Κοινωνία

Παγώνη: Είναι σημαντικό να υπάρχουν προνόμια εμβολιασμένων

Κριτική της Ματίνας Παγώνη για τους χειρισμούς γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά και συστάσεις σε όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση.

Σωστή είναι για την Ματίνα Παγώνη, πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, η απόφαση για αλλαγή των ορίων ηλικίας στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, η οποία σημειώνει, ωστόσο, πως υπήρξε επικοινωνιακό λάθος.

Η κα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε πως τα όρια όσον αφορά στους εμβολιασμούς μπήκαν με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και το ιικό φορτίο σε συνάρτηση με τους διασωληνωμένους και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχετικά με το ένα θα πρέπει να κάνουν τη δεύτερη δόση όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί με AstraZeneca η κα Παγώνη σημείωσε πως πρέπει να το κάνουν καθώς τα στοιχεία για τον συνδυασμό εμβολίων δεν είναι σαφή.

Όπως εξήγησε, εάν κάποιος δεν κάνει τη δεύτερη δόση θα έχει ποσοστό ανοσίας της τάξης του μόνο 45%-50% και δεν θα επιτευχθεί το επιθυμητό τείχος ανοσίας, που θέλει το 75%-80% του πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Αναφέρθηκε και στα περιστατικά μυοκαρδίτιδας που έχουν αναφερθεί στο Ισραήλ από τη χρήση εμβολίων mRNA: Pfizer, Moderna, σημειώνοντας πως ήταν 236 και αφορούσαν νεαρές ηλικίες. «Και στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιες αναφορές, οι οποίες διερευνώνται, αλλά δεν έχουμε ακόμα σαφή αριθμό» σημείωσε.

Προνόμια εμβολιασμένων και μάσκες

Όσον αφορά στη συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων, έκανε λόγο περί «δικαιωμάτων».

Σύμφωνα με την κα Παγώνη είναι σημαντικό να υπάρχουν γιατί ο χειμώνας έρχεται και ευνοεί τον ιό. Κάποιος που θα πάει σε ένα εστιατόριο θα είναι ασφαλής και δε θα φοβάται μήπως ο διπλανός του είναι ασυμπτωματικός, είπε.

Σε ερώτηση για τις μάσκες και εάν μπορεί να τις πετάξουν τουλάχιστον οι εμβολιασμένοι, είπε δεν είναι ακόμη ώρα για αυτό καθώς το ποσοστό ανοσίας είναι χαμηλό.

Εάν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, τότε δεν θα έχουμε τέταρτο κύμα του ιού καθώς οι μεταλλάξεις καλύπτονται από τα εμβόλια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο Ζελένσκυ σε πανικό: Μία ρωσική τεθωρακισμένη Μεραρχία κινείται ανεξέλεγκτα στο Χάρκοβο ενώ συναντώνται Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ (Βίντεο)

ΟΙ Ρώσοι προελαύνουν σε Ζαπορίζιε Χερσώνα και Ντιεπρπετρόφσκ-Αλεξάνντερ Ζιμόφσκυ : Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν...