Κοινωνία

Μετακίνηση εκτός νομού: Με ποιά δικαιολογητικά μπορείτε να ταξιδέψετε ελεύθερα

Η διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα βρίσκεται σε εξέλιξη παρ' όλα αυτά η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται, προς το παρόν, για συγκεκριμένες περιπτώσεις και αφού υπάρχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Πότε επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού

Συγκεκριμένα, η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται μόνο για πέντε λόγους, με τους πολίτες να πρέπει να έχουν τα δικαιολογητικά που να τους πιστοποιούν σε ενδεχόμενο αστυνομικό έλεγχο.

Αυτοί είναι οι εξής:

Μετάβαση από και προς την εργασία με τη σχετική βεβαίωση από το «ΕΡΓΑΝΗ».

Λόγοι υγείας και, συγκεκριμένα, για μετακίνηση σε δομή δημόσιας υγείας με πιστοποίηση και έγγραφό της, με την εξαίρεση περιπτώσεων έκτακτης και επείγουσας ανάγκης.

Μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας με το σχετικό πιστοποιητικό, δηλαδή με τη Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης που λαμβάνεται από τον ιστότοπο aade.gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis ή αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.

Μετάβαση σε κηδεία, για την οποία ο πολίτης θα πρέπει να έχει μαζί του, πέραν της βεβαίωσης κίνησης, και ληξιαρχική πράξη θανάτου και άδεια ταφής, με ανώτατο όριο μετακίνησης τις 48 ώρες.

Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που είναι σε διάσταση και είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων: Ο μετακινούμενος γονέας θα πρέπει να έχει μαζί του α) στην περίπτωση διαζυγίου, αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, β) στην περίπτωση διάστασης, υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) και γ) σε κάθε περίπτωση, στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου, όπως τίτλο ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο.

Επισημαίνεται πως κάθε μετακίνηση θα πρέπει να περιορίζεται στον απολύτως αναγκαίο χρόνο, τα στοιχεία που προσκομίζονται πιστοποιούν τον χρόνο αναχώρησης και τον χρόνο επιστροφής και σε περίπτωση μετακίνησης περισσοτέρων προσώπων με το ίδιο μέσο, ο επιτρεπόμενος λόγος μετακίνησης πιστοποιείται για καθένα από τα μετακινούμενα πρόσωπα.

Πότε αναμένεται να απελευθερωθεί η μετακίνηση εκτός νομού

Ημερομηνία-κλειδί για την εκ νέου διαπεριφερειακή μετακίνηση αποτελεί η 15η Μαΐου, όταν και θα αρχίσει επίσημα η τουριστική περίοδος, καθώς τότε αναμένεται να επιτραπεί ξανά.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, προανήγγειλε στα «Παραπολιτικά 90,1 FM», την Παρασκευή (07/05), το άνοιγμα των υπερτοπικών μετακινήσεων από τις 14 ή 15 Μαΐου, αρκεί να το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ