ταξίδι με πλοίο
Κοινωνία

Τα έγγραφα που χρειαζόμαστε για τα καλοκαιρινά ταξίδια μας με πλοίο

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έδωσε στη δημοσιότητα τη "Δήλωση Υγείας Επιβατών" με την οποία μπορεί κάποιος να ταξιδέψει με πλοίο στα νησιά.

Ο τουρισμός και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις έχουν ήδη ανοίξει από την Παρασκευή 14 Μαϊου, αλλά όσον αφορά στα ταξίδια με πλοίο απαιτούνται ιδιαίτερα μέτρα προστασίας και επιπλέον δικαιολογητικά προκειμένου όλοι μας να ταξιδεύουμε ασφαλείς.

Συγκεκριμένα για τα χερσαία ταξίδια, οι πολίτες καλό θα είναι για την προφύλαξή μας να κάνουμε ένα self ή rapid test αλλά για τα ταξίδια στη νησιωτική χώρα δεν υπάρχει σύσταση, αλλά υποχρέωση πραγματοποίησης τεστ, όπως και συμπλήρωση του αντίστοιχου εντύπου που αναφέρεται ως «Δήλωση Υγείας Επιβατών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Δήλωση Υγείας συμπληρώνεται από ενήλικες επιβάτες για το ακτοπλοϊκό τους ταξίδι εντός 24 ωρών πριν το εκάστοτε ταξίδι με πλοίο. Οι ταξδιώτες κάτω των 5 ετών δεν χρειάζονται αρνητικό τεστ ή παρόμοια βεβαίωση για να ταξιδέψουν με πλοίο.

Η Δήλωση Υγείας σε ηλεκτρονική μορφή βρίσκεται εδώ και σε αρχείο PDF εδώ.

Οι επιβάτες που έχουν ταξιδέψει στην Ελλάδα από το εξωτερικό υποχρεούνται να έχουν συμπληρώσει τη Φόρμα Εντοπισμού Επιβατών, ώστε να την επιδείξουν κατά την επιβίβασή τους.

Όσον αφορά το αρνητικό τεστ, μπορεί να είναι ένα από τα παρακάτω:

Πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού

Αρνητικό αποτέλεσμα PCR test 72 ωρών

Πώς δηλώνουμε το αρνητικό αποτέλεσμα

Αρνητικό αποτέλεσμα self test 24 ωρών (το αποτέλεσμα δηλώνεται είτε στην ηλεκτρονική φόρμα «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19» είτε χειρόγραφα στο σχετικό έγγραφο δήλωσης self test, καθώς και στο ερωτηματολόγιο δήλωσης υγείας).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Επίσημη βεβαίωση νόσησης από 2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες πριν την ημερομηνία του ταξιδιού.

Πώς ταξιδεύουμε στα νησιά

Όσοι επιλέξουν να ταξιδέψουν με πλοίο, θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους πιστοποιητικό εμβολιασμού με πάροδο 14 ημερών από τη δεύτερη δόση ή αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών ή rapid test/self test 24 ωρών ή βεβαίωση νόσησης από δύο έως και εννέα μήνες μετά την ασθένεια.Οι προβλέψεις αυτές ισχύουν για όλους τους πολίτες ηλικίας 5 ετών και άνω, ενώ εξαιρούνται ΕύβοιαΛευκάδα και Σαλαμίνα.Επισημαίνεται πως η φόρμα Passenger Locator Form (PLF) παραμένει σε ισχύ για εισερχόμενους τουρίστες και το αποτέλεσμα του self test θα δηλώνεται στη διαδικτυακή πλατφόρμα self-testing.gov.gr.Μπορείτε να βρείτε τη σχετική χειρόγραφη δήλωση αποτελέσματος self test για τη νόσο COVID-19 εδώ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ