Κοινωνία

Self test: Από την Δευτέρα 24/5 σε όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Με επέκταση του μέτρου διενέργειας αυτοελέγχων (self test), τα οποία έως τώρα έχουν αποδώσει σύμφωνα με τα στοιχεία στη βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας, η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να περιορίσει ακόμη περισσότερο την πανδημία του κοροναϊού, την ώρα που η τουριστική περίοδος έχιε ξεκινήσει για τα καλά.

Στην κατεύθυνση αυτή, από τη Δευτέρα 24 Μαΐου έως το Σάββατο 29 Μαΐου θα διατίθενται μέσω των φαρμακείων 2 self tests (1 για την εβδομάδα από 24 Μαΐου και 1 για την επόμενη, από 31 Μαΐου) σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και σε όσους έχeουν ατομική επιχείρηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, διευρύνεται η διάθεση των self tests σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας, με την υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στις πλατφόρμες της Εργάνης – για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, και της απογραφής – για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα.

Η ανακοίνωση από την ΓΓΠΠ:

Από Δευτέρα 24 Μαΐου και έως Σάββατο 29 Μαΐου θα διατίθενται μέσω των φαρμακείων 2 self tests (1 για την εβδομάδα από 24 Μαΐου και 1 για την επόμενη, από 31 Μαΐου) σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και σε όσους έχeουν ατομική επιχείρηση.

Διευρύνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο η διάθεση των self tests σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας, με την υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στις πλατφόρμες της Εργάνης – για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, και της απογραφής – για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα.

Θα ακολουθήσει και σχετική ανακοίνωση από τα αρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι χθες είχαν διατεθεί συνολικά 13.596.127 self tests σε 3.251.334 πολίτες και έχουν υποβληθεί 9.072.577 ψηφιακές δηλώσεις. Τα στοιχεία αυτά κατατάσσουν τη χώρα μας στην κορυφή της Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα ανάμεσα στις 4 πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών tests σε μαζική κλίμακα, βάσει του ECDC. Τέλος, έχουν καταγραφεί 19.641 θετικά κρούσματα – μετά και από επιβεβαίωση του αποτελέσματος του self test με PCR ή rapid test.

Πού και πώς δηλώνεται το αποτέλεσμα του self test

Σε περίπτωση που κάποιος βγει θετικός στο self test, πρέπει να δηλώσει το αποτέλεσμα στο self-testing.gov.gr.

Εκεί μπορεί να δει όλες τις δημόσιες δομές που μπορεί να επισκεφθεί, ώστε να μπορέσει να μεταβεί και να πραγματοποιήσει ξανά μοριακό ή rapid τεστ εντός 24 ωρών.

Όσοι οφείλουν να προσκομίσουν δήλωση αποτελέσματος μπορούν να δηλώσουν θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα και να εκδώσουν τη δήλωση εδώ: Δήλωση αποτελέσματος.
Διαφορετικά, μπορείτε να εκτυπώσετε και να συμπληρώσετε την φόρμα σε αυτό το έγγραφο.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι εργάζονται διά ζώσης, μπορούν να δηλώσουν το αποτέλεσμά τους και να εκδώσουν την αντίστοιχη δήλωση εδώ.
Όσον αφορά στους ιδιωτικούς υπάλληλους και ιδιαίτερα αυτούς που δραστηριοποιούνται σε κλάδους τουρισμού, λιανεμπορίου, επισιτισμού ή μεταφορών, μπορούν να δηλώσουν το αποτέλεσμά τους και να λάβουν την απαραίτητη δήλωση εδώ.
Για ναυτικούς, καθώς και μέλη πληρώματος πλοίου, που πραγματοποιούν θαλάσσιες μεταφορές επιβατών και εμπορευμάτων, το αποτέλεσμα δηλώνεται εδώ.

Τα πρόστιμα για απείθαρχους και… ψεκασμένους

Στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο ο εργαζόμενος δεν παρουσιάσει αρνητικό τεστ, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την παροχή εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, μέχρι ο εργαζόμενος να παρουσιάσει το αρνητικό τεστ.

Σε περίπτωση που εργοδότης απασχολεί εργαζόμενο χωρίς δηλωμένο αποτέλεσμα self test, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Η ποινή φτάνει στα 1.500 ευρώ εάν ο εργαζόμενος είναι θετικός στον κοροναϊό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...