Κοινωνία

Δικηγορικός: "Ζητάμε την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία των δικαστηρίων"

Την πλήρη επαναλειτουργία των δικαστηρίων ζητάει η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος που συνεδρίασε εκτάκτως με τηλεδιάσκεψη στις 13-5-2021μετά την έκδοση και της σημερινής ΚΥΑ (ΦΕΚ Β 1944/13.5.2021) για τη λειτουργία των Δικαστηρίων

Τι λένε οι δικηγόροι στην ανακοίνωση

Σε ανακοίνωση της η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος επισημαίνει ότι «τα Ποινικά Δικαστήρια έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα (15 μήνες) με μια ενδιάμεση περίπου τρίμηνη διακοπή και με μοναδική εξαίρεση τις υπό παραγραφή υποθέσεις.

Με δεδομένο ότι το σύνολο σχεδόν των οικονομικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων της Χώρας επαναλειτουργεί, δεν υφίσταται πλέον κανένας δικαιολογητικός λόγος για την περαιτέρω συνέχιση της αναστολής της λειτουργίας τους.

Όλες οι ποινικές υποθέσεις ιδίως στα Πλημμελήματα πρέπει να ξεκινήσουν να εκδικάζονται άμεσα, αδιακρίτως χρόνου παραγραφής των πράξεων με υποχρεωτικό χρονικό επιμερισμό των υποθέσεων από τον Εισαγγελέα της έδρας, ο δε Προεδρεύων του Δικαστηρίου θα δύναται στις πολυπρόσωπες δίκες να εκδικάζει ή διακόπτει την υπόθεση συνεκτιμόμενων των κρατουσών υγειονομικών συνθηκών. Το έκθεμα θα πρέπει να γνωστοποιείται – αναρτάται τουλάχιστον μια (1) εβδομάδα πριν τη δικάσιμο, προκειμένου όλοι οι παράγοντες της δίκης να λάβουν έγκαιρα γνώση προς αποφυγή συγχρωτισμού.

Η μακρόχρονη αναστολή της λειτουργίας των Ποινικών Δικαστηρίων έχει οδηγήσει ήδη στην συσσώρευση υπερβολικού αριθμού εκκρεμών υποθέσεων, παραβιάζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της δικαστικής προστασίας του πολίτη και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για περαιτέρωεμβαλωματικές (αποσπασματικές) και μη ανεκτές από ένα Κράτος Δικαίου νομοθετικές ρυθμίσεις που γίνονται εκάστοτε υπό το πρόσχημα της εύρυθμης λειτουργίας της Δικαιοσύνης.

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας να συνεδριάσουν εκτάκτως εντός της επόμενης εβδομάδας και να αποφασίσουν τρόπους αντίδρασης σε περίπτωση μη ικανοποίησης του δίκαιου κατά τα ανωτέρω αιτήματός μας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...