Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Ιωαννίδης: «Καταδίκασε» ακόμα μια φορά τις παλινωδίες της κυβέρνησης

«H μετάλλαξη Δέλτα είναι η πλέον μεταδοτική αλλά με όχι ανησυχητική θνητότητα» - Τι λέει για τους εμβολιασμούς των νέων

Τις παλινωδίες της κυβέρνησης στην διαχείριση της πανδημίας «καταδίκασε» ακόμα μια φορά ο καθηγητής Παθολογίας Έρευνας και Πολιτικής Υγείας, Επιστημών Δεδομένων και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ Ιωάννης Ιωαννίδης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4, ο κ. Ιωαννίδης σχολίασε τις σπασμωδικές κινήσεις της κυβέρνησης, τον διαχωρισμό της κοινωνίας σε πολίτες δύο ταχυτήτων αλλά και τα νέα μέτρα που λαμβάνονται από το κράτος υπό τον όρο «προνόμια».

Ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε ότι ως άνθρωπος υπηρετεί τον χώρο της επιδημιολογίας και της επιστήμης εδώ και δεκαετίες, δεν μπορεί να αντιληφθεί όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα με ακατανόητα, αντιφατικά και αποσπασματικά μέτρα: «Κάθε δύο μέρες, ανακοινώνεται και μία νέα απόφαση που αφορά ειδικές παρεμβάσεις. Είναι μία κατάσταση αδύνατη για τον πολίτη που θέλει να είναι νομοταγής. Που πιστεύει στο κράτος και θέλει να κάνει αυτό που του λέει. Δεν μπορεί να το κάνει» τονίζει και προσθέτει:

«Ακολούθησαν το ίδιο τροπάριο των εξεζητημένων μέτρων»

«Φοβάμαι ότι αυτό που έχει συμβεί είναι ότι μέσα στην κρίση που αντιμετωπίσαμε, αρκετοί ειδικοί και κράτη έλαβαν δρακόντεια μέτρα, που στην αρχή αυτό ήταν σωστό, γιατί δεν ξέραμε με τι είχαμε να κάνουμε. Όμως μετά ακολούθησαν το ίδιο τροπάριο των εξεζητημένων μέτρων, όπου η Πολιτεία φαίνεται σαν πατερούλης. Κάθε μέρα θα πρέπει να σου λέει τι να κάνεις. Σε λίγο θα βγαίνουν και οδηγίες για το τι κάλτσες θα πρέπει να φορέσεις. Κι αν βγεις με λάθος χρώμα, θα πάρεις πρόστιμο. Έχουμε φτάσει στο άκρο της γελοιότητας» τόνισε ο καθηγητής.

Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στη χώρα μας ως μια νέου τύπου επιδημιολογία, ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε ότι αυτό που επικρατεί είναι «πανζουρλισμός μέτρων με ρυθμό καταιγισμού πυροβόλου, που είναι αντιφατικά και αλληλοαναιρούμενα» τα οποία μόνο σύγχυση προκαλούν στους πολίτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Σύμφωνα με τον καθηγητή η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ουσιαστικά μέτρα και δεν έχει στρατηγική, αντιθέτως παρουσιάζει τα εμβόλια ως πανάκεια: «Μέτρα σοβαρής επιδημιολογικής επιτήρησης δεν υπάρχουν, ούτε στρατηγική δημόσιας υγείας και πίσω από την μονομέρεια των εμβολιασμών ως πανάκεια, ουσιαστικά κρύβεται η ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων διακοπής της αλυσίδας μετάδοσης του ιού και των παραλλαγών του».

«Οι εμβολιασμοί πρέπει να είναι στοχευμένοι»

Αναφορικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, ο κ. Ιωαννίδης σημείωσε ότι δεν υπάρχει ανησυχητική θνητότητα και ότι οι εμβολιασμοί πρέπει να γίνουν στοχευμένα: «Αν και είναι ακόμη νωρίς, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι η πλέον μεταδοτική αλλά με όχι ανησυχητική θνητότητα. Οι εμβολιασμοί είναι ένα από τα πολύτιμα εργαλεία ως προς την αποτελεσματικότητα τους μετά από τις δύο δόσεις και το πέρας δύο εβδομάδων. Θα πρέπει όμως να είναι στοχευμένοι στις μεγάλες ηλικίες και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού κατά απόλυτη προτεραιότητα. Αντίθετα οι εκτιμήσεις για τις νεότερες ηλικίες και τα παιδιά, είναι εντελώς διαφορετικές ως προς το κόστος – όφελος και για την δημόσια υγεία και για την αναλογία ως προς τις ομάδες του πληθυσμού που στη πραγματικότητα θα έπρεπε άμεσα να πειστούν κι όχι να υποχρεωθούν έμμεσα ή άμεσα να εμβολιαστούν».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ