Κοινωνία

Ολοκληρώθηκε η εκκένωση του δημοτικού καταυλισμού στο Καρά Τεπέ

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου 540 άτομα μεταφέρθηκαν στη νεοσύστατη δομή του Μαυροβουνίου, ενώ ακόμα 80 μετακινήθηκαν σε δομές στην ενδοχώρα.

Ο δημοτικός καταυλισμός κλείνει οριστικά και θα επιστραφεί επίσημα από τον υπουργό μετανάστευσης και ασύλου Νότη Μηταράκη στο Δήμο Μυτιλήνης τη Λαμπροπέμπτη 6 Μαΐου, προκειμένου ο χώρος να επαναχρησιμοποηθεί για σκοπούς του δήμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πληθυσμός της δομής του ΚΥΤ και μετά την είσοδο των φιλοξενουμένων στη δημοτική δομή παραμένει κάτω από 6.000, ενώ συνολικά ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που διαμένουν στη Λέσβο φτάνει τις 7.200 άτομα.

Αντιδράσεις από οργανώσεις

Ανακοίνωση σχετικά με το κλείσιμο του προσφυγικού καταυλισμού του Καρά Τεπέ στη Λέσβο, εξέδωσαν την Μ. Τετάρτη οι Γιατροί του Κόσμου.

«Ο προσφυγικός καταυλισμός του Καρά Τεπέ δημιουργήθηκε το 2015 προκειμένου να φιλοξενήσει τις χιλιάδες των προσφύγων που κατέφθαναν τότε καθημερινά στην Λέσβο. Υπήρξε ένας από τους λίγους, πρότυπους χώρους φιλοξενίας προφέροντας αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Μετατράπηκε σύντομα σε χώρο φιλοξενίας των πιο ευάλωτων νεοαφιχθέντων, ένα καμπ που φιλοξενούσε οικογένειες και ανθρώπους με αυξημένες ανάγκες και προβλήματα υγείας» αναφέρουν.

Και συνεχίζουν: «Οι Γιατροί του Κόσμου προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στον χώρο από την πρώτη μέρα λειτουργίας του. Από τo 2015 μέχρι σήμερα, οι Γιατροί του Κόσμου με καθημερινή παρουσία εντός του χώρου, έχουν περιθάλψει κυριολεκτικά χιλιάδες ασθενείς και έχουν πραγματοποιήσει χιλιάδες ιατρικές συνεδρίες και συναντήσεις συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

Ο προσφυγικός καταυλισμός του Καρά Τεπέ δεν υπάρχει πια. Δεν καταστράφηκε βίαια και ξαφνικά όπως η Μόρια, οι πόρτες του κλείνουν δια παντός και βάση σχεδίου. Μέχρι τις 30.04 και οι τελευταίοι κάτοικοι θα έχουν εκκενώσει την δομή. Όπως είχε υποσχεθεί το υπουργείο, το κλειδιά του χώρου παραδίδονται στην δημοτική αρχή, η οποία προτίθεται να επαναχρησιμοποιήσει τον χώρο. Οι πρώτοι κάτοικοι έχουν ήδη μεταφερθεί στον νέο προσωρινό καταυλισμό στο Μαυροβούνι.

Ευχόμαστε ειλικρινά ο δήμαρχος να αξιοποιήσει τον χώρο προς όφελος των κατοίκων του νησιού, όπως υποσχέθηκε. Εμείς, ως Γιατροί του Κόσμου, παραμένουμε στην Λέσβο, παραμένουμε όπου υπάρχουν ανάγκες, υπάρχουμε όπου υπάρχουν άνθρωποι».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ