Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Απειλές για την ζωή του καταγγέλει ο καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης

Για τη σχέση ηθικής και επιστήμης κατά τη διάρκεια της πανδημίας τοποθετήθηκε ο διακεκριμένος καθηγητής Παθολογίας – Επιδημιολογίας και Πληθυσμιακής Υγείας του Πανεπιστημίου Stanford και μέλος της Αμερικανικής Εθνικής Ιατρικής Ακαδημίας, Γιάννης Ιωαννίδης.

Ο καθηγητής έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για πίεση που δέχονται οι επιστήμονες η οποία -όπως ισχυρίστηκε- τούς οδηγεί να ακολουθούν τις εντολές κυβερνήσεων και επιχειρηματιών.Ιωαννίδης: Γυναίκες και άτομα κάτω των 50 ετών να μην κάνουν AstraZeneca.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πρέπει να διασφαλίσουμε πως οι επιστήμονες μπορούν να μιλήσουμε ως ελεύθεροι άνθρωποι, να μιλήσουμε με θάρρος, σύνεση και τη σωστή δόση αβεβαιότητας. Οι επιστήμονες πρέπει να μιλούν χωρίς να φοβούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό των πολιτικών ή κάποιων άλλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Οι επιστήμονες μπορεί πολλές φορές να σκεφτούν τι θα γίνει για την δική τους χρηματοδότηση εάν εμφανιστούν ως επαναστάτες μέσα στο σύστημα, καθώς την επόμενη φορά που θα ζητήσω χρηματοδότηση από κάποιον οργανισμό, ίσως με μηδενίσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα, υποστήριξε πως αρκετοί επιστήμονες εμφανίζονται διστακτικοί να μιλήσουν για όσα βιώνουν τον τελευταίο χρόνο, με κάποιους από αυτούς μάλιστα -σύμφωνα πάντα με τον ίδιο- να δέχονται μέχρι και απειλές.

«Αμέτρητοι επιστήμονες που είχαν φτάσει στην κορυφή της ιεραρχίας τού έστελναν μηνύματα πως ‘δεν μπορώ να κάνω τίποτα’, ‘δεν μπορώ να μιλήσω’, ‘φοβάμαι να μιλήσω’, ‘εάν βγω να μιλήσω θα με καταστρέψουν, θα με τελειώσουν, θα με ποδοπατήσουν’» υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για συμβιβασμό αρκετών επιστημόνων.

Εργαλιοποίηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων

Ο καθηγητής που λοιδορήθηκε από την κυβέρνηση και δέχτηκε «εμπάργκο» από τα συστημικά ΜΜΕ επειδή τόλμησε να στραφεί κατά του κυβερνητικού αφηγήματος, μιλώντας στο Κρήτη TV ανέπτυξε το θέμα την σχέση της επιστήμης με την ηθική με αφορμή τον ρόλο που έχουν αποκτήσει οι επιστήμονες κατά την διάρκεια της πανδημίας. Ουκ ολίγες φορές, οι πολίτες παρακολούθησαν τους επιστήμονες που πλαισιώνουν την κυβέρνηση να αλλάζουν τις απόψεις και τα λεγόμενά τους ανάλογα με το «ρεύμα» της γραμμής που ήθελαν να περάσουν οι κυβερνώντες.

Το κυβερνητικό επιτελείο και ο πρωθυπουργός υποστήριζαν άλλοτε ότι οι αποφάσεις και τα μέτρα για την διαχείριση της πανδημίας προέρχονται από τις εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων ενώ σε άλλες περιπτώσεις όταν αυτοί οι ισχυρισμοί δεν «βόλευαν» αντέκρουαν τα ίδια τα λεγόμενά τους υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις είναι κυβερνητικές. Ο λοιμωξιολόγοι απέκτησαν επικοινωνιακό ρόλο στα κανάλια και τελικά οι πολίτες βρέθηκαν εγκλωβισμένοι σε έναν φαύλο κύκλο του συστήματος μέσα στον οποίο δεν γνώριζαν ουσιαστικά ποιοι είναι αυτοί που τους κυβερνούν.

Κατά περιόδους ορισμένοι επιστήμονες βρήκαν το θάρρος να υποστηρίξουν ότι η κυβέρνηση εργαλιοποιεί την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και κρύβουν πίσω από αυτή τις δικές τους αποφάσεις ασκώντας αφόρητη πίεση. Ήταν όμως ελάχιστοι.

Ο κ. Ιωαννίδης, ένας από τους πιο επιδραστικούς Έλληνες επιστήμονες παγκοσμίως, μίλησε σε συνέντευξή του στο ΚρητηTV για την πίεση που δέχονται οι επιστήμονες και στην οποία αναγκάζονται να υποκύψουν προκειμένου να μην «εξαφανιστούν» από τον χάρτη. Αναγκασμένοι να υποκύπτουν στα κυβερνητικά και στα επιχειρηματικά συμφέροντα, δεν βρίσκουν τη δύναμη να μιλήσουν.

Δείτε το επίμαχο απόσπασμα:

https://www.youtube.com/watch?v=LIGDZOaisdE&ab_channel=%CE%9C%CE%B9%CF%87%CE%B1%CE%AE%CE%BB%CE%A0%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%AF%CE%BA%CE%B1%CF%82

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης