Κοινωνία

Pitsos: Αισιοδοξία για την σωτηρία του εργοστασίου στον Ρέντη

Απέλπιδες προσπάθειες προκειμένου έστω και την ύστατη στιγμή να διασωθεί το εργοστάσιο της εταιρεία Pitsos στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρέντη γίνονται σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast στο παρασκήνιο τις τελευταίες ημέρες. Μάλιστα από τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται, φαίνεται ότι υπάρχει μια χαραμάδα αισιοδοξίας, παρά το γεγονός ότι μπήκε «λουκέτο» στα τέλη Μαρτίου. Η γερμανική εταιρεία  Bosch Siemens Hausegerate (BSH) που έχει αποφασίσει να μεταφέρει την παραγωγή της στη γειτονική Τουρκία, καλείται τώρα να απαντήσει εάν αποδέχεται την αναθεωρημένη πρόταση της ελληνικής πολυεθνικής Pyramis Group προκειμένου να αναλάβει αυτή τον έλεγχο της μονάδας.

Όπως τονίζουν οι γνωρίζοντες, είναι ζήτημα λίγου χρόνου να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις εκ μέρους των Γερμανών για την τύχη του εργοστασίου που ξεκίνησε να λειτουργεί το μακρινό 1865 κατασκευάζοντας μικρές οικιακές συσκευές. Το αρχικό πλάνο προέβλεπε τον τερματισμό της λειτουργίας του εργοστασίου το 2017, ωστόσο μετά από πολιτικές πιέσεις υπήρξε παράταση στην υλοποίηση του κλεισίματος.

Σε περίπτωση που η Pyramis, συμφερόντων της επιχειρηματικής οικογένειας Μπακατσέλου λάβει τη συγκατάθεση της Bosch, σκοπεύει να προχωρήσει στη σταδιακή επαναπρόσληψη του συνόλου των περίπου 200 εργαζομένων, αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους.

Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι η εταιρεία Bosch – Siemens Hausgeräte GmbH είχε εξαγοράσει το 60% της Pitsos από την ομώνυμη οικογένεια το 1977. Μάλιστα τότε ήταν που οι Γερμανοί επενδυτές επιλέγουν να μην αλλάξουν την επωνυμία «Πίτσος Α.Ε.» σε Pitsos για λόγους μάρκετινγκ και η παραγωγή συνεχίστηκε κανονικά στην κεντρική μονάδα παραγωγής του Ρέντη, επί της οδού Παρνασσού 8. Μια νέα εποχή για την Πίτσος έχει μόλις ξεκινήσει. Οι πωλήσεις πάνε από το καλό στο καλύτερο. Το 1986 ο όμιλος θα ξεκινήσει τη συνεργασία του με την Robert Bosch για τη διανομή των οικιακών συσκευών της στην Ελλάδα και το 1989 θα παρουσιάσει θα ξεκινήσει να παράγει τα νέα ψυγεία no frost. Τέσσερα χρόνια αργότερα θα ολοκληρωθεί η συγκέντρωση των δραστηριοτήτων service της BHS στην Ελλάδα και η έναρξη της παραγωγής σύγχρονων ψυγειοκαταψυκτών και άλλων μοντέλων ψυγείων προηγμένης τεχνολογίας – είμαστε άλλωστε στην εποχή που ακόμη «λεφτά υπάρχουν».

Το όνομα «Πίτσος» που αποτελούσε μέχρι πρότινος ένα αρκετά ισχυρό brand στην αγορά θα μετονομαστεί το 1996 σε BSP ΑΒΕ, από τα αρχικά των προϊόντων Bosch, Siemens και Pitsos), ενώ το 2001 η ταμπέλα θα αλλάξει σε «BSH Οικιακές Συσκευές». Η οικονομική κρίση του 2010 και τα μνημόνια που ακολούθησαν θα πλήξουν εμφανώς το γόητρο της πάλαι ποτέ ισχυρής εταιρείας. Θα αρχίσει η σταδιακή μείωση των εξόδων, η συρρίκνωση ακόμη και αναγκαίων δαπανών και η δυσκολία στην μισθοδοσία των εκατοντάδων εργαζομένων. Όλα έδειχναν πως όδευε για κλείσιμο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ