Κοινωνία

Κινδυνεύει η κονσερβοποιία στη Μακεδονία-Καταστροφή σε καλλιέργειες

Βαθιά πληγή στις βιομηχανίες μεταποίησης φρούτων προκάλεσε η πρωτοφανής καταστροφή έως 100% στις αγροτικές καλλιέργειες (ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, κεράσια, ακτινίδια) που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα κυρίως στην κεντρική Μακεδονία, με επίκεντρο την Πέλλα και την Ημαθία.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί τον μοναδικό τρόπο υποστήριξης των επιχειρήσεων, καθώς παραγωγοί και γεωπόνοι της περιοχής εκτιμούν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ζημιά της τελευταίας εικοσαετίας, η οποία συγκρίνεται μόνο με εκείνη του 2003.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ΣΒΕ επισημαίνει, μάλιστα, την τεράστια σημασία του κλάδου παραγωγής κομπόστας στην εθνική οικονομία, αφού μόνο 15 βιομηχανίες που παράγουν κομπόστες, απλό ή συμπυκνωμένο χυμό ροδάκινου και βερίκοκου και κατεψυγμένο κύβο φρούτων προμηθεύονται φρούτα από περισσότερες από 12.000 αγροτικές οικογένειες, ενώ στις συγκεκριμένες βιομηχανίες απασχολούνται πάνω από 10.000 εργαζόμενοι σε μόνιμη ή σε εποχιακή βάση.

Παράλληλα, τα προϊόντα των βιομηχανιών αυτών εξάγονται σε ποσοστό 98%, αποφέροντας στην ελληνική οικονομία 400.000.000-500.000.000 ευρώ ετησίως.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...