνεννόηση με την πολιτική προστασία προκειμένου οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα να προστατευθούν από τις φλόγες. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ