Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε τρία άτομα για αρχαιοκαπηλία

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις,  απεικονίζει την τρίμορφη θεότητα Εκάτη και χρονολογείται στους ρωμαϊκούς χρόνους - Αντιμέτωποι με κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής ομάδας οι τρεις αρχαιοκάπηλοι

Τέλος στα σχέδια παράνομου πλουτισμού που έκαναν τρεις Έλληνες οι οποίοι θα προχωρούσαν στο ξεπούλημα της αρχαίας κληρονομιάς μας, έβαλε η οργανωμένη επιχείρηση των αστυνομικών της Ασφάλειας Κιλκίς, που είχε ως αποτέλεσμα να αποτραπεί η αγοραπωλησία ενός αρχαίου αγαλματίδιου μεγάλης αξίας έναντι 40.000 ευρώ.

Δυο από τους δράστες ηλικίας 56 χρόνων εντοπίστηκαν το απόγευμα της Παρασκευής σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου προσπαθούσαν να πουλήσουν ένα αρχαίο αγαλματίδιο ύψους 33 εκατοστών, πλάτους 16 εκατοστών και βάρους περίπου δέκα κιλών που, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, απεικονίζει την Τρίμορφη θεότητα Εκάτη και χρονολογείται στους ρωμαϊκούς χρόνους, μεταξύ 2ου– 3ου αιώνα μ.Χ..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την έρευνα προέκυψε ότι παρέλαβαν το αρχαίο αγαλματίδιο την προηγούμενη μέρα από έναν τρίτο άνδρα ηλικίας 35 χρόνων, ο οποίος τους ανέθεσε να κάνουν την αγοραπωλησία. Και αυτός εντοπίστηκε σε περιοχή της Αλμωπίας, συνελήφθη και προέκυψε ότι σε βάρος του εκκρεμούσαν δυο καταδικαστικές αποφάσεις για υπεξαίρεση και παράβαση της νομοθεσίας περί επιταγών, με τις οποίες του είχε επιβληθεί συνολική ποινή φυλάκισης 12 μηνών και χρηματική ποινή 500 ευρώ.

Οι τρεις αρχαιοκάπηλοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους για σύσταση εγκληματικής ομάδας και παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας των αρχαιοτήτων. Το αρχαίο αγαλματίδιο παραδόθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς για περαιτέρω εκτίμηση, ενώ κατασχέθηκε η μοτοσικλέτα ιδιοκτησίας ενός εκ των συλληφθέντων, με την οποία μεταφέρθηκε το αγαλματίδιο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ